Τα παιδιά μερικές φορές δεν καταλαβαίνουν ή δεν ακούν όσα τους λες και τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό αυτό για την ηλικία τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί «δεν ακούει» και οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σχέση με την ανυπακοή. Όταν μπορούμε να κατανοήσουμε την ανικανοποίητη ανάγκη ενός παιδιού, θα είναι πολύ πιο πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί μας.
“Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να προσέχουν και να ανταποκρίνονται όταν διακυβεύεται η ασφάλειά τους. Αλλά οι περισσότερες φορές δεν αφορούν καταστάσεις ζωής και θανάτου. Και ενώ θέλουμε συνεργασία, πραγματικά δεν θέλουμε συμμόρφωση. Η συμμόρφωση οδηγεί σε ανεπαρκή καθορισμό ορίων στις σχέσεις και ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα κατάχρησης.” περιγράφει η Jen Lumanian στο Psychology Today.com.
“Όταν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία γονικής μέριμνας με σεβασμό, θέλουμε να υποστηρίξουμε και την αυτονομία του παιδιού μας — και τελικά πρέπει να καταφέρουμε αυτόν τον συνδυασμό.”
Πώς υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα όταν φαίνεται ότι το παιδί μας μας αγνοεί ή ακόμα και δεν μας σέβεται;Υπάρχουν 13 συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μας δεν ακούν. Όταν καταλάβουμε ποιος είναι ο λόγος που το παιδί μας δεν ακούει μια δεδομένη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.
1. Το παιδί αισθάνεται αποκομμένο
Για να συνεργαστεί το παιδί μαζί μας είναι σημαντικό να είμαστε κοντά του. Δοκίμασε να αφιερώνεις 10 λεπτά κάθε μέρα για μια εβδομάδα κάνοντας μια δραστηριότητα της επιλογής του και να δεις αν θα αλλάξει κάτι.
2. Μην απειλείς
Τι εννοώ με αυτό; Όλοι έχουμε ακούσει την φράση “εάν δεν κάνεις αυτό δεν θα πάμε στο πάρκο” , “εάν δεν διαβάσεις δεν θα σου αγοράσω το παιχνίδι που θέλεις”. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σε ακούσει και να κάνει αυτό που του λες, όμως δεν παύει να είναι απειλή. Είναι καλό να του εξηγείς το γιατί πρέπει να κάνει αυτό που του λες, παρά να του το επιβάλλεις και το απειλείς με αυτού του είδους τις φράσεις.
3. Το παιδί δεν θέλει να κάνει την εργασία
Η αντίστασή του μπορεί να οφείλεται σε λόγους που εσύ δεν καταλαβαίνεις. Ρώτησε το παιδί σου γιατί δεν θέλει να κάνει την εργασία. Εσύ αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να του εξηγήσεις το γιατί είναι καλό να κάνει την εργασία, έστω και εάν δεν είναι αγαπημένη του. Το παιδί σου πρέπει να μάθει να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν και απόλυτα. Πες του πως με αυτό θα πάρει έναν καλό βαθμό.
4. Το παιδί θέλει να κάνει μόνο την αγαπημένη του δραστηριότητα
Εάν θέλει να κάνει μόνο αυτά που του αρέσουν και αγνοεί τα υπόλοιπα, τότε μέσα στην αγαπημένη του δραστηριότητα ένταξέ του και αυτό που πρέπει να κάνει. Πιο συγκεκριμένα; Αν αγαπάει τα κινούμενα σχέδια, τότε πες: “Ας πλύνουμε τα δόντια μας τώρα, ώστε να απολαύσουμε πέντε λεπτά κινούμενα σχέδια πριν φύγουμε”. Βοηθάει πολύ σαν τακτική.
5. Το παιδί έχει μάθει να περιμένει μέχρι να φωνάξεις για να σε ακούσει
Εάν φωνάζεις συνεχώς για να σε ακούσει το παιδί σου, τότε αυτόματα και εκείνο θα κάνει αυτό που το λες μόνο εάν σε δει να φωνάζεις και να έχεις έρθει στα όριά σου. Καλό είναι να βρεις έναν άλλο τρόπο για να σε ακούει και να κάνει το σωστό, χωρίς φωνές, χωρίς εντάσεις.
6. Κρίνεις συνεχώς
Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να λέει “γιατί το έκανες έτσι αυτό; “ “καθάρισε τώρα το δωμάτιό σου γιατί δεν θα πας πουθενά” ; Παραδέξου το ίσως το έχεις κάνει! Αντί για αυτό λοιπόν είναι καλύτερο να πεις “Παρατηρώ ότι υπάρχουν παιχνίδια στο πάτωμα. Μπορούμε να κάτσουμε μαζί για να το καθαρίσουμε;”. Αυτή η προσέγγιση προάγει τη συνεργασία και τη σύνδεση. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σου δεν θα νιώθει συνεχώς πως κρίνεται από εσένα και έτσι δεν θα το κρατάς σε απόσταση από εσένα. Σκοπός είναι να είστε δεμένοι και να νιώθει πως μπορεί να βασιστεί σε εσένα.
7. Δεν ακούς το παιδί σου οπότε και εκείνο κάνει το ίδιο
Εάν το παιδί σου, σου λέει κάτι και εσύ το αγνοείς, τότε πως περιμένεις από εκείνο να κάνει όλα όσα του λες; Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι ακούγονται και ότι εκτιμώνται, είναι πιο πιθανό να ανταποδώσουν και να σε ακούσουν. Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί σου και άκου τι έχει να σου πει!
8. Συμβουλεύσου κάποιον ειδικό
Εάν δεν μπορείς άλλο και νιώθεις πως έχεις κάνει υπερπροσπάθεια και τίποτα δεν έχει γίνει τότε θα ήταν καλό να δεις κάποιον ειδικό για το θέμα που αντιμετωπίζεις με το παιδί σου. Μόνο μην αφήσεις έτσι τα πράγματα.
Διάβασε ακόμα: Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός παιδιού όταν του φωνάζεις