Σίγουρα θα σου έχει τύχει έστω και μία φορά να ακούσεις ή να είσαι εκείν@ που ξεστομίζει την ατάκα «να κανονίσουμε για κανέναν καφέ» χωρίς πραγματικά να το εννοείς. Δεν αποκλείεται, επίσης, να έχεις δει ένα καλό ραντεβού να το διαδέχεται η απόλυτη σιωπή και μια σειρά μηνυμάτων που έμειναν στο «διαβάστηκε».
Μελέτες δείχνουν ότι το 23% των ενηλίκων έχει βιώσει «ghosting» σε ρομαντικές σχέσεις, αλλά ακόμη περισσότεροι έχουν πιθανώς βιώσει το «semi-ghosting» σε διαφόρων τύπων σχέσεις.
Τι είναι το semi-ghosting;
Όπως γράφει ο Preston Ni, συγγραφέας του βιβλίου «How To Communicate Effectively And Handle Difficult People για το Psychology Today», το «semi-ghosting» περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο μια πρώην στενή σχέση εξακολουθεί να υφίσταται επιφανειακά, αλλά η συχνότητα και το βάθος της είναι τόσο ελλιπείς, που η σχέση μόλις και μετά βίας υπάρχει. Κάπως έτσι είναι οι σχέσεις που μένουν συχνά με αναπάντητα μηνύματα, περιόδους χωρίς επικοινωνία και συνεχή αστάθεια όταν πρόκειται για την οργάνωση κοινών σχεδίων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναμφίβολα διευκολύνει την απομάκρυνση από σχέσεις που δεν επιθυμούμε πλέον να διατηρούμε. Αυτό, όμως, δεν κάνει τις επιπτώσεις λιγότερο επώδυνες. Μάλιστα, το semi-ghosting μοιάζει να έχει παρατεταμένη διάρκεια, με αποτέλεσμα να κάνει τις καταστάσεις ακόμη πιο επώδυνες. Υπάρχει κάτι βασανιστικό στο να «μπαινοβγαίνεις» σε μια σχέση, να μην κλείνεις εντελώς την πόρτα και να βρίσκεις πάντα τον εαυτό σου να γυρίζει πίσω.
«Ενώ το ghosting είναι αρκετά προφανές, το semi-ghosting προκαλεί ένα μπέρδεμα και, τελικά, απογοήτευση», επισημαίνει η Kristina Morton, επικεφαλής αντιστοίχισης στο Ignite Dating. «Μπορεί τα ραντεβού, τα τηλεφωνήματα και τα τακτικά μηνύματα να έχουν μειωθεί, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει περιστασιακή επαφή, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι αν αυτή η σχέση εξακολουθεί να υπάρχει ουσιαστικά».
Γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν στο semi-ghosting;
Η Morton λέει ότι συχνά αποτελεί μια προσπάθεια να διατηρηθεί η εξουσία μέσα στη σχέση ή τη φιλία.
«Το semi-ghosting έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σου, δημιουργώντας σου διαρκώς ανασφάλεια σχετικά με το αν το άλλο άτομο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα ή απλώς σε χρησιμοποιεί περιστασιακά», λέει στο Stylist.
«Αν αποκαλύψεις τον προβληματισμό σου, είναι πιθανό να σου απαντήσει με τη δικαιολογία ότι είναι πολύ απασχολημέν@, κάτι που μπορεί κάλλιστα να είναι αλήθεια. Εναλλακτικά, μπορεί να έχει άλλα θέματα για τα οποία δεν σου έχει μιλήσει, μπορεί να είναι ενοχλημέν@ μαζί σου για κάτι ή, το χειρότερο απ’ όλα, να προσπαθεί να σε κρατήσει στην αναμονή μέχρι να σε ξαναχρειαστεί».
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι δεν είναι σίγουρ@ για τη σχέση.
«Αν, για παράδειγμα, αντιληφθεί ότι θέλεις να προχωρήσεις τη σχέση με τρόπο για τον οποίο δεν είναι έτοιμ@, μπορεί να χρησιμοποιήσει το semi-ghosting ως έναν τρόπο να επιβραδύνει τα πράγματα», εξηγεί η Jessica Alderson, συνιδρύτρια και ειδική σε θέματα σχέσεων στο So Syncd.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κίνητρα κακόβουλα.
«Μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι πραγματικά απασχολημένοι», υπογραμμίζει η Alderson. «Όλοι έχουμε περάσει περιόδους που είναι δύσκολο να διατηρήσουμε επαφή με τους πάντες, γιατί μπορεί απλώς να έχουν προτεραιότητα άλλα πράγματα. Δεν έχουμε πάντα το χρόνο να δώσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους της ζωής μας, όσο κι αν το θέλουμε. Μερικές φορές, πραγματικά δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα την προσοχή που μπορεί να χρειάζονται. Το semi-ghosting είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς καταστάσεων, οπότε μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα», τονίζει η Alderson.
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις πέσει θύμα semi-ghosting
O Ni εντοπίζει πέντε βασικά σημάδια:
- Το άλλο άτομο σπάνια ξεκινάει ή κρατάει επαφή
- Όταν τελικά επικοινωνεί, μπορεί να αργεί πολύ να απαντήσει
- Οι περιστασιακές επαφές είναι σύντομες και επιφανειακές
- Η επικοινωνία στερείται ειλικρινούς ενδιαφέροντος, προσωπικής περιέργειας και αμοιβαίας ανησυχίας, στοιχείων δηλαδή απαραίτητων για μια ουσιαστική σχέση
- Όταν ερωτάται για την έλλειψη επικοινωνίας, ισχυρίζεται ότι είναι απασχολημέν@
Ωστόσο, αυτά τα σημεία μπορούν να απλοποιηθούν σε μια και μόνο ερώτηση: Είσαι προτεραιότητα για το άλλο άτομο ή η σχέση τείνει να γίνει μονόπλευρη; Η συνειδητοποίηση ότι κάποιος που σε ενδιαφέρει δεν σε εκτιμά με τον ίδιο τρόπο θα είναι πάντα δύσκολη. «Το να σε αντιμετωπίζουν ως μια εναλλακτική ή ένα δίχτυ ασφαλείας υποτιμά την αξία σου και καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σου», συνεχίζει η Morton.
«Είναι σημαντικό να εκφράζεις πώς νιώθεις και να ζητάς εξηγήσεις για τους πραγματικούς λόγους που υφίστασαι αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να μη σου αρέσει η απάντηση, αλλά τουλάχιστον θα μάθεις την αλήθεια. Το τι θα κάνεις με αυτή εξαρτάται από σένα, αλλά θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να σκεφτείς αν η συναισθηματική και ψυχική σου υγεία αξίζει να διαταράσσεται μέσα σε μια τέτοια, αμφισβητήσιμης αξίας σχέση ή αν είναι καλύτερα να πάρεις πίσω τον έλεγχο του εαυτού σου και να δώσεις ένα τέλος στη σχέση, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις και να βρεις κάποι@ που θέλει πραγματικά να είναι μαζί σου και θα σε κάνει προτεραιότητα στη ζωή του, όπως σου αξίζει», καταλήγει.