Πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες μολύβι και χαρτί για να γράψεις; Και δεν εννοώ τη λίστα του σούπερ μάρκετ αλλά πράγματα για εσένα, που νιώθεις. Κάτι σαν ένα ημερολόγιο, που πολλοί χλευάζουν, που όμως δεν έχει καμία σχέση μ΄ αυτό. Όχι να ανοίξεις το laptop ή το κινητό σου και πληκτρολογήσεις εκεί, να γράψεις με τον κλασικό τρόπο. Δεν έχει την ίδια αξία, όπως είχε αναφέρει και σε συνέντευξή της η Carla Bruni, για την Vogue Greece, «Όταν δουλεύεις στον υπολογιστή, κάθε αλλαγή σβήνεται […] Στο χαρτί μπορείς να κρατήσεις τα πάντα».
Θα σε χαλαρώσει πολύ στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας να πάρεις μολύβι και χαρτιά, να κάνεις τον απολογισμό του εικοσιτετραώρου. Πως πέρασες, πως τα πήγες στη δουλειά. Θα σου πάρει όλη την πίεση. Να γράφεις στόχους για την επόμενη μέρα κι ας μην τους υλοποιήσεις όλους.
Το γράψιμο είναι ένα καταφύγιο, όπως το χαρακτηρίζουν πολλά άτομα που ασχολούνται μ΄ αυτό και θα το νιώσεις κι εσύ. Θα σε αφήσει να τα βγάλεις όλα από μέσα σου. Αν τα λόγια δεν είναι το δυνατό σου σημείο, δεν μπορείς να εκφράσεις αυτά που νιώθεις. Αν δυσκολεύεσαι, όταν έχεις κάποιον απέναντι σου να μιλήσεις, το γράψιμο θα σε βοηθήσει αρκετά σ΄ αυτό, αυξάνοντας με σταδιακό τρόπο την αυτοπεποίθησή σου.
Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας
Σύμφωνα με αποτέλεσμα ερευνών του Αμερικανού κοινωνικού ψυχολόγου Δρ. James Pennebaker, μεταξύ άλλων αναφέρει, πως η γραφή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αμβλύνει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, βελτιώνει την καταθλιπτική διάθεση, μειώνει το άγχος, εξισορροπεί τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, μειώνει τις έμμονες σκέψεις και ελαττώνει τον πόνο.
Ένας τρόπος να το σκάσεις για λίγο από τη βαρετή, μερικές φορές, καθημερινότητά σου. Μπορείς να φέρεις πρόσωπα που αγαπάς κι έχουν φύγει από κοντά σου, πρόσωπα που για ανόητους λόγους έχετε χαθεί και σου λείπουν. Μπορείς να υποκριθείς για λίγο κάποια άλλη κι έτσι να ανακαλύψεις ποια είσαι στην πραγματικότητα και ποια είσαι και τι είναι αυτό που θέλεις.
Μπορείς να γράψεις για ταξίδια
Για μέρη που δεν έχεις επισκεφτεί και το θέλεις αλλά και για μέρη που έχεις ήδη πάει. Να τα κρατήσεις ζωντανά για πάντα και μαζί μ΄ αυτά όλες τις στιγμές και τους ανθρώπους που τις έχεις μοιραστεί.
Ελπίζω να κατάφερα να σε πείσω να ξεκινήσεις να γράφεις, για εσένα. Δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου, πως παρά το φορτωμένο πρόγραμμά σου, θα ξεκλέβεις λίγα λεπτά γι΄ αυτό.
Θα μένουν ζωντανές όλες οι στιγμές. Ακόμη και οι άσχημες, ίσως με τον τρόπο αυτό καταφέρεις να αποδεχθείς το παρελθόν σου και μαζί τον ίδιο σου τον εαυτό. Όποτε το χρειάζεσαι θα ανατρέχεις σ΄ αυτά που έχεις γράψει για να θυμάσαι.
«Γράφουμε για να γευτούμε τη ζωή δύο φορές, την ίδια τη στιγμή κι εκ των υστέρων». Anaϊs Nin, Γαλλίδα συγγραφέας, ταξιδεύτρια, δημοσιογράφος.