Οι περισσότεροι άνθρωποι βλάπτουν εν αγνοία τους την υγεία του εντέρου τους μέσω καθημερινών συνηθειών. Το έντερό όμως δεν αφορά μόνο την πέψη. Είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος της συνολικής μας υγείας.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και ζωτικό σύστημα που αξίζει φροντίδα και προσοχή. Είναι ουσιαστικά το κέντρο ελέγχου για την καλή και την κακή υγεία. Κάνοντας προσεκτικές επιλογές σχετικά με το τι, πότε και πώς τρως, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την υγεία του εντέρου σου και, κατ’ επέκταση, τη συνολική σου ευεξία.
Βλέποντας τις παρακάτω συνήθειες θα καταλάβεις πως άθελά σου βλάπτεις το έντερό σου και θα δεις τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις αυτή την κατάσταση.
Βιταμίνες και συμπληρώματα
Είναι κάπως δελεαστικό να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες αντί να ψάχνεις τροφές και τρόπους να εμπλουτίσεις τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του εντέρου σου και να διαταράξει την ισορροπία του. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την κατάσταση είναι να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό σου πριν πάρεις κάποια βιταμίνη ή συμπλήρωμα, που μπορεί να μεταβάλλει τη χλωρίδα του εντέρου σου.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα γρήγορα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι η εύκολη λύση όταν πρόκειται για περιορισμένο χρόνο, αλλά η συνεχής κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσει χάος στο έντερό σου, οδηγώντας ακόμη και σε φλεγμονή. Αντί για αυτά, επικεντρώσου σε ολοκληρωμένα γεύματα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη.
Βραδινά τσιμπολογήματα
Το να τρως αργά το βράδυ ή σε ακανόνιστα διαστήματα, μπορεί να διαταράξει τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού σου, επηρεάζοντας τον ύπνο αλλά και την ικανότητα του εντέρου σου να επεξεργάζεται αποτελεσματικά την τροφή. Φτιάξε ένα πρόγραμμα όπου το τελευταίο σου γεύμα θα είναι δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο και διατήρησε σταθερές ώρες γευμάτων.
Κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους
Υπό το άγχος, πολλοί στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε υπερκατανάλωση τροφής, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σου. Για να αποτρέψεις αυτή την κατάσταση, εκπαίδευσε τον εαυτό σου σε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως διαλογισμό ή γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής.
Γρήγορη κατανάλωση φαγητού
Το να τρως πολύ γρήγορα είναι μια κακή συνήθεια και δε δίνει στο πεπτικό σου σύστημα την ευκαιρία να κάνει σωστά τη δουλειά του, οδηγώντας σε δυσπεψία και φούσκωμα ή ακόμα και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μία καλή συμβουλή είναι να αφιερώνεις χρόνο και να μασάς καλά την τροφή, απολαμβάνοντας το φαγητό σου.