Μέχρι πρότινος, η ψυχική υγεία δεν είχε καμία θέση στις συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων.
Οτιδήποτε την αφορούσε είχε ταυτιστεί απόλυτα με βαριές ψυχικές διαταραχές, κλινικές περιπτώσεις, από τις οποίες οι άνθρωποι ήθελαν σαφώς και πολύ συνειδητά να απέχουν, πάντοτε με γνώμονα το «στίγμα» που συνόδευε τους ασθενείς. Χρειάστηκε πολύς κόπος και προσπάθεια για να φέρουμε το ζήτημα της ψυχικής υγείας ανάμεσα στα καθημερινά ζητήματα. Χρειάστηκαν ανεξήγητοι αγώνες για να θεωρηθεί η ψυχική υγεία μέρος της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου, πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Άλλαξε κάτι; Ναι. Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά να γίνουν.
Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο και πιστεύεις ότι η ψυχική υγεία έχει λάβει την αναγνώριση που της αναλογεί ή ίσως και ακόμη περισσότερη, θα σου θέσω ένα απλό ερώτημα: Θα μιλούσες ποτέ, βγαίνοντας ραντεβού με έναν άνθρωπο που τώρα γνωρίζεις, για κάποια δύσκολη και σκοτεινή στιγμή σου; Για κάποια ψυχική διαταραχή που βίωσες εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος; Αν απαντήσεις όχι, τότε καταλαβαίνεις ότι το ζήτημα παραμένει ταμπού.
Από τη μια, είναι λογικό να σου φαίνεται τρομακτικό να μοιραστείς τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες με κάποιον που τώρα γνωρίζεις. Από την άλλη, σύμφωνα με τη σεξολόγο Chantelle Otten, η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών συμβάλλει σε ένα πιο ειλικρινές «άνοιγμα» μεταξύ των ανθρώπων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές και υγιείς προσωπικές σχέσεις.
«Η ειλικρίνεια απέναντι στην ψυχική υγεία και τις ανάγκες της είναι μια βασική μορφή αυτοφροντίδας. Δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, αναπτύσσεις μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό και τις ανάγκες σου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση στις προσωπικές σου σχέσεις», εξηγεί η ειδικός, μιλώντας στην Elle Australia.
Αναγνωρίζοντας, δηλαδή, τις ανάγκες σου, μπορείς και να τις επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά στους άλλους.
«Οι ειλικρινές συζητήσεις για την ψυχική υγεία είναι κρίσιμες όταν γνωρίζεις έναν νέο, δυνητικό σύντροφο. Μέσα από αυτές, καλλιεργείτε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης στη σχέση. Το να είσαι ειλικρινής για την ψυχική σου υγεία μπορεί να θέσει ένα σταθερό θεμέλιο για ουσιαστική επικοινωνία και υποστήριξη καθώς η σχέση αναπτύσσεται. Όταν και οι δύο γνωρίζουν τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις και να δημιουργήσουν μια υγιή, υποστηρικτική σχέση», προσθέτει.
Πώς φέρνεις στο τραπέζι την ψυχική υγεία σε ένα ραντεβού;
Σίγουρα αποτελεί πρόκληση. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο που τώρα γνωρίζεις για τόσο προσωπικά θέματα. Η Chantelle προτείνει να πλησιάσεις το θέμα με ευαισθησία και ειλικρίνεια. Εάν είσαι εσύ που θέλεις να εξομολογηθείς κάτι, κάν’ το με τόλμη. Να θυμάσαι, άλλωστε, ότι όλοι έχουν τις σκοτεινές τους πλευρές. Αν πάλι είναι το άλλο άτομο που θέλει να σου μιλήσει για ένα ζήτημα ψυχικής υγείας, ενθάρρυνε τη συζήτηση. Αν πραγματικά θέλεις να δημιουργήσεις μια ουσιαστική σχέση με αυτό τον άνθρωπο, πρέπει να μπορεί να σου μιλά ανοιχτά για όσα τον απασχολούν και μαζί να βρίσκετε λύσεις.
«Το κλειδί είναι να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο, όπου θα μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, χωρίς να φοβάστε ότι ο ένας θα κρίνει τον άλλο», καταλήγει η ειδικός.