Πόσες είναι οι φορές που έχεις στεναχωρηθεί για τα τρόφιμα που περίσσεψαν και χάλασαν σχετικά γρήγορα;
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τα τρόφιμά σου σωστά, καθώς έτσι θα παρατείνεις το χρονικό διάστημα «ζωής» τους.
1. Αποθήκευσε τα λεμόνια στο ψυγείο, όχι στον πάγκο
Σε μία δοκιμή που έγινε διαπιστώθηκε πως τα λεμόνια που αποθηκεύτηκαν σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες στο ψυγείο διατηρήθηκαν τέσσερις φορές περισσότερο από τα λεμόνια που διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Βγάλε το τυρί από το πλαστικό περιτύλιγμα στο οποίο ήταν συσκευασμένο
Αντ’ αυτού, τύλιξέ το ξανά σε λαδόκολλα, ώστε να μπορεί να αναπνέει και να διαρκεί περισσότερο. Όταν το τυρί τυλίγεται σε πλαστικό, δεν μπορεί να προσλάβει οξυγόνο – το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και να αναπαράγει βακτήρια.
3. Αποθήκευσε τα χόρτα στο ψυγείο με μια χαρτοπετσέτα
Η χαρτοπετσέτα απορροφά την υπερβολική υγρασία, η οποία εμποδίζει τα χόρτα να μουσκεύουν με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και μένουν παραπάνω καιρό φρέσκα.
4. Κατάψυξε τα μυρωδικά που πρόκειται να μαραθούν σε ελαιόλαδο
Πάρε μία θήκη που τοποθετούν τα παγάκια και βάλε με ελαιόλαδο όλα τα μυρωδικά που έχουν σκοπό να μαραθούν. Έπειτα, χρησιμοποίησέ τα ως έτοιμες συνταγές σε πιάτα που απαιτούν λάδι ως πρώτο βήμα, όπως μαγειρευτά, σούπες ή ψητά.
5. Αποθήκευσε τα μούρα σε ένα μπολ
Το να βγάλεις τα μούρα από την αρχική συσκευασία τους και να τα βάλεις σε ένα μπολ, θα τα κρατήσει πιο πολλές ημέρες φρέσκα, χωρίς να χαλάσουν.
6. Αποθήκευσε τα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών ανάποδα
Με αυτόν τον τρόπο, το λάδι που φυσικά συγκεντρώνεται στην κορυφή θα φτάσει στον πυθμένα. Έτσι, μπορείς να αποφύγεις την εκ νέου ανάμειξη αργότερα.
7. Κατάψυξε τη σάλτσα ντομάτας
Ο πελτές που έχει περισσέψει μπορεί εύκολα να διατηρηθεί. Προμηθεύσου απλά μερικές ειδικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων και βάλε τον στην κατάψυξη.
8. Μην αφήνεις τα υπολείμματα κονσερβοποιημένων τροφίμων στην κονσέρβα
Αν ανοίξεις μια κονσέρβα – όπως φασόλια, τόνο ή ντομάτες – αλλά δεν τη χρησιμοποιήσεις όλη, φρόντισε να μεταφέρεις τα υπολείμματα σε ξεχωριστό δοχείο. Η ψύξη των υπολειμμάτων στο ίδιο, ανοιχτό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση, μεταξύ άλλων.
9. Αποθήκευσε τα βότανα όρθια σε γλυκό νερό
Εάν έχεις τον απαραίτητο χώρο στον πάγκο σου, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή παρατεταμένη φρεσκάδα, στα βότανά σου.
10. Μην πλένεις τα προϊόντα μέχρι να έρθει η ώρα να τα φας
Αν πλένεις όλα τα φρούτα και τα λαχανικά όταν επιστρέφεις στο σπίτι από το κατάστημα, η υγρασία που απομένει μπορεί να τα κάνει να μουχλιάσουν ή να σαπίσουν πιο γρήγορα.