Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους τρομακτικούς Kυριακάτικους τρόμους. Mετά από ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, είναι φυσικό να σου φεύγει ένας αναστεναγμός όταν σκέφτεσαι τη δουλειά την επόμενη μέρα. Τι γίνεται όμως αν αυτό το συναίσθημα είναι μόνιμο και φοβάσαι τη Δευτέρα και τη δουλειά όλο και πιο συχνά;
Μπορεί να είναι καθησυχαστικό να γνωρίζεις, ότι αν αισθάνεσαι έτσι, σίγουρα δεν είσαι μόν@. Στην πραγματικότητα, έρευνα από την Gallup διαπίστωσε ότι η μελαγχολία για τη δουλειά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2022, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν αλλαγή καριέρας.
Αλλά, ας το παραδεχτούμε, απλά το να ετοιμάσεις τα πράγματά σου, να παραδώσεις την παραίτησή σου και να βρεις άλλη δουλειά – πόσο μάλλον σε άλλη βιομηχανία – δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά σε αυτό το οικονομικό κλίμα.
Το να γνωρίζεις πώς να αναγνωρίζεις τα σημάδια της επαγγελματικής κόπωσης και το πιο σημαντικό να γνωρίζεις πότε μια δουλειά βλάπτει την ψυχική σου υγεία, είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μιας υγιούς και χαρούμενης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ίσως χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτείς τους όρους του ρόλου σου για να απασχολείσαι περισσότερο με θέματα που είναι κοντά στα ενδιαφέροντά σου ή ίσως είναι καιρός για μια αλλαγή καριέρας.
Πώς να καταλάβεις εάν αντιμετωπίζεις επαγγελματική κούραση
Η επαγγελματική κούραση, σύμφωνα με την life coach Deborah Southgate, μπορεί συχνά να ξεκινήσει με «μια αίσθηση ανισορροπίας». Με άλλα λόγια, ένα σημαντικό κενό μεταξύ αυτού που βάζεις στη δουλειά σου σε σύγκριση με αυτό που αισθάνεσαι ότι αποκομίζεις από αυτό.
Όπως και οι σχέσεις, εξαρτάται από την ικανοποίηση των αναγκών. Μπορεί να αισθάνεσαι απογοητευμέν@ ή δυστυχισμέν@ με τη σκέψη των προοπτικών σταδιοδρομίας σου όταν αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται στην επαγγελματική σου ζωή. Αυτές οι ανάγκες πιθανότατα θα συνοψιστούν σε «ένα αίσθημα προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης, αίσθημα αποδοχής στον εργασιακό χώρο και ευχάριστη κοινωνική αλληλεπίδραση [με συναδέλφους]», λέει η Southgate.
Ένα από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζεις επαγγελματική κούραση είναι να αισθάνεσαι συνεχώς ότι δεν έχεις κίνητρο για να σηκωθείς και να πας στη δουλειά, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Laura Greenwood. «Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε κλινικά επίπεδα κατάθλιψης, στρες και άγχους», λέει. «Η καριέρα μας μπορεί να φαίνεται σαν ένα τεράστιο κομμάτι της ταυτότητάς μας, οπότε μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε πια ποιοι είμαστε».
Πώς να αντιμετωπίσεις την επαγγελματική κούραση
Αφιέρωσε χρόνο για να συμβιβαστείς με αυτό που νιώθεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ της πλήρους δυσαρέσκειας καριέρας και της ύπαρξης μερικών κακών εβδομάδων. Είναι μια πολυάσχολη σεζόν; Έχεις μια ιδιαίτερα αγχωτική καμπάνια; Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψή σου για τη δουλειά και μπορεί ακόμη και να περάσει σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.
Αξιολόγησε τι είναι σημαντικό για εσένα. Όταν αισθάνεσαι ότι πρόκειται να εισέλθεις σε μια κρίση σταδιοδρομίας, είναι σημαντικό να σκεφτείς βαθιά και στρατηγικά για το τι λειτουργεί για εσένα και τι όχι. «Ρώτα τον εαυτό σου, τι θέλεις;» συμβουλεύει η Greenwood. «Τι εκτιμάς όταν πρόκειται για την καριέρα σου; Μην φοβάσαι να είσαι τολμηρ@ εδώ. Κανείς δεν χρειάζεται να δει τη λίστα σου εκτός από εσένα.” Η δουλειά σου πρέπει να σε ικανοποιεί όσο θέλουν και οι εργοδότες σου να ικανοποιούνται από αυτό που κάνεις.
Ανάκτηση ελέγχου. Παρόλο που μπορεί να μην σου αρέσει, να θυμάσαι ότι η δουλειά σου μπορεί και πρέπει να σε εξυπηρετήσει. «Τι σε κρατάει από το να προχωρήσεις;» Η Greenwood σε ενθαρρύνει να αναρωτηθείς. «Ψάξε για το διαμάντι εκεί μέσα. Μπορεί να υπάρχουν σημεία που δεν αγαπάς στη δουλειά σου, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι, έστω και μικρό, που σου αρέσει, αγαπάς ή εκτιμάς, είτε πρόκειται για καλό συνάδελφο είτε για ευέλικτο ωράριο για να ασχοληθείς με τα άλλα χόμπι σου», λέει.
Η Beyer προτείνει να ρωτήσεις τον εαυτό σου, «Τι μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή;» Είτε φροντίζεις τον εαυτό σου για να διατηρήσεις την ενέργειά σου είτε ψάχνεις για νέα δουλειά. Τι είναι στον έλεγχό σου; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να μιλήσεις τον τρέχοντα εργοδότη σου. Μερικές φορές, μια συζήτηση τα αλλάζει όλα», μας θυμίζει.
Πρέπει να αλλάξω καριέρα;
Ας το παραδεχτούμε, μπορεί να κάνεις ήδη όλα τα παραπάνω και να αισθάνεσαι ακόμα περίεργα για τη δουλειά σου – δεν πειράζει. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να βάλεις την ψυχική υγεία και την ευτυχία σου πρώτα. Αλλά πως;
Παρακάτω είναι μερικοί από τους δείκτες που υποδηλώνουν ότι η επαγγελματική σου κόπωση είναι αρκετά σοβαρή για να σκεφτείς να κάνεις μια αλλαγή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς…
Βλέπεις αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική σου υγεία. Ο ύπνος ή η έλλειψή του, επισημαίνει η Southgate, είναι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσεις εάν η δουλειά σου σε επηρεάζει σε ανθυγιεινό βαθμό. «Αν για παράδειγμα, ξυπνάς τη νύχτα σκεπτόμεν@ τη δουλειά», αυτό είναι ένα σημάδι ότι η καριέρα σου σε επηρεάζει πάρα πολύ, εξηγεί. Άλλα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα «πλήξης, μονοτονίας, έλλειψης σκοπού, ορμής ή δημιουργικότητας», που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της διάθεσης και κακή ψυχική υγεία, λέει η Greenwood.
Η αρνητικότητα αρχίζει να εισχωρεί στον ελεύθερο χρόνο σου. Το να νιώθεις απογοήτευση για τη δουλειά σου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας είναι ένα πράγμα, αλλά αν αυτή η χαμηλή διάθεση αρχίσει να εδραιώνει την προσωπική, ρομαντική και κοινωνική σου ζωή, ίσως είναι καιρός να αναλάβεις δράση. Καμία δουλειά δεν αξίζει να θυσιάσεις την ψυχική σου ευημερία.
Όλοι περνάμε από μικρές χρονικές περιόδους όπου η δουλειά μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα προκλητική, αλλά αν το να νιώθεις έναν συνεχή τρόμο για τη σκέψη της δουλειάς γίνει ο κανόνας για σένα, τότε μπορεί να είναι καιρός να σκεφτείς μια αλλαγή.