1) αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
3) τρεμούλα ή έντονος τρόμος
4) αίσθημα ασφυξίας ή πλακώματος στο στήθος 5) αίσθημα πνιγμονής
6) πόνος ή δυσφορία στο στήθος
7) ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία
8) αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας
9) αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα απομάκρυνσης/αποστασιοποίησης από τον εαυτό)
10) φόβος απώλειας ελέγχου ή ότι τρελαίνεται
12) παραισθησίες (αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματα)
13) ρίγη ή αίσθημα ζέστης
Η Διαταραχή Πανικού είναι μια κατάσταση η οποία διαφέρει από το συνηθισμένο αίσθημα φόβου ή τις αγχώδεις αντιδράσεις ενός ατόμου στην έκθεσή του σε στρεσογόνους παράγοντες. Εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς εμφανή, συνειδητό λόγο. Μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, για παράδειγμα κατά την οδήγηση ή στον ύπνο. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με ξαφνικές επιθέσεις φόβου και έντονης νευρικότητας, όπως επίσης εφίδρωση και ταχυκαρδία. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, το άτομο αντιδρά και διαχειρίζεται την φαινομενική απειλή δυσανάλογα προς την κατάσταση με την οποία καλείται να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα, η οποία συνήθως δεν είναι απειλητική. Προοδευτικά, το άτομο που πάσχει από διαταραχή πανικού τείνει να αναπτύσσει έναν συνεχή φόβο, ότι το βίωμα θα επαναληφθεί, κάτι που σταδιακά επηρεάζει δυσλειτουργικά την καθημερινότητα του.
Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ειδικό ψυχικής υγείας;
Τα αίτια που προκαλούν μία κρίση πανικού, δεν έχουν διασαφηνιστεί. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το άτομο είναι η κληρονομικότητα, ο χαρακτήρας και το περιβάλλον. Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν μία κρίση πανικού είναι η ύπαρξη άλλων μελών στην οικογένεια με κρίση πανικού, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και η δυσκολία διαχείρισης και επίλυσης του πένθους, μια ξαφνική αλλαγή όπως διαζύγιο ή απόλυση από την εργασία, απωθημένες εμπειρίες κακοποίησης, κ.ά.
Στην πορεία της εξέλιξης του φαύλου κύκλου μίας κρίσης πανικού, το άτομο αποκτά προβλήματα στην καθημερινότητα του. Γίνεται επιρρεπές στην κατάθλιψη και σε λοιπές αγχώδεις διαταραχές. Είναι πιθανό να πυροδοτηθούν άλλες φοβίες, ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.
Καθώς οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες κρίσεων πανικού, δεν είναι διαχειρίσιμες χωρίς θεραπευτική παρέμβαση και μπορεί να επιδεινώνονται σταδιακά με σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή του ατόμου. Στα πλαίσια της πρόληψης και της διαχείρισης, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας και να διαχειριστούμε μαζί του τα δυσλειτουργικά συναισθήματα που προκαλούν οι κρίσεις πανικού, και πως μπορούμε να απαλλαχτούμε από τα ανεπιθύμητα συναισθήματα.