Αν έχεις ψαχτεί με τη διατροφή σου, το στρες, ή αν έχεις κάνει λίγη γιόγκα, σίγουρα θα έχεις ακούσει για την Αγιουρβέδα.
Το αρχαίο φυσικό σύστημα ιατρικής (που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια) είναι μια ολιστική προσέγγιση νου-σώματος-πνεύματος για την υγεία και την ευεξία, παρέχοντας εργαλεία για να ζήσεις την καλύτερη ζωή σου σωματικά, διανοητικά και πνευματικά.
Με θεμέλιο ότι κάθε άτομο έχει έναν μοναδικό συνδυασμό των τριών Ayurvedic dosha (τύποι υγείας ή ενεργειακά πρότυπα AKA) -vata, pitta και kapha- ο στόχος της Αγιουβέρδας είναι να επιτύχει τη σωστή ισορροπία κάθε στοιχείου για να επιτύχει έπειτα τη βέλτιστη υγεία.
Εάν αισθάνεσαι λυπημέν@ ή πιο ανήσυχ@ από το συνηθισμένο, η Αγιουρβέδα έχει μια απάντηση και για αυτό. Το φθινόπωρο θεωρείται εποχή vata και είναι γνωστή ως περίοδος αυξημένου άγχους, καθώς το vata είναι πιο ευαίσθητο στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Τα καλά νέα; Η Shrankhla Holecek, ειδικός στην Αγιουρβέδα και Ιδρυτής των UMA Oils, δίνει συμβουλές για το άγχος που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους ολιστικά – μέσω της διατροφής, της άσκησης και του μυαλού. Είναι ώρα για αποκατάσταση.
Διατροφή – Άλλαξέ την
Με τις κρύες, ξηρές δονήσεις vata, η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών σε κυρίως ζεστά, αλεσμένα τρόφιμα και ποτά και προϊόντα εποχής είναι ιδανική. Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό «Το φαγητό είναι φάρμακο» και το να τρώμε εποχιακά το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας με το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να βοηθήσει να είμαστε πιο προσαρμοστικοί στην αλλαγή και να εξασκούμε την ενσυνειδητότητα, η οποία εξουδετερώνει τον μηρυκασμό και την ανησυχία. «Επίλεξε υγιεινά λίπη και έλαια σε πιάτα, όπως αβοκάντο, καρύδα, ελιές, τυρί, αυγά, πλήρες γάλα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μούρα, πεπόνια, κολοκυθάκια και γιαούρτι». Διάλεξε μαγειρεμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά με ρίζα και χορταστικές σούπες.
Επίσης, μην μεταδώσετε τις επιδράσεις της πέψης και της ψυχικής υγείας των βοτάνων της Αγιουρβέδα. «Τα προσαρμοστικά βότανα όπως το Ashwagandha και το Brahmi είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην εποχή του Vata, καθώς βοηθούν στην εξισορρόπηση του υπερδραστήριου μυαλού και ενισχύουν τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος στη διαχείριση του στρες», είπε η Holecek. Πρόσθεσε τα σε αρτοσκευάσματα, πλιγούρι βρώμης ή στον πρωινό καφέ.
Άσκηση – Τακτική και ήπια
Με τη μετάβαση σε ψυχρότερο καιρό έρχονται αλλαγές στο σώμα, και είναι για καλό λόγο. «Η Αγιουρβέδα τιμά την αλλαγή—εσωτερικά μέσα στον εαυτό μας και εξωτερικά μέσα στο περιβάλλον μας», είπε η Holecek. Για να εξισορροπήσεις την ενέργεια του Vata, ακολούθησε ελαφριές, ήρεμες και θερμικές ασκήσεις, όπως γιόγκα, πιλάτες ή γρήγορο περπάτημα. Το να χτυπάει η καρδιά σου επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου σου, αυξάνοντας τα νευροχημικά κατά του άγχους, όπως η σεροτονίνη.«Η τακτική, ήπια άσκηση ελέγχει τον κινητό χαρακτήρα του Vata», εξήγησε η Holecek.
Μυαλό – Εξάσκηση στο mindfulness
Η ζωή, η καθημερινότητα, δεν έχει απλά έντονους ρυθμούς. Καμία φορά μπαίνει ακόμα και στον αυτόματο πιλότο. Πώς λοιπόν εστιάζουμε την προσοχή μας στις παρούσες εμπειρίες και συνειδητοποιούμε περισσότερο τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να κρίνουμε; «Η χαρά και η ηρεμία συμβαίνουν όταν στρέφεις την προσοχή σου μακριά από προβλήματα και αντ’ αυτού συγκεντρώνεσαι σε απτά πράγματα που μπορείς να βιώσεις με τις αισθήσεις σου (όραση, ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση)», είπε η Holecek. Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης διδάσκοντάς σε πώς να ανταποκρίνεσαι στο στρες έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή.
Εκτός από ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό και κίνηση, η Holecek συστήνει ζεστά έλαια για να σε βοηθήσουν να επιστρέψεις στην παρούσα στιγμή. «Τα έλαια μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι στην υποστήριξη της πρακτικής ενσυνειδητότητάς μέσω των οσφρητικών και διαδερμικών πλεονεκτημάτων των ισχυρών συστατικών τους. Ένα στοιχείο όπως το άρωμα μπορεί να είναι μια θαυμάσια υπενθύμιση της δέσμευσής σου να παραμείνεις προσγειωμέν@ και ισορροπημέν@ όλη την ημέρα».