Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το μυστικό για τη μακροζωία είναι η άσκηση, η θρεπτική διατροφή, το λιγότερο άγχος και -είτε το πιστεύεις είτε όχι- η κοινωνική ζωή με υγιείς φιλίες!
Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απομονωθούν. “Η μοναξιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων και επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την ευημερία”, λέει η Dr Charlynn Ruan, κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια του Thrive Psychology Group.
Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο οι φιλίες. “Η ύπαρξη φίλων είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία”, λέει η Dr Ruan. Και ενώ η οικογένεια σίγουρα βοηθάει στην κάλυψη της κοινωνικής δραστηριότητας, οι φιλίες προσφέρουν κάτι μοναδικό.
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ισχυρές φιλίες ωφελούν την υγεία και την ευεξία μας μεγαλώνοντας;
1. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Οι δυνατές φιλίες είναι ένα χρυσό εισιτήριο για μακροζωία. Μια ολοκληρωμένη έρευνα 148 διαφορετικών μελετών του 2010, διαπίστωσε ότι οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις, αυξάνουν τις “πιθανότητες επιβίωσης” κατά 50%. Δηλαδή σε βοηθούν να ζήσεις περισσότερο. Η έλλειψή τους, από την άλλη, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 26% και 29% αντίστοιχα.
2. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και σωματική υγεία
“Οι φιλίες και οι κοινωνικές επαφές δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχή. Κάνουν κυριολεκτικά καλό στην υγεία σας”, λέει η dr Neha Chaudhary, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής ιατρός στο Modern Health.
Η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης, συνδέεται, με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καρδιακής νόσου και της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα. Η μοναξιά μπορεί ακόμη και να σημαίνει ότι κολλάς συχνότερα το κοινό κρυολόγημα, αφού η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε ιούς και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.
3. Καλύτερη γνωστική υγεία και μνήμη
“Η τακτική αλληλεπίδραση με φίλους, μας κρατάει κοινωνικά δεσμευμένους, κάτι που είναι σημαντικό για τη γνωστική μας υγεία”, λέει η Niloufar Esmaeilpour, MSc, RCC, εγγεγραμμένη κλινική σύμβουλος στο Lotus Therapy & Counselling Centre στο Βανκούβερ. “Η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να διατηρήσει το μυαλό ενεργό και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής”.
Τα στοιχεία υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της κοινωνικής δραστηριότητας και των δεικτών γνωστικής υγείας, όπως η μνήμη εργασίας, οι οπτικές και χωρικές ικανότητες, η ταχύτητα επεξεργασίας και η συνολική εκτελεστική λειτουργία (ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει πράγματα όπως ο σχεδιασμός, ο αυτοέλεγχος και η τήρηση οδηγιών). Η μοναξιά έχει τόσο ισχυρή επιρροή στην εγκεφαλική λειτουργία που μια 12ετής μελέτη σε ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι οι γνωστικές ικανότητες μειώθηκαν 20% ταχύτερα σε άτομα που ανέφεραν ότι ήταν μοναχικά. Επιπλέον, η κοινωνική απομόνωση και η χρόνια μοναξιά, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας κατά 50%.
4. Λιγότερο άγχος, στρες και κατάθλιψη
Η φιλία ωφελεί τη συναισθηματική υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης ανακούφισης από το άγχος. Το γέλιο και η απόλαυση με τους φίλους μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο με τη σειρά του έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φίλοι παρέχουν επίσης συναισθηματική υποστήριξη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις και το να έχουν φίλους να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις χαρές τους, μπορεί να αποτελέσει πηγή παρηγοριάς και δύναμης.
Επιπλέον, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Μια συστηματική ανασκόπηση πολλαπλών μακροχρόνιων μελετών, διαπίστωσε ότι τα άτομα που αναφέρουν ότι αισθάνονται συχνά μοναξιά, είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που αναφέρουν ότι σπάνια ή ποτέ δεν αισθάνονται μοναξιά.
5. Αυξημένη αίσθηση του “ανήκειν”
“Η ύπαρξη φίλων δίνει μια αίσθηση του “ανήκειν” και του σκοπού, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν οι άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν από την εργασία τους και να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο”, λέει η Esmaeilpour. Το να έχεις σχέδια, έναν λόγο να σηκώνεσαι και να βγαίνεις από το σπίτι και να κλείνεις τις οθόνες σου, μπορεί να συμβάλει πολύ στο να προσθέσεις ζωή και χρώμα στις μέρες σου, ειδικά όταν δεν εργάζεσαι πλέον ενεργά.
“Οι κοινωνικές σας συνδέσεις είναι συχνά μια συλλογική αναπαράσταση του εαυτού σας και των αξιών σας”, λέει ο Dr. Pratt. “Μερικές φορές οι φιλίες μας μπορούν να αποτελέσουν για εμάς ένα ηχητικό συμβούλιο, και μερικές φορές μπορούν να χρησιμεύσουν για να επιβεβαιώσουν τις απόψεις μας.”