Συμβαίνει πάντα με τον ίδιο τρόπο: Κυριακή βράδυ, κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, παρέα με μια λαχταριστή μερίδα φαγητό απέξω και μια καλή ταινία. Νιώθεις επιτέλους καλά. Σου πήρε καιρό να φτάσεις ως εδώ. Οι πληγές του παρελθόντος δεν έκλεισαν εύκολα. Τώρα, όμως, είσαι εντάξει, έχεις προχωρήσει. Ίσως υπάρχει ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σου. Ίσως και όχι. Σημασία έχει ότι κοιτάς μπροστά.
Τις σκέψεις σου διακόπτει το «μπιπ» του κινητού σου. Κοιτάς. «Αποκλείεται», σκέφτεσαι. Ξανακοιτάς. Ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου, μήπως και δε βλέπεις καλά. Κι όμως, καλά βλέπεις. Η καρδιά σου χτυπά πιο δυνατά. «Πάμε για ποτό;», διαβάζεις. Ξαφνικά, το μυαλό παίρνει τρελές στροφές. Θέλεις; Κι αν θέλεις, πρέπει να πας; Είναι καλή ιδέα; Πόσο καλά μπορεί να πάει αυτό;
Σκέφτεσαι να ρωτήσεις την άποψη των φίλων, αλλά ξέρεις ήδη τι θα σου πουν. Εκείνοι ήταν, άλλωστε, που σε παρηγορούσαν όταν όλα τελείωσαν με εσένα και τον πρώην έρωτά σου. Έχουν θεσμικό δικαίωμα να αντιταχθούν σε μια τέτοια ιδέα επανένωσης, έστω κι αν έχει «φιλικές» προθέσεις.
Όλα αυτά τα ξέρεις, τα λέει και η δική σου λογική. Κι όμως, κάτι μέσα σου θέλει να πας. Είναι εγωισμός; Μήπως περιέργεια; Ό,τι και να ναι, νιώθεις πως δεν μπορείς να απαντήσεις απλώς ένα «όχι» και να συνεχίσεις τη ζωή σου σαν να μη συνέβη τίποτα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν «κανόνες» στις σχέσεις. Δεν υπάρχει «πρέπει» ή «δεν πρέπει» στις αλληλεπιδράσεις με πρώην συντρόφους. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Άλλωστε, η ζωή δεν είναι ένα γραμμικό ταξίδι, αλλά είναι μια σειρά από αλληλοεπικαλυπτόμενα κεφάλαια. Η διαδρομή καμιά φορά σε γυρίζει πίσω. Ίσως υπάρχουν κεφάλαια ανοιχτά, που πρέπει να κλείσουν. Κι ο τρόπος καμιά φορά είναι δύσκολος.
Απαντώντας θετικά
Είναι μια επιλογή βασισμένη στη λογική; Δεν έχει σημασία, αρκεί να το κάνεις πολύ συνειδητά, ξέροντας ότι μπορεί να ξυπνήσεις το «τέρας» ενός χαοτικού παρελθόντος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ναι, συμφωνώ με αυτό που σκέφτεσαι, αλλά δεν παραδέχεσαι. Έχει κι αυτό τη γοητεία του.
Από την άλλη, η συνάντηση με έναν πρώην μπορεί να είναι απίστευτα λυτρωτική. Μπορείς να ανοίξεις το κουτί της Πανδώρας και να βγάλεις έξω όλα τα ανομολόγητα συναισθήματα και τις απορίες σου. Μπορείτε, τώρα που δεν έχει πια σημασία, να λύσετε θέματα και παρεξηγήσεις που προέκυψαν, να πείτε αλήθειες, ακόμη και να γελάσετε με κακές σας στιγμές, σε μια προσπάθεια να τις «ξορκίσετε». Να προσφέρετε, με λίγα λόγια, λύτρωση στην ψυχή σας.
Φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τόσο απλό και κυρίως η ίδια η συνάντηση. Η δεδομένη οικειότητα μεταξύ σας μπορεί εύκολα να «θολώσει» τα όρια μεταξύ μιας «επιτρεπτής» σχέσης μεταξύ σας και μιας «απαγορευμένης και επικίνδυνης» επαφής. Το μυαλό σίγουρα θα κάνει τα δικά του παιχνίδια. Στην ψυχή θα αναβιώσουν τα παλιά συναισθήματα. Μοιραία θα σκεφτείς: «Θα μπορούσαμε άραγε να είμαστε ξανά μαζί; Ή, έστω, θα μπορούσαμε πραγματικά να είμαστε φίλοι;». Όλα αυτά μπορούν να ακούγονται πιο απλά στη θεωρία, στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση.
Όλα αυτά δε σημαίνουν απαραίτητα ότι το παλιό πάθος θα αναζωπυρωθεί. Ίσως απλά είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσεις ότι κάθε σχέση, ακόμη κι αυτές που ανήκουν στο παρελθόν, εξακολουθούν να έχουν σημασία.
Σε κάθε περίπτωση, το «ναι» σε μια συνάντηση με τ@ πρώην είναι μια απάντηση που πρέπει να δώσεις μετά από (αρκετή) σκέψη. Σκέψου, λοιπόν, τι έχεις πραγματικά να κερδίσεις από αυτό; Θέλεις να κλείσεις τον κύκλο ή να βρεις έναν καινούριο δρόμο, μέσα από τον οποίο να μπορείς να συνυπάρξεις με αυτό τον άνθρωπο; Είναι απλή περιέργεια ή ένα βαθύτερο συναίσθημα που εξακολουθεί να σιγοκαίει; Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι σου, να θυμάσαι: Δική σου η ζωή, δικοί σου και οι κανόνες. Δικές σου, όμως, και οι συνέπειες. Επίλεξε, λοιπόν, έξυπνα.