Θυμάσαι εκείνες τις πρώτες ημέρες μιας ερωτικής ιστορίας; Ρίγη, αμηχανία, ενθουσιασμός. Βλέμματα όλο νόημα, διστακτικά μηνύματα μέχρι αργά τη νύχτα και μετά αυτά τα πρώτα ραντεβού…
Τόσα πολλά που θέλεις να μάθεις για τον άλλο. Κι άλλα τόσα που πρέπει να πεις. Πόσα, όμως, πρέπει στ’ αλήθεια να πεις; Πόσα πρέπει να αποκαλύψεις αυτές τις πρώτες στιγμές από το παρελθόν σου σ’ έναν άνθρωπο που τώρα σε γνωρίζει;
Αν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο των γνωριμιών σε βάθος χρόνου, θα δούμε ότι αυτός ο πρώτος καιρός μιας γνωριμίας έχει, με τα χρόνια, την τάση να συρρικώνεται. Παλιά, χρειάζονταν μήνες επαφών και ραντεβού, μέχρι δύο άνθρωποι να μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω ως ζευγάρι. Σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων. Και, όπως όλα δείχνουν, το αύριο των γνωριμιών έρχεται ακόμη πιο συρρικνωμένο.
Η τάση PMI φαίνεται να κυριαρχεί στην επόμενη ημέρα των γνωριμιών, με πολλούς να κάνουν λόγο για τον «δολοφόνο» των μελλοντικών σχέσεων. Το όνομά της ακολουθεί τη λογική του TMI, που σημαίνει «υπερβολικά πολλές πληροφορίες» και αναφέρεται στην απόκτηση κοινών εμπειριών, υπερβολικά γρήγορα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο γνωριμιών Plenty of Fish, από την έρευνα σε 6.000 ραντεβού στις ΗΠΑ, το PMI έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο συνηθισμένα δεινά των σύγχρονων γνωριμιών.
Η Jessica Alderson, συνιδρύτρια και ειδική σχέσεων στο So Synced εξηγεί στο Stylist μερικά βασικά πράγματα για το PMI:
Τι είναι το PMI;
Το PMI σημαίνει πρόωρη οικειότητα. «Αναφέρεται στην εμφάνιση μιας οικείας συμπεριφοράς πολύ νωρίς σε μια νέα σχέση», εξηγεί η Alderson. Συνήθως ταυτίζεται με την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών σε πολύ πρώιμο στάδιο, ωστόσο μπορεί επίσης να αναφέρεται και στην πρώιμη σωματική οικειότητα.
Σύμφωνα με την ειδικό, μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από το «πρόωρο κράτημα χέρι-χέρι ή μια κίνηση» μέχρι «κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών ή συζήτηση για μελλοντικά σχέδια πριν προλάβει να αναπτυχθεί η σύνδεση».
Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την πρόωρη οικειότητα;
Σύμφωνα με την έρευνα Plenty of Fish, οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο εμπλέκονται σε μια κατάσταση πρόωρης οικειότητας. Γιατί όμως;
«Μερικοί άνθρωποι φοβούνται την απόρριψη ή την εγκατάλειψη και πιστεύουν ότι, ανοίγοντας γρήγορα τα χαρτιά τους, μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό», εξηγεί η Alderson. «Μπορεί να πιστεύουν ότι με το να είναι ευάλωτοι και να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στα πρώτα στάδια του ραντεβού, θα γίνουν πιο επιθυμητοί ή αξιόπιστοι στα μάτια του άλλου».
Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι μερικοί απλώς διαπιστώνουν ότι η οικειότητα τους έρχεται φυσικά. «Μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι το επίπεδο οικειότητας που επιδεικνύουν είναι περισσότερο από το τυπικά συνηθισμένο στα αρχικά στάδια μιας σχέσης. Όλοι έχουμε διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και ευπάθειας και σε μερικούς βγαίνει πιο φυσικά να μοιράζονται προσωπικά στοιχεία», σχολιάζει η ειδικός.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι προχωρούν πολύ γρήγορα πολύ νωρίς. «Δεν διαβάζουν όλοι αποτελεσματικά τα κοινωνικά μηνύματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρερμηνεύσουν το επίπεδο οικειότητας στη σχέση ή να υποθέσουν ότι και το άλλο άτομο είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτούς», αναφέρει η Alderson.
Τέλος, το PMI μπορεί να προέρχεται από μια ανάγκη επικύρωσης. «Όταν κάποιος μοιράζεται βαθιά προσωπικές πληροφορίες, μπορεί να ελπίζει ότι θα λάβει επιβεβαίωση από το άλλο άτομο. Αυτό προέρχεται από μια θέση ανασφάλειας και ανάγκης για εξωτερική επικύρωση», προσθέτει.
Το PMI έρχεται με συνέπειες
Μπορεί στην αρχή να μοιάζει με μια αθώα συνήθεια, όμως το PMI μπορεί να έχει συνέπειες:
- Μπορεί να σοκάρει το άλλο άτομο. «Μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πίεσης ή δυσφορίας, ειδικά αν ο παραλήπτης δεν είναι έτοιμος για τέτοιο βάθος πληροφοριών», λέει η ειδικός.
- Αφαιρεί τη γοητεία του μυστηρίου. Αν μοιραστείς υπερβολικά πολλά, πολύ γρήγορα, η σχέση θα χάσει τη μυστηριώδη διάστασή της. Σύμφωνα με την Alderson: «Μια σταδιακή αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων μπορεί να συμβάλει στην προσμονή και την απόλαυση να ανακαλύψουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον με την πάροδο του χρόνου».
- Λανθασμένη ευθυγράμμιση της συναισθηματικής οικειότητας. «Αυτή η διαφορά μπορεί να οδηγήσει το ένα άτομο να αισθάνεται ότι συνδέεται ή ότι έχει επενδύσει συναισθηματικά περισσότερο από το άλλο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση», εξηγεί.
- Πιθανότητα παρερμηνείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PMI μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και δυσφορία. «Χωρίς μια σταθερή βάση εμπιστοσύνης και κατανόησης, το άλλο άτομο μπορεί να μην έχει το πλαίσιο για να ερμηνεύσει με ακρίβεια τις πληροφορίες», λέει η Alderson.
- Περιορισμένο περιθώριο ανάπτυξης. Οι σχέσεις θα πρέπει να αναπτύσσονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. «Η υπερβολική κοινοποίηση πληροφοριών από νωρίς μπορεί να αφήσει λίγο χώρο για ανάπτυξη και ανακάλυψη στο ζευγάρι. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός ισχυρού, διαρκούς δεσμού».
Αν θέλεις μια υγιή ερωτική ζωή, είναι προτιμότερο να αποφύγεις την πρώιμη οικειότητα
Με την πρόωρη οικειότητα να εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις γνωριμιών του 2024, τώρα είναι η ώρα να βεβαιωθείς ότι δεν θα γίνεις μέρος της.
«Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για την αποφυγή της πρόωρης οικειότητας και την κατανόηση της τάσης σου να μοιράζεσαι πολλά πράγματα, πολύ γρήγορα», προειδοποιεί η Alderson. «Πριν μοιραστείς κάτι προσωπικό, αναρωτήσου αν είναι κατάλληλο για το στάδιο της σχέσης σου και αν το μοιράζεσαι για τους σωστούς λόγους».
Επίσης, αναζήτησε σημάδια ότι ο νέος σου σύντροφος είναι άνετος με αυτά που ακούει. «Αν παρατηρήσεις ότι αισθάνεται άβολα, είναι καλύτερο να κατεβάσεις ταχύτητα», λέει η ειδικός.
«Αν εσύ δέχεσαι δείγματα πρόωρης οικειότητας από κάποιον άλλο, είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις τη δυσφορία ή την έλλειψη ετοιμότητάς σου γι’ αυτό το επίπεδο οικειότητας», προσθέτει. «Αντίδρασε με ειλικρίνεια και αμεσότητα, δείχνοντας πάντα κατανόηση και ευαισθησία στις προσωπικές πληροφορίες του άλλου. Αν το χειριστείς σωστά, η πρόωρη οικειότητα δεν θα βλάψει τη σύνδεσή σας, αλλά αντίθετα θα δώσει τη θέση της σε ένα σταδιακό μοίρασμα πληροφοριών, που θα βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία και το σεβασμό των ορίων του άλλου, οδηγώντας τελικά σε έναν ισχυρότερο δεσμό», καταλήγει η ειδικός.