Το περίγραμμα των ματιών είναι μια πολύ ευαίσθητη και αντιδραστική περιοχή που έχει την τάση να εμφανίζει εύκολα σημάδια. Η επιδερμίδα είναι λεπτότερη, χωρίς σμηγματογόνους αδένες και λιγότερο πλούσια σε κολλαγόνο και ελαστίνη. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, η συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου είναι πιο επιρρεπής σε δερματικές ατέλειες, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν αν υιοθετήσουμε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής ή δεν φροντίζουμε σωστά με συγκεκριμένες θεραπείες.

Τα βράδια που δεν κοιμόμαστε, οι περίοδοι άγχους, οι πολυήμερες μέρες που κοιτάμε μια οθόνη, η ακατάλληλη διατροφή ή η απλή γενετική προδιάθεση, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνισή μας, επιδεινώνοντας τα σημάδια κάτω από τα μάτια μας. Για ορισμένους, αυτό εκδηλώνεται ως ρυτίδες ή γραμμές έκφρασης, αλλά συνηθέστερα, ως πρήξιμο ή μαύροι κύκλοι. Το αποτέλεσμα; Τα μάτια μας φαίνονται κουρασμένα, θαμπά και λιγότερο χαλαρά.

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

Αναφερόμαστε στους μαύρους κύκλους ως εκείνα τα “σκούρα φωτοστέφανα”, σε σύγκριση με την υπόλοιπη επιδερμίδα, που εμφανίζονται στην περιοχή κάτω από το κάτω βλέφαρο. Ο χρωματισμός μπορεί να ποικίλλει από καφέ έως μαύρο, ή να πάρει γαλαζωπές, πορφυρές αποχρώσεις, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός μας και την υποκείμενη αιτία.

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την αγγειοδιαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το κάτω βλέφαρο, που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ιδίως καθώς μεγαλώνουν, και μπορεί επίσης να εμφανιστεί μαζί με το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους;

Η δομή του προσώπου, το πολύ λεπτό δέρμα, η κακή κυκλοφορία, η χαλάρωση του δέρματος, οι εποχιακές αλλεργίες, οι πολύ λίγες ώρες ύπνου ή οι προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη σκουρότητα της περιοχής κάτω από τα μάτια. Ακολουθούν άλλες συχνές αιτίες:

  • Γενετική προδιάθεση: Εάν κάποιος στην οικογένειά μας έχει εμφανείς μαύρους κύκλους, είναι πιθανό να έχουμε κληρονομήσει την τάση να έχουμε μια πιο σκούρα και μερικές φορές πρησμένη περιοχή κάτω από τα μάτια.
  • Η φυσική διαδικασία γήρανσης: Με την ηλικία, το δέρμα τείνει να γίνεται χαλαρό, λεπτότερο και λιγότερο ενυδατωμένο λόγω της μειωμένης παραγωγής σμήγματος. Η χαλάρωση του δέρματος και η αφυδάτωση κάνουν τα σκούρα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα πιο ορατά, δημιουργώντας μια σκιά.
  • Υπερμελάγχρωση: Η σκούρα περιμετρική περιοχή χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή μελανίνης, που οφείλεται σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
  • Αλλεργίες: Οι εποχιακές αλλεργίες και η ρινική συμφόρηση μπορεί να συμβάλλουν στην κακή κυκλοφορία κάτω από το κάτω βλέφαρο, οδηγώντας σε διεσταλμένες φλέβες που φαίνονται μεγαλύτερες και πιο σκούρες.
  • Τρίψιμο: Η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και το επίμονο τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ένα σκούρο φωτοστέφανο στην περιοχή.
  • Αφυδάτωση: Όταν το σώμα δεν είναι καλά ενυδατωμένο, το δέρμα υποφέρει, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος κάτω από τα μάτια, το οποίο μπορεί να φαίνεται θαμπό και βυθισμένο. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού βελτιώνει την κυκλοφορία και προλαμβάνει τους μαύρους κύκλους.
  • Κάπνισμα, αλκοόλ και διατροφή: Οι καπνιστές, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ, όσοι έχουν μη ισορροπημένη διατροφή και όσοι πίνουν λίγο νερό, είναι πιο επιρρεπείς στους μαύρους κύκλους.
  • Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία: Η ηλιακή βλάβη από χρόνια απροστάτευτης έκθεσης επηρεάζει επίσης το περίγραμμα των ματιών, προκαλώντας φωτογήρανση και μωβ μαύρους κύκλους.
  • Καταπόνηση των ματιών: Η πολυήμερη ενασχόληση με μια οθόνη καταπονεί τα μάτια, προκαλώντας τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια και την αύξηση της ορατότητάς τους.
  • Κόπωση: Ο μη επαρκής ύπνος δεν προκαλεί μαύρους κύκλους, αλλά μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Το έντονο άγχος, οι περίοδοι ακραίας κόπωσης και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στην περιμετρική περιοχή, προωθώντας την αγγειοδιαστολή και την κατακράτηση υγρών.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Taylor Hill (@taylor_hill)

Πώς θα μειώσεις τους μαύρους κύκλους;

Οι μαύροι κύκλοι είναι πολυπαραγοντικοί, πολύπλοκοι και, ειδικά αν είναι κληρονομικοί, δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως ή μόνιμα. Ωστόσο, η πρόληψη, τα ειδικά προϊόντα και οι θεραπείες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνισή τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις αν θέλεις οι μαύροι κύκλοι σου να είναι λιγότερο αισθητοί:

  • Πρόσεξε τη διατροφή σου: Όπως μας υπενθυμίζει η Paula Begoun, ιδρύτρια της Paula’s Choice Skincare, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων. Επομένως, προτίμησε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Ειδικότερα τις ντομάτες, οι οποίες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο και διεγείρει την κυκλοφορία και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και άλλες τροφές όπως τα βατόμουρα, το καρπούζι, τα πορτοκάλια και τα παντζάρια. Τέλος, είναι σημαντικό να πίνεις τη σωστή ποσότητα νερού.
  • Απόφυγε το κάπνισμα και το αλκοόλ: Γνωρίζεις ήδη ότι αυτά είναι μεταξύ των αιτιών που προκαλούν μαύρους κύκλους. Αν μπορείς, λοιπόν, πες αντίο στο τσιγάρο, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα και η εισπνοή παθητικού καπνού επιδεινώνει τους μαύρους κύκλους. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα και εξασθενεί την κυκλοφορία, επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνισή μας.
  • Ξεκουράσου αρκετά: Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μαύρους κύκλους, αλλά ο καλύτερος ύπνος -μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα- βελτιώνει την εμφάνισή μας την επόμενη μέρα. Μια συμβουλή: το να κοιμάσαι ανάσκελα με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για πρησμένα μάτια.
  • Μείωσε το άγχος: Διαλογισμός, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τη μείωση των επιπέδων άγχους, που είναι μία από τις αιτίες των μαύρων κύκλων.
  • Εφάρμοζε πάντα αντηλιακό: Είναι απαραίτητο να προλαμβάνεις την υπερμελάγχρωση και να εφαρμόζεις καθημερινά αντηλιακό ευρέος φάσματος με προστασία UVA και UVB μέχρι τη γραμμή των βλεφαρίδων. Συνιστάται επίσης να φοράς γυαλιά ηλίου για την προστασία της περιφθαλμικής περιοχής.
  • Ακολούθησε τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας: Ενσωμάτωσε την κρέμα ματιών στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Προτίμησε προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, τριπεπτίδια, ενυδατικά κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ και βιταμίνη C, τα οποία γεμίζουν, ενυδατώνουν και φωτίζουν, μειώνοντας τυχόν κηλίδες και δυσχρωμίες. Εφάρμοσέ τα με τα δάχτυλά σου, ταμπονάροντας απαλά το προϊόν και, στη συνέχεια, συνέχισε με ελαφρές κυκλικές κινήσεις με το δάχτυλο του κρίκου για να τονώσεις την κυκλοφορία.
  • Δοκίμασε τα οφέλη του πάγου: Το κρύο βοηθά στη συστολή των διασταλμένων αιμοφόρων αγγείων. Ως εκ τούτου, συνιστώνται ανεπιφύλακτα οι σφαίρες πάγου, οι μάσκες και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην παγωμένη θεραπεία προσώπου ή στην ψυχοθεραπεία.
  • Παίξε με το μακιγιάζ: Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τονίσουν τους μαύρους κύκλους με συγκεκριμένο μακιγιάζ, ενώ άλλοι θέλουν να τους κρύψουν. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποίησε την τεχνική της χρωματικής διόρθωσης: αν οι μαύροι κύκλοι είναι μωβ, επίλεξε ένα κίτρινο κονσίλερ- αν είναι γαλαζωποί, διόρθωσέ τους με ένα ροδακινί ή βερικοκί κονσίλερ- αν είναι κόκκινοι, κάνε τους αντίθεση με πράσινο- αν τείνουν να είναι μαύροι, εφάρμοσε ένα πορτοκαλί ή κόκκινο προϊόν.