Το να ερωτεύεσαι είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα που υπάρχουν. Έχεις αυτή τη γλυκιά αγωνία και δεν αντέχεις να είσαι ούτε για ένα δευτερόλεπτο χωρίς αυτ@ν. Είναι σαν ένα μείγμα συναισθημάτων που προκαλεί εθισμό και χρειάζεσαι περισσότερο από αυτό. Όμως όσο όμορφο και αρμονικό αν ακούγεται αυτό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Μπορεί να σου αρέσει τόσο πολύ να περνάς χρόνο με το σημαντικό αυτό πρόσωπο για εσένα, που ακυρώνεις άλλες συναντήσεις, αναβάλλεις σημαντικά ραντεβού και πριν το καταλάβεις, έχει ήδη ξεκινήσει η συναισθηματική εξάρτηση.
Το όριο μεταξύ των ροζ γυαλιών και αυτής της παράβασης είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστεί όταν βρίσκεσαι και εσύ σε αυτό. Παρακάτω, θα δεις ποια είναι τα κλασικά σημάδια εξάρτησης σε μια σχέση, ώστε να προσπαθήσεις από εδώ και πέρα να εστιάσεις με τον καλύτερο τρόπο ξανά στον εαυτό σου.
Εξάρτηση σε μια σχέση είναι όταν οι δικές σου ανάγκες ξαφνικά δεν φαίνονται πια τόσο σημαντικές. Πιθανότατα όλοι έχουμε ερωτευτεί κάποια στιγμή και έχουμε συνειδητοποιήσει εκ των υστέρων, πόσο απίστευτα ανόητοι ήμασταν. Ειδικά ως έφηβοι, ο σχολικός μας έρωτας ήταν τα πάντα για μας και πιθανώς θα κάναμε τα πάντα γι’ αυτόν. Σιγά-σιγά, αλλάζαμε την προσωπικότητά μας και βάζαμε τις επιθυμίες μας σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα, σε εκείνη την ηλικία, δεν ξέραμε τίποτα καλύτερο. Ήμασταν νέοι και επηρεαζόμασταν εύκολα.
Το κακό όμως είναι ότι ακόμη και στην ενήλικη ζωή δεν είμαστε προστατευμένοι από το να χάσουμε τον εαυτό μας σε μια σχέση. Οι φίλοι παραμελούνται, τα επαγγελματικά όνειρα ξαφνικά δεν φαίνονται πια τόσο σημαντικά και οι δικές μας επιθυμίες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Όλα αυτά για να κάνουμε τ@ σύντροφό μας όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμέν@. Θυσιάζουμε τα πάντα, για να τ@ν ευχαριστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και για να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τ@.
Συναισθηματική εξάρτηση: Πότε θα πρέπει να ανησυχείς για αυτά τα 5 σημάδια
Όπως λέει και η παροιμία: Συχνά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το δάσος από τα δέντρα. Επειδή δεν μοιάζει κάθε συναισθηματικά εξαρτημένη σχέση με την ίδια, αυτό είναι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό της. Η συναισθηματική εξάρτηση μπορεί να σέρνεται αθόρυβα, ώστε να μην αντιλαμβάνεσαι καν πόσο γρήγορα έχεις πέσει σε αυτήν. Και επειδή συχνά ευθυνόμαστε οι ίδιοι, δυσκολευόμαστε να δούμε τη σχέση μας αντικειμενικά και να την αναγνωρίσουμε. Για να ελέγξεις αν βρίσκεσαι σε συναισθηματικό εθισμό, απάντησε τις παρακάτω ερωτήσεις για να εξετάσεις τον εαυτό σου και τη σχέση σου.
Ποιος παίρνει τις αποφάσεις στη σχέση;
Σε μια σχέση με συναισθηματική εξάρτηση, θέλουμε να κάνουμε το σημαντικό μας πρόσωπο να νιώθει όσο το δυνατόν πιο άνετα. Σε μικρά πράγματα, όπως η επιλογή μιας ταινίας, το τι φαγητό θα φάτε απόψε ή πότε θα πάτε για ύπνο, αλλά και πιο σημαντικά πράγματα. Είναι σημαντικό να παίρνετε μια απόφαση μαζί και να κάνετε και οι δύο αυτό που έχετε όρεξη να κάνετε.
Αν όμως κοιτάξεις πιο προσεκτικά και συνειδητοποιήσεις ότι οι δικές σου προτιμήσεις -ακόμα και για μικρά πράγματα- δεν είναι τόσο σημαντικές για εσένα όσο τ@ συντρόφου σου, θα πρέπει να αλλάξεις κάτι το συντομότερο δυνατό.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες τους φίλους σου;
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να εξετάσεις πιο προσεκτικά, είναι το κοινωνικό σου περιβάλλον. Φυσικά, στην αρχή μιας νέας σχέσης, εστιάζουμε περισσότερο σε αυτό και τείνουμε να αφήνουμε τους φίλους μας να ξεγλιστρήσουν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό ως ένα βαθμό, αλλά θα πρέπει να το παρακολουθείς.
Ρώτησε τον εαυτό σου: Πότε ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκα με τους φίλους μου μόν@ μου; Αν δεν μπορείς να θυμηθείς πολύ καλά, υπάρχει μια ερώτηση μπόνους: Βλέπεις τους φίλους τ@ συντρόφου σου πιο συχνά από ό,τι τους δικούς σου; Οι φιλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και δεν πρέπει να παίζουν απλώς δευτερεύοντα ρόλο. Είναι αυτοί που είναι εκεί για εσένα όταν όλα καταρρέουν.
Τι κάνεις όταν @ σύντροφός σου δεν είναι εκεί;
Να είσαι ειλικρινής: Τι κάνεις όταν @ σύντροφός σου είναι απασχολημέν@ χωρίς εσένα; Απολαμβάνεις τον χρόνο σου και αφιερώνεσαι σε ό,τι σε ευχαριστεί ή απλά προσπαθείς να γεφυρώσεις τον χρόνο μέχρι να επιστρέψει επιτέλους; Είναι η ζωή σου σε αναμονή, ας πούμε, και συνεχίζεται μόνο όταν δεν είσαι πια μόν@ σου;
Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σου και τη νοοτροπία σου. Προσπάθησε να την απαντήσεις με ειλικρίνεια για να διαπιστώσεις αν και πόσο βαθιά εξαρτάσαι ήδη από το σημαντικό αυτό πρόσωπο.
@ σύντροφός σου καταβάλλει την ίδια προσπάθεια για τη σχέση με εσένα;
Πόσο συχνά κάνεις συμβιβασμούς προκειμένου να κάνεις κάτι καλό για τη σχέση σου; Μην ανησυχείς, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη μιας συναισθηματικά εξαρτημένης σχέσης. Όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς κατά καιρούς, προκειμένου να βοηθήσουν τη σχέση να αναπτυχθεί. Αλλά η μικρή και λεπτή διαφορά, έγκειται στο κατά πόσο το βλέπετε και οι δύο έτσι. Θέτει τη σχέση σας σε προτεραιότητα το ίδιο με εσένα; Βάζει εξίσου πολλή αγάπη, δουλειά και προσπάθεια σε αυτήν;
Φυσικά, υπάρχουν πάντα φάσεις που μπορεί να είναι λίγο πιο αγχωτικές. Αν ένας από τους δύο σας αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις σε άλλους τομείς της ζωής, μπορεί να έχετε λιγότερη ενέργεια για να επενδύσετε ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, αν αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με τ@ σύντροφό σου -ακόμη κι αν αυτό δεν αποτελεί “κανένα πρόβλημα” για εσένα.
Είναι η αυτοεκτίμησή σου απόλυτα συνδεδεμένη με το άλλο άτομο;
Είναι ωραίο να δέχεσαι κομπλιμέντα και η επιβεβαίωση σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, αλλά τι γίνεται όταν αυτή η επιβεβαίωση δεν έρχεται για λίγο καιρό; Την αναζητάς τότε ενεργά από τον σύντροφό σου; Αν θέλεις συνεχώς να ρωτάς πράγματα όπως: “Με αγαπάς πραγματικά;”, “Με βρίσκεις ελκυστικ@;” και “Δεν σε ενοχλώ με την παρουσία μου;”, τότε θα πρέπει να σκεφτείς γιατί χρειάζεσαι αυτή τη διαβεβαίωση.
Αν @ σύντροφός σου κατά τα άλλα δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι αρκετ@, θα πρέπει να περάσεις κατευθείαν στη συζήτηση και να μιλήσεις για “τις γλώσσες αγάπης σας”. Μπορεί να μιλάτε ο ένας διαφορετική γλώσσα από τον άλλον. Αλλά μπορεί επίσης να συμβαίνει, ο σύντροφός σου να εκφράζει συνειδητά τη στοργή του μόνο όταν έχεις κάνει κάτι που του αρέσει. Παρατήρησε την αυτοεκτίμησή σου και πώς αλλάζει, παρουσία τ@ συντρόφου σου.