Η περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί να είναι μια χειρονομία αυτοαγάπης, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μια εμμονή που μας κάνει σκλάβους των τάσεων και των προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Είμαστε προσεκτικές σε κάθε νέα κυκλοφορία, σε κάθε ελιξίριο ομορφιάς που υπόσχεται μια πιο φωτεινή, νεανική, τέλεια εμφάνιση.

Πριν το καταλάβουμε, τα ντουλάπια του μπάνιου μας έχουν γεμίσει με κρέμες, τονωτικά, ορούς, καθαριστικά και μάσκες, συγκεντρώνοντας αυτά που, μετά από ώρες περιήγησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγνωσης κριτικών, έχουμε αποφασίσει ότι είναι οι καλύτερες συνθέσεις για τις ανάγκες μας.

Έτσι, έχουμε αρχίσει να μαζεύουμε μπουκάλια και να μαθαίνουμε ονόματα όπως υαλουρονικό οξύ, ρετινόλη, ρεσβερατρόλη ή πεπτίδια. Οι δύο λέξεις που πρέπει να γνωρίζουμε τώρα είναι απλά: φερουλικό οξύ. Αυτό το φυσικό συστατικό – που βρίσκεται σε πολλά φυτικά συστατικά – προσφέρει πολλαπλά οφέλη και ιδιότητες για το δέρμα, αρκετά ώστε να γίνει ο πρωταγωνιστής ενός αυξανόμενου αριθμού πρωτοποριακών προϊόντων αντιγήρανσης, εκπληρώνοντας το όνειρο να έχουμε ένα μόνο πολυλειτουργικό προϊόν που μπορεί να ικανοποιήσει (και ίσως να συντομεύσει) τη ρουτίνα ομορφιάς μας.

Τι είναι το φερουλικό οξύ;

Το φερουλικό οξύ είναι ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που πήρε το όνομά του από το Ferula, ένα γένος πολυετών ποωδών φυτών. Βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία κοινών τροφίμων όπως η βρώμη, το ρύζι, το πίτουρο, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, το σπανάκι, το κριθάρι, τα εσπεριδοειδή, ο καφές, τα σταφύλια, ο μαϊντανός και οι σπόροι μήλου. Γιατί έχει σημασία στα καλλυντικά; Λόγω της χαμηλής τοξικότητάς του, που το καθιστά ιδανικό ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα, και κυρίως για τις πολλαπλές ιδιότητές του, όπως αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και ενισχυτικές του δερματικού φραγμού.

https://www.tiktok.com/@theodisseya/video/7015991087126809862?embed_source=121374463%2C121433650%2C121404358%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_blank&refer=embed&referer_url=www.nssgclub.com%2Fen%2Fbeauty%2F36678%2Fferulic-acid-what-it-is-what-it-is-for&referer_video_id=7015991087126809862

Τι κάνει το φερουλικό οξύ;

Η πιο γνωστή λειτουργία για την οποία χρησιμοποιείται το φερουλικό οξύ στα καλλυντικά, είναι η ικανότητά του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ χρήσιμη για την προστασία από τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, των ακτίνων UV και του μπλε φωτός.

Λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα που κάνει το δέρμα πιο λείο, πιο ελαστικό, συμπαγές και την επιδερμίδα πιο ομοιόμορφη, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές, φωτίζοντας τυχόν σκούρες κηλίδες, προωθώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύοντας τον δερματικό φραγμό. Χρησιμοποιείται σε κρέμες και ορούς, συχνά σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Ε, λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και, εκτός από την εξομάλυνση των ρυτίδων, αναδιαμορφώνει το περίγραμμα του προσώπου, ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σκούρων κηλίδων, εξουδετερώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τον ήλιο και ενισχύει τη φυσική λάμψη του δέρματος.

Πώς να χρησιμοποιήσεις το φερουλικό οξύ στο πρόσωπό σου για το καλοκαίρι του 2024

Το φερουλικό οξύ είναι αρκετά ήπιο ώστε να είναι καλά ανεκτό από το ευαίσθητο δέρμα και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος με τη μορφή ορού ή/και κρέμας, όπου συνήθως κυμαίνεται από 1 έως 3% (για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό το προϊόν, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3% φερουλικό οξύ).

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση του κάθε πρωί, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες. Εφάρμοσέ το μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδάτωση. Αν προτιμάς να το χρησιμοποιείς στη βραδινή σου ρουτίνα περιποίησης, μερικές σταγόνες σε όλο το πρόσωπο κάθε δεύτερη νύχτα είναι αρκετές για να δώσουν στην επιδερμίδα σου μια πινελιά λάμψης. Το φερουλικό οξύ συνεργάζεται άριστα με άλλα συστατικά ομορφιάς, όπως το σκουαλάνιο και το γαλακτικό οξύ, αλλά κυρίως με τις βιταμίνες C ή Ε, τη ρετινόλη ή τη ρεσβερατρόλη. Βρίσκεται όλο και περισσότερο και σε αντηλιακά σκευάσματα. Όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα!