Τι είναι άραγε αυτό που εξαντλεί τόσο τη σωματική και ψυχική μας ενέργεια; Τι μας εμποδίζει να χαλαρώσουμε και να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας; Γιατί η κούραση δεν φεύγει; Γιατί δε νιώθουμε ποτέ ξεκούραστοι, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα μέρα;

Η απάντηση είναι αναμενόμενη και δε θα σου κάνει εντύπωση. Η δουλειά, οι σπουδές, τα καταστροφικά ραντεβού, το να μην έχουμε ποτέ αρκετά χρήματα, οι περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις, ένας κόσμος όπου ο αντιφασισμός είναι έγκλημα, η καθημερινότητα που μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, είναι μόνο μερικά από εκείνα που εξαντλούν την ψυχική και σωματική μας ενέργεια.

Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε όλο και πιο εξαντλημένοι. Αν η επαγγελματική εξουθένωση παραμονεύει στη γωνία, οι επιπτώσεις του στρες και της εξάντλησης στη σωματική και ψυχική μας ευεξία μας δοκιμάζουν ήδη. Ας το σκεφτούμε: όλοι μας έχουμε ξυπνήσει το πρωί μετά από οκτώ ώρες ύπνου, χωρίς όμως να νιώθουμε ξεκούραστοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της ημέρας. Είναι φυσιολογικό. Συνήθως, αρκεί να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να χαλαρώσουμε και να φορτιστούμε με ένα καλό γεύμα και μια δραστηριότητα που αγαπάμε. Ωστόσο, μερικές φορές η κούραση δεν φεύγει. Δεν βελτιώνεται ούτε με την ξεκούραση ούτε με άλλες μικρές προσαρμογές. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να πρόκειται για χρόνια κόπωση.

Τι είναι η χρόνια κόπωση;

Η χρόνια κόπωση μπορεί να περιγραφεί ως ένα αίσθημα υπερβολικής κούρασης, εξάντλησης, αδυναμίας κι έλλειψης ενέργειας που γίνεται αντιληπτό ως ασυνήθιστο ή μη φυσιολογικό και δεν ανακουφίζεται με την ξεκούραση. Μπορεί να διαρκέσει για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, εμποδίζοντας το άτομο να εκτελέσει αποτελεσματικά τα καθημερινά του καθήκοντα. Μειώνει την ενέργεια, την ικανότητα να κάνει πράγματα και την ικανότητα συγκέντρωσης. Αν και μπορεί να την περιλαμβάνει, διαφέρει από την υπνηλία, η οποία σχετίζεται με την απλή ανάγκη για ύπνο. Είναι κάτι πιο διαφοροποιημένο, σύνθετο και βαθιά ριζωμένο, που συχνά αποκαλύπτεται ως σύμπτωμα μιας σωματικής ή ψυχικής κατάστασης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να το αναφέρεις στ@ γιατρό της εμπιστοσύνης σου, @ οποί@ θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και, μόλις εντοπιστεί η αιτία, θα παράσχει τις κατάλληλες θεραπευτικές ενδείξεις.

https://www.tiktok.com/@ewelinajungmarker/video/7377747443342986528?embed_source=121374463%2C121442748%2C121439635%2C121433650%2C121404358%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_blank&refer=embed&referer_url=www.nssgclub.com%2Fen%2Flifestyle%2F37344%2Fchronic-fatigue-exhaustion-fatigue-causes-remedies&referer_video_id=7377747443342986528

Κόπωση και αιτίες

Γιατί νιώθουμε συνεχώς κουρασμένοι, ακόμη και όταν κοιμόμαστε αρκετά; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν πολλές αιτίες και καταστάσεις που περιλαμβάνουν την κόπωση μεταξύ των συμπτωμάτων τους, ξεκινώντας από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, του οποίου το κύριο σύμπτωμα είναι η σοβαρή ασθένεια, που υπάρχει από το ξύπνημα και επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα μπορούσε να σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου, μια περίοδο μεγάλου στρες, έλλειψη βιταμινών, αναιμία, ορμονική ανισορροπία (συνηθισμένη κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και της εμμηνόπαυσης), χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, φάρμακα (όπως αντικαταθλιπτικά, μυοχαλαρωτικά ή οπιοειδή), αλλά και πιο σοβαρά ζητήματα όπως διαταραχές του θυρεοειδούς ή της καρδιάς, διαβήτης, χρόνιες ασθένειες, καρκίνος, κατάθλιψη και άλλα. Ας υποθέσουμε ότι βιώνουμε ανεξήγητη, συνεχή και παρεμβατική κούραση. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να κλείσουμε ένα ιατρικό ραντεβού με τ@ γιατρό μας, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα μας παραπέμψει σε κάποι@ ειδικό.

Πώς να αντιμετωπίσεις την πρωινή κόπωση

Μόλις επιβεβαιωθεί ότι η κόπωση σου δεν είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης, υπάρχουν αρκετές μικρές καθημερινές προσαρμογές που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου για μια ενεργειακή ώθηση που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάντλησης και της απάθειας. Ειδικότερα, υπάρχει ένας τύπος κόπωσης που φαίνεται να είναι αρκετά συχνός, δηλαδή η πρωινή κόπωση. Όλοι έχουμε βιώσει μια περίοδο κατά την οποία, παρά το ότι το θέλαμε ή το χρειαζόμασταν, δεν μπορούσαμε να βρούμε τη δύναμη να σηκωθούμε από το κρεβάτι, εξαντλημένοι παρά τις οκτώ ώρες ύπνου.

Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να είναι παρεμβατική και εξουθενωτική, αλλά σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να καταπολεμηθεί. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές (εκτός από το να επισκεφθείς έναν γιατρό!) για να αποτρέψεις την κούραση από το να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή παραγωγικότητα και διάθεση.

Καλή υγιεινή του ύπνου

Μια καλή ρουτίνα ύπνου, αλλά και μια καλή ρουτίνα αφύπνισης, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία. Είναι καλό να αναπτύξεις μια σειρά από πρακτικές που σε βοηθούν να κοιμάσαι το βράδυ. Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Και αυστηρά, μην υποκύπτεις στο snooze!

Υγιεινό πρωινό

Η έναρξη της ημέρας με ένα θρεπτικό πρωινό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μενού πρέπει να περιλαμβάνει ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών και υδατανθράκων.

Περιόρισε την καφεΐνη και μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Το ξέρω, είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψεις την ενεργειακή ώθηση που σου δίνει ο καφές το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών υπέρ του καλύτερου ύπνου.

Ωστόσο, η κόπωση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, μειωμένες γνωστικές ικανότητες και διαταραχές της διάθεσης. Θυμήσου, λοιπόν, να παραμένεις ενυδατωμέν@ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Σωματική δραστηριότητα

Φαίνεται αντιφατικό, αλλά όταν υποφέρεις από κόπωση, η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να είναι ακόμη και ένας απλός περίπατος στην ύπαιθρο, ίσως σιωπηλό περπάτημα, ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

Βγες έξω

Το να βγαίνεις έξω διεγείρει τον εγκέφαλο. Το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, βελτιώνοντας τον ύπνο και, ως εκ τούτου, αυξάνοντας την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ψέκασε το πρόσωπό σου με νερό

Φαίνεται ότι τα κρύα ντους έχουν πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και το να βοηθούν στην αφύπνιση του σώματος. Αν δεν είσαι πολύ ευαίσθητ@ στο κρύο, μπορείς να το δοκιμάσεις- διαφορετικά, μπορεις απλά να πλύνεις το πρόσωπό σου με κρύο νερό το πρωί. Ο ψεκασμός με λίγο ιαματικό νερό είναι επίσης μια καλή επιλογή, ειδικά ως αντίδοτο στη ζέστη του καλοκαιριού.

Δώσε σημασία στην ψυχική σου υγεία

Για να καταπολεμήσεις την πρωινή ή χρόνια κόπωση, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσεις τα ψυχολογικά της αίτια, συμβουλευόμεν@ κάποι@ επαγγελματία. Ένα θεραπευτικό ταξίδι θα σε βοηθήσει να ψάξεις λίγο βαθύτερα και, ίσως να επιλύσεις το πρόβλημα.