Αν βρεθείς σε μία παρέα και ρωτήσεις “Καρπούζι ή Πεπόνι”, το αποτέλεσμα θα είναι 50-50, κι αυτό γιατί και τα δύο είναι το ίδιο αγαπητά, ανήκουν στην ίδια οικογένεια και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο με ευχαρίστηση.
Καρπούζι:
Είναι γλυκό και ζουμερό, καθιστώντας το την τέλεια απόλαυση για να δροσιστείς κατά τη διάρκεια καύσωνα. Αυτό το φρούτο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και βιταμινών Α και C.
Σε βοηθάει να παραμείνεις ενυδατωμένη/ος
Όπως έχουμε ξαναπεί, το να παραμείνεις ενυδατωμένη/ος είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός .Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων, η παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και η εγρήγορση είναι μερικές μόνο από τις σωματικές διαδικασίες που βασίζονται στην επαρκή ενυδάτωση. Το καρπούζι περιέχει 92% νερό, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για καθημερινή πρόσληψη νερού.
Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C. Είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, καθώς περιέχει μόλις 46 ανά φλιτζάνι (160 γραμμάρια). Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, λυκοπένιο και κουκουρβιτακίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά εάν συσσωρευτούν στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Προστατεύει από ασθενείς και χρόνια φλεγμονή
Αρκετές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου και της κουκουρβιτακίνης Ε, που αναφέρθηκαν, έχουν πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις. Η πρόσληψη λυκοπενίου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η φλεγμονή, γνωρίζουμε ότι είναι βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.
Πεπόνι:
Το πεπόνι δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και σε περιεκτικότητα σε νερό.
Σε ενυδατώνει
Ναι, ακριβώς όπως και το καρπούζι περιέχει 90% νερό, γεγονός που επίσης βοηθάει στην καλύτερη ενυδάτωση σου και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου σου
Αν έχεις πεπτικά προβλήματα, η κατανάλωση τροφών όπως το πεπόνι μπορούν να βοηθήσουν στη συσταλτικότητα του εντέρου και να μειώσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνος, μετεωρισμός. Το μυστικό βρίσκεται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που περιορίζουν τα προβλήματα υγείας του πεπτικού συστήματος και σου χαρίζουν ένα υγιές έντερο και κυρίως ένα ξεκούραστο πεπτικό σύστημα.
Είναι φιλικό προς την καρδιά σου
Το πεπόνι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Αρχικά, έχει σημαντικά καλή περιεκτικότητα σε κάλιο, που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C που μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης, ενώ η ένωση αδενοσίνης που περιέχεται στο πεπόνι, είναι γνωστή για τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες.
Φυσικά, μπορεί να σου αρέσουν και τα δύο το ίδιο, ή κάποιο να προτιμάς πολύ περισσότερο. Εγώ, όποιο κι αν προτιμάς, είμαι μαζί σου.