Έλα, παραδέξου το. Όλοι το ίδιο κάνουμε άλλωστε. Το τελευταίο πράγμα που αντικρίζουμε πριν κλείσουμε τα μάτια μας για να κοιμηθούμε είναι η οθόνη του κινητού. Ο πειρασμός για ένα τελευταίο scrolling, ακόμα και αφού σβήσουν τα φώτα, είναι πολύ οικείος για πολλούς από εμάς. Και να πεις ότι δεν έχουμε ακούσει πόσο βλαβερή είναι αυτή η συνήθεια -αυξημένο άγχος, μειωμένα επίπεδα μελατονίνης και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, μοιάζει αληθινή πρόκληση το να καταφέρουμε να αντισταθούμε στη γοητεία του ψηφιακού κόσμου που απλώνεται μπροστά μας μέσω αυτής της μικρής οθόνης.
Είναι, όμως, αληθινά σημαντικό να αλλάξουμε αυτή τη νυχτερινή συνήθεια, για να διασφαλίσουμε τόσο καλύτερο ύπνο, όσο και συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να καταπολεμήσεις αυτή τη βαθιά ριζωμένη συνήθεια; Ξεκίνα δοκιμάζοντας αυτά τα 3 κόλπα:
1. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που σε κάνει να ασχολείσαι με το κινητό σου τη νύχτα
Είναι σημαντικό να καταλάβεις γιατί στρέφεσαι προς το κινητό σου εξαρχής. Σύμφωνα με την δρ. Sarah Domoff, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Albany, ο εντοπισμός της βαθύτερης αιτίας του νυχτερινού scrolling είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγείς από τη συνήθεια. Αναλογίσου, λοιπόν, τι είναι αυτό που σε κάνει να ασχολείσαι με το τηλέφωνό σου όταν θα έπρεπε απλά να χαλαρώνεις. Μήπως δεν αισθάνεσαι αρκετά κουρασμέν@; Ή μήπως χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου ως ένα μέσο να αναβολής της ώρας του ύπνου σου; Εντοπίζοντας το αίτιο, μπορείς να λάβεις πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Μπορείς, για παράδειγμα, να αντικαταστήσεις αυτή τη συνήθεια με μια πιο ηρεμιστική δραστηριότητα, όπως το να ακούσεις ένα χαλαρωτικό podcast ή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Αν δεν αισθάνεσαι υπνηλία, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή η καθιέρωση μιας σταθερής ώρας αφύπνισης μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.
2. Κάνε το τηλέφωνό σου λιγότερο ελκυστικό
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσεις τη νυχτερινή χρήση του τηλεφώνου είναι να κάνεις τη συσκευή σου λιγότερο δελεαστική. Ένα απλό τέχνασμα είναι να αλλάζεις τη λειτουργία του τηλεφώνου σου σε ασπρόμαυρη τα βράδια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αφαίρεση του χρώματος από την οθόνη μπορεί να μειώσει την ελκυστικότητά της και, άρα, να σε αποθαρρύνει από το να την χρησιμοποιήσεις.
Μια άλλη στρατηγική, που συνιστά η δρ. Christina Lee, ψυχίατρος και διευθύντρια ψυχικής υγείας στο Kaiser Permanente, είναι να κάνεις το κινητό σου πιο δυσπρόσβατο. Τυλίγοντας, για παράδειγμα, μια κορδέλα γύρω από τη συσκευή, δημιουργείς ένα απτό εμπόδιο μεταξύ του εαυτού σου και του scrolling. Αν και δεν υπάρχει κλινική έρευνα που να υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο, είναι ένα απλό, πρακτικό βήμα που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να «σπάσεις» τη συνήθεια.
3. Ζήτα τη βοήθεια ενός τρίτου
Η αλλαγή οποιασδήποτε συνήθειας είναι ευκολότερη όταν έχεις υποστήριξη. Ζήτα, λοιπόν, τη βοήθεια ενός φίλου ή τ@ συντρόφου σου, που μπορεί να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Η δρ. Lee προτείνει να θέσετε από κοινού συγκεκριμένους κανόνες ή προκλήσεις, όπως το να περάσετε 2 ώρες χωρίς τηλέφωνο το βράδυ ή να δείτε ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει λιγότερο το τηλέφωνό του μετά το βραδινό.
Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ένα στοιχείο ανταγωνισμού, προσφέροντας μια ανταμοιβή για το άτομο που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του λιγότερο.
Η τακτική επικοινωνία με τον «σύμμαχό» μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις στο σωστό δρόμο. Και μην ξεχνάς να καθιερώσεις ένα σύστημα ανταμοιβής, που θα ενισχύει το κίνητρο και για τους δυο σας.
Σίγουρα, το αφήσεις ήσυχο το κινητό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα δύσκολο challenge. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν και πολλά οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από αυτή την αλλαγή νυχτερινών συνηθειών. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείς, αλλά μια καλή νυχτερινή ξεκούραση και μια καλύτερη επόμενη ημέρα αξίζουν την προσπάθεια. Δοκιμάσέ το, λοιπόν. Ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευγνωμονεί γι’ αυτό.