Αν πιάνεις ίσως συχνά, συχνότερα ίσως απ’όσο νομίζεις, τον εαυτό σου να αναβάλλει υποχρεώσεις ή πράγματα που πρέπει να γίνουν για αργότερα, θα έχεις ήδη καταλάβει πως το αργότερα, μάλλον δεν έρχεται ποτέ!

Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένας ζόρικος αντίπαλος, που σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου και να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου. Και ξέρω πόσο εκνευριστικό μπορεί να γίνει αυτό, ειδικότερα όταν γίνεται ακούσια.

Ωστόσο, υπάρχει μια απλή αλλά ισχυρή τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου… Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων!

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων, ο οποίος έγινε δημοφιλής από τον συγγραφέα και motivational speaker, Mel Robbins, είναι μια εξαιρετικά απλή στρατηγική για να κόψεις αυτή τη συνήθεια, και παραδόξως δουλεύει.

Στον πυρήνα του, ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση ή να εκτελέσεις μια εργασία, αντί να το αναβάλλεις επιτόπου για αργότερα μέτρησε αντίστροφα από το 5 στο 1 και μετά απλά ξεκίνα.

Πώς λειτουργεί ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων και γιατί είναι τόσο αποτελεσματικός;

Το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση της αντίδρασης του εγκεφάλου στις δεύτερες σκέψεις και την αδράνεια. Όταν διστάζουμε ή χρονοτριβούμε, ο εγκέφαλός μας συχνά προχωρά στο μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης, ευνοώντας την άνεση και την οικειότητα έναντι της δράσης και της αλλαγής.

Αυτή η τάση έχει τις ρίζες της στη φυσική “καλωδίωση” του εγκεφάλου, καθώς επιδιώκει να εξοικονομήσει ενέργεια και να αποφύγει τις απειλές.

Ωστόσο, μετρώντας αντίστροφα από το 5 και αναλαμβάνοντας άμεση δράση, διαταράσσεις αυτό το μοτίβο και ενεργοποιείς μια αλλαγή στις νευρικές οδούς του εγκεφάλου σου.

Όταν φτάσεις στο “1” και δεσμευτείς να ολοκληρώσεις αυτό που ξεκίνησες ή θέλεις να ξεκινήσεις ενεργοποιείς τον προμετωπιαίο φλοιό – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και την επιδίωξη στόχων. Αυτή η ενεργοποίηση παρακάμπτει την ενστικτώδη αντίδραση στην αναβλητικότητα, επιτρέποντάς σου να πάρεις τον έλεγχο των πράξεών σου στα χέρια σου.

Η ομορφιά του κανόνα των 5 δευτερολέπτων έγκειται στην απλότητα και την προσβασιμότητά του. Σε αντίθεση με τα πολύπλοκα συστήματα παραγωγικότητας ή τις περίπλοκες τεχνικές διαχείρισης χρόνου, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία ή εκτεταμένη εκπαίδευση. Είναι μια τεχνική που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει άμεσα, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις ή τους στόχους του.

Καθώς ενσωματώνεις τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων στην καθημερινή σου ρουτίνα, πιθανότατα θα παρατηρήσεις μια βαθιά αλλαγή στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά σου. Με την πάροδο του χρόνου, θα χτίσεις τη δυναμικότητα και την αυτοπεποίθηση σου, αντιμετωπίζοντας “αυτά που πρέπει να γίνουν” με σαφήνεια.

Η αναβλητικότητα είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι και όλοι επαναπαυόμαστε στο… αργότερα… γι’ αυτό μην αισθάνεσαι ενοχικά. Αξιοποιώντας τη δύναμη του κανόνα των 5 δευτερολέπτων, μπορείς να απελευθερωθείς από τον κύκλο της αναβλητικότητας και να αναλάβεις δράση, πιο… ουσιαστικά.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να κωλυσιεργεί θυμήσου απλά να μετρήσεις αντίστροφα από το 5!