Για τους τελειομανείς ανθρώπους σαν εμένα, αυτή η εποχή έχει δύο όψεις: Η καλή είναι ότι μπορώ επιτέλους να φορέσω τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά ρούχα και να περάσω χρόνο στο αγαπημένο μου μέρος, τη θάλασσα. Η κακή είναι αυτές οι καλοκαιρινές συνήθειες εκθέτουν το σώμα μου μαζί με τις ατέλειές του. Κι όσο κι αν δουλεύω πάνω στο να αγαπώ τον εαυτό μου όπως είναι, υπάρχουν πράγματα που εξακολουθούν να με ενοχλούν. Ένα από αυτά είναι τα ενοχλητικά σπυράκια. Δυστυχώς, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία του καλοκαιριού ευνοούν την εμφάνιση δυσάρεστων εξανθημάτων παντού στο σώμα, από το πρόσωπο και την πλάτη, μέχρι τους γλουτούς. Ένα μικρό σημαδάκι αρκεί για να «γκρεμίσει» την αυτοπεποίθησή μας σε μια εποχή που θέλουμε να λάμπουμε όπως ο καλοκαιρινός ήλιος.
Αν σου έχει συμβεί να εμφανίσεις σπυράκια στους γλουτούς, είναι πιθανό να τα έχεις ερμηνεύσει ως ακμή στο σώμα. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένα είναι το σίγουρο: Θέλεις να εξαφανιστούν ASAP! Για να γίνει, όμως, αυτό και να μπορέσεις να προχωρήσεις σε μια αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει να εντοπίσεις τα αίτια που τα προκαλούν.
Το SELF συγκέντρωσε τις γνώμες των ειδικών για το θέμα, καθώς και τις προτάσεις τους για αποτελεσματικές θεραπείες:
Πώς διαφέρουν τα σπυράκια στους γλουτούς από την κλασσική ακμή;
Σύμφωνα με τον δερματολόγο Omer Ibrahim, η κλασσική ακμή μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους γλουτούς, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, το στήθος και η πλάτη. Τα μαύρα και τα λευκά στίγματα, ωστόσο, είναι σπάνια σε αυτή την περιοχή. Αντίθετα, λόγω της τριβής του δέρματος σε αυτό το σημείο, αυξάνεται το ενδεχόμενο φλεγμονής, επομένως το πιο πιθανό είναι να εμφανίσεις κύστεις, φλύκταινες και οζίδια.
Ο κύριος ύποπτος πίσω από το φαινόμενο είναι, σύμφωνα με την δρ. Kristina Collins, η θυλακίτιδα, μια πάθηση που προκαλείται από φλεγμονώδεις θύλακες των τριχών και εκδηλώνεται ως μικρά κόκκινα εξογκώματα, συχνά με πύον. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να συγχέονται με σπυράκια, αλλά είναι διακριτά ως προς την αιτία και την εμφάνισή τους. Ένας άλλος πιθανός υπαίτιος είναι η κερατόζωση, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί στους γλουτούς, προκαλώντας κόκκινα ή μελαγχρωματικά εξογκώματα.
Τι κρύβεται πίσω από την πάθηση;
Η ακμή στους γλουτούς μοιράζεται κοινά αίτια με την ακμή του προσώπου: Υπερπαραγωγή σμήγματος, βακτηριακή υπερανάπτυξη και φλεγμονή, που συχνά επιδεινώνεται από ορμονικές αλλαγές και ιδρώτα. Πολλές φορές, παρατηρούνται σπυράκια διαφορετικών μεγεθών και ερυθρότητας, που συχνά συνοδεύουν την ακμή στο πρόσωπο ή την πλάτη.
Η θυλακίτιδα προκαλείται συχνά από την τριβή του δέρματος με στενά ρούχα, αλλά και λόγω της καθιστής θέσης και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, που ευδοκιμούν στη ζεστή, υγρή περιοχή των γλουτών. Η μυκητιασική θυλακίτιδα, που προκαλείται από υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, εκδηλώνεται με παρόμοιο τρόπο, αλλά απαιτεί διαφορετική θεραπεία.
Η κερατόζωση προκύπτει από την απόφραξη των θυλάκων της τρίχας από κερατίνη. Σε αντίθεση με τη θυλακίτιδα και την ακμή, είναι ασυμπτωματική.
Πώς θα αντιμετωπίσεις το ενοχλητικό πρόβλημα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη και η θεραπεία της ακμής στους γλουτούς απαιτούν έναν συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών και προληπτικών μέτρων. Οι καλύτερες, σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι:
Για την πρόληψη:
- Καθημερινός καθαρισμός: Το τακτικό ντους για τον καθαρισμό του δέρματος των γλουτών μπορεί να αποτρέψει τόσο την ακμή, όσο και τη θυλακίτιδα, απομακρύνοντας την περίσσεια ιδρώτα και λιπαρότητας.
- Σωστή επιλογή ρούχων: Δώσε προσοχή στο τι επιλέγεις να φοράς. Προτίμησε υφάσματα που απορροφούν την υγρασία, ώστε να μειώσεις την τριβή και την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, αν ιδρώσεις, άλλαξε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα ιδρωμένα ρούχα
Προτεινόμενες θεραπείες:
- Για την ακμή: Ένα πλύσιμο σώματος με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό το αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες συστατικό είναι ιδανικό για τα σπυράκια στους γλουτούς.
- Για τη θυλακίτιδα: Τα καθαριστικά με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου λειτουργούν και εδώ, αλλά τα αντιμικροβιακά πλυσίματα με γλυκονική χλωρεξιδίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Μια παράδοξη, αλλά αποτελεσματική εναλλακτική είναι και τα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, που φαίνονται ικανά να καταπολεμήσουν τη μυκητιασική θυλακίτιδα.
- Για κερατόζωση: Η καθημερινή χρήση ενός προϊόντος με σαλικυλικό οξύ βοηθά στη διάσπαση της συσσώρευσης κερατίνης. Συμπληρώνοντας αυτή τη θεραπεία με την εφαρμογή μιας λοσιόν γαλακτικού οξέος, μπορείς να επιτύχεις λείανση του δέρματος.
Πότε θα πρέπει να σε δει ειδικός
Εάν οι θεραπείες αποτύχουν να βελτιώσουν την κατάστασή σου μετά από μερικές εβδομάδες, η συμβουλή ενός δερματολόγου είναι απαραίτητη. Ενδέχεται να χρειαστείς συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία.
Ό,τι κι αν επιλέξεις, να θυμάσαι πως η κατανόηση του τύπου των εξανθημάτων που παρουσιάζεις είναι το πρώτο βήμα προς μια αποτελεσματική θεραπεία. Με τη σωστή προσέγγιση και τα συσνιστώμενα από τον δερματολόγο προϊόντα, θα μπορέσεις να αποκτήσεις και πάλι καθαρό δέρμα και να απαλλαγείς από τη δυσφορία που σου προκαλούν τα σημάδια.