Μπορεί να θεωρείς πως έχεις καλή σχέση με το νερό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, αν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με ένα φλιτζάνι καφέ δίπλα σου, τότε μάλλον είσαι πιο αφυδατωμέν@ απ’όσο νομίζεις.

Άλλωστε, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό και χάνουμε μέχρι και δυόμισι λίτρα από αυτό την ημέρα, κάνοντας απλώς φυσιολογικές δραστηριότητες. Ακόμη και η αναπνοή προκαλεί μεγάλη απώλεια υγρών – εκπνέουμε περίπου μισό λίτρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα;

Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία των υγρών στο σώμα μας, η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σαφώς το κλειδί. Σύμφωνα με την Mayo Clinic -η οποία χρησιμοποιεί πληροφορίες από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής- οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 11,5 ποτήρια ή 2,7 λίτρα υγρών την ημέρα- οι άνδρες πρέπει να προσλαμβάνουν 15,5 ποτήρια ή 3,7 λίτρα την ημέρα. Και παρόλο που περίπου το 20% αυτών των συνολικών ποσοτήτων μπορεί να προέρχεται από τα τρόφιμα (φρούτα, σούπα, λαχανικά κ.λπ.), πολύ λίγοι από εμάς πραγματικά πετυχαίνουν τόσο υψηλές ποσότητες.

Αλλά πώς ξέρεις αν είσαι πραγματικά αφυδατωμέν@; Η Dr. Lela Ahlemann, ειδική στη δερματολογία και τη διατροφική ιατρική, αναλύει τα επτά πιο συνηθισμένα σημάδια ότι δεν πίνεις αρκετό νερό.

Ξηρό στόμα και αίσθημα δίψας

Ένα πολύ τυπικό σημάδι αφυδάτωσης είναι -προφανώς- το αίσθημα της δίψας. Αυτό, μαζί με την ξηροστομία, είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι χρειάζεσαι νερό. Και, για καλό λόγο: Η ξηροστομία δεν σημαίνει μόνο έλλειψη υγρών, αλλά και ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα αποδυναμώνεται. “Η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση του στοματικού βλεννογόνου, μιας άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, και μπορεί να γίνεις πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις”, εξηγεί η Ahlemann. “Αν δεν μπορείς να πιεις νερό όταν έχεις ξηροστομία, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να το ξεπλύνεις με λίγο υγρό”.

Σκούρα ή λιγότερα ούρα

“Όταν πίνουμε πολύ λίγο νερό, τα ούρα μας είναι λιγότερα και αλλάζουν χρώμα”, εξηγεί. Σύμφωνα με τη γιατρό, τα ωχροκίτρινα ούρα είναι ιδανικά. “Αν τα ούρα σου είναι σκούρα, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει οπωσδήποτε να πίνεις περισσότερα υγρά. Κοιτάζοντας τα ούρα σου είναι το πιο εύκολο αυτοτελές τεστ για να ελέγξεις αν έχεις πιει αρκετό νερό”.

Πονοκέφαλοι και ζάλη

“Ο πονοκέφαλος και η ζάλη μπορεί να οφείλονται σε μειωμένο όγκο αίματος λόγω αφυδάτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν τροφοδοτείται πλέον καλά με αίμα και θρεπτικά συστατικά”, λέει η Ahlemann, η οποία προσθέτει ότι αν αισθάνεσαι συχνά ζάλη, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς έναν γιατρό.

Κόπωση και προβλήματα συγκέντρωσης

Η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί επίσης να οφείλονται στην έλλειψη υγρών και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι δεν πίνεις αρκετό νερό. “Και εδώ φταίει ο μειωμένος όγκος αίματος, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν τροφοδοτείται βέλτιστα”, εξηγεί η γιατρός.

Ξηρό δέρμα και χείλη

Σύμφωνα με την Ahlemann, τα τυπικά σημάδια της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα και χείλη. Μπορείς να διαπιστώσεις αν αυτό ισχύει για εσένα με ένα μικρό αυτοέλεγχο: “Τσίμπα το δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού σου ανάμεσα σε δύο δάχτυλα και τράβηξε το προς τα πάνω. Αν φαίνεται να αργεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, αυτό είναι σημάδι αφυδάτωσης”. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη φαγούρα λόγω της ξηροδερμίας. “Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται πιο χλωμό, επειδή η παροχή οξυγόνου και μικροθρεπτικών συστατικών δεν είναι πλέον η βέλτιστη”, προσθέτει.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Σύμφωνα με την Ahlemann, “αν δεν πίνεις αρκετά υγρά, το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο, γεγονός που τείνει να κάνει τα αγγεία πιο ορατά. Τα βυθισμένα μάτια, οι μαύροι κύκλοι και οι αυξημένες ρυτίδες των ματιών μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν πίνεις αρκετό νερό”.

Δυσκοιλιότητα

Ένα τυπικό σημάδι ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά; Η δυσκοιλιότητα. Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό: Αν πίνετε πολύ λίγο νερό, το έντερό σου αποσύρει πολύ νερό από τα κόπρανα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον όγκο τους. Όταν ο εντερικός σωλήνας δεν είναι γεμάτος, το σώμα δεν αισθάνεται την ανάγκη να αποβάλει τα απόβλητα. “Στην ιατρική, μιλάμε για δυσκοιλιότητα όταν μιλάμε για στερεά κόπρανα λόγω στέρησης νερού”, εξηγεί η Ahleman. “Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το να πίνουμε πολύ λίγο νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει φουσκωμένο στομάχι”.