Αν έχεις βαρεθεί να χρησιμοποιείς την πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης μόνο σε smoothies και δεν βρίσκεις πια κανένα ενδιαφέρον σ΄ αυτό, άσε στην άκρη για λίγο το blender και ξεκίνα να την χρησιμοποιείς πιο δημιουργικά μέσα σε συνταγές από το πρωινό σου μέχρι και στο επιδόρπιο σου.

Η χρήση της εξαρτάται από την ποσότητα πρωτεΐνης λαμβάνουμε από άλλα τρόφιμα. Ωστόσο άτομα που κάνουν έντονη σωματική άσκηση, χτίζουν ή προσπαθούν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα, να χάσουν βάρος, θεραπεύονται από χειρουργικές επεμβάσεις ή πληγές σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης. Χρήση μπορεί να γίνει και από ηλικιωμένους για την καταπολέμηση της απώλειας μυών που σχετίζονται με την ηλικία (σαρκοπενεία), από θηλάζουσες μητέρες για την υποστήριξη παραγωγής γάλακτος, από χορτοφάγους ή vegan που δεν μπορούν να καλύψουν τη λήψη πρωτεΐνης μόνο από τη διατροφή.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους μία διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες ολόκληρων τροφίμων (κρέας, ψάρι, αυγά, ξηρούς καρπούς κ. α.). Αλλά αν έχεις αυξημένη ανάγκη από πρωτεΐνη, τότε θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα. Μην ξεχνάς όμως, ότι απλώς συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Όπως σε πολλές τάσεις ευεξίας που εμφανίζονται κατά καιρούς, υπάρχουν πολλά θετικά αλλά πάντα θα υπάρχει και ο αντίλογος που σε κάνει να εξετάζεις τα πράγματα καλύτερα. Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεϊνικής σκόνης.

Πλεονεκτήματα

Η πρωτεϊνική σκόνη βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς και στη συντήρηση της, αφού αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας και περιορίζει την όρεξη.

Όταν δεν λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από άλλες τροφές, η λήψης της συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών κενών.

Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και βοηθάει στην αποκατάσταση των μυών, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση θα έχεις πιο άμεσα αποτελέσματα.

Συμβάλει σημαντικά στην υγεία των οστών. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης λαμβάνεις, έχεις λιγότερες πιθανότητες για οστεοπόρωση και κατάγματα. Γενικά είναι απαραίτητη για την υγεία, είναι επιπλέον, απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών.

Η πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης μπορεί ενσωματωθεί πιο εύκολα σε μεγάλο αριθμό συνταγών.

Μειονεκτήματα

Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα, αέρια ή άλλου είδους πεπτική δυσφορία.

Μπορείς να ¨εξαρτηθείς¨ από αυτήν και να επισκιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα με πλήρη διατροφή.

Μέσω της σκόνης μπορείς να οδηγηθείς σε μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης από αυτήν που κανονικά λαμβάνεις από τις τροφές.

Η λήψη της μπορεί να επηρεάσει κάποια φάρμακα ή την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πριν την λήψη της εκάστοτε πρωτεϊνικής σκόνης να ελέγχεις πάντα τις ετικέτες και την ποιότητα των συστατικών. Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων είναι λιγότερο ελεγχόμενη από αυτήν των τροφίμων. Ακόμη, ορισμένες σκόνες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή άλλα επικίνδυνα πρόσθετα.

Τα συνολικά θρεπτικά της συστατικά είναι πιο χαμηλά από τις πηγές πρωτεΐνης ολικής άλεσης, λόγω της επεξεργασίας που δέχονται.

Έχεις βαρεθεί τα κλασικά πρωτεϊνικά smoothies; Δοκίμασε για αλλαγή τις παρακάτω συνταγές, γρήγορες και νόστιμες.

1. Pancakes πρωτεΐνης με κολοκύθα: Προσθέστε μια μπάλα από την αγαπημένη σας σκόνη πρωτεΐνης βανίλιας για επιπλέον 10-20 γραμμάρια πρωτεΐνης! 2. Overnight Oatmeal: Mε ξηρούς καρπούς, σπόρους και σκόνη πρωτεΐνης σοκολάτας. 3. Brownies αλατισμένης καραμέλας: Αφαιρέστε το αλεύρι και αντικαταστήστε το με σκόνη πρωτεΐνης της επιλογής σας. 4. One Bowl Morning Glory Muffins: Θρυμμάτισε ένα muffin πάνω από ένα μπολ με ελληνικό γιαούρτι με λίγο βούτυρο αμυγδάλου. 5. Greek Yogurt Bowl: Πρόσθεσε ένα scoop σκόνης πρωτεΐνης (βανίλια, φράουλα, σοκολάτα κ.λπ.) σε απλό ελληνικό γιαούρτι. Συμπλήρωσε με ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα. 6. Granola:  Έχε υπόψη σου ότι μπορεί να κάνει το μείγμα granola ελαφρώς πιο στεγνό, επομένως μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις την ποσότητα των υγρών συστατικών (όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, λάδι καρύδας ή βούτυρο ξηρών καρπών) κατά περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας. 7. Παγωτό: Πάρε την αγαπημένη σου σπιτική γεύση παγωτού και πασπάλισε πάνω του τη σκόνη πρωτεΐνης της επιλογής σας. 8. Ζεστή Σοκολάτα: Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις ένα scoop πρωτεΐνης στην κούπα σου. 9. Πίτσα: Αντικαταστήστε 1/4 φλιτζάνι αλεύρι στη συνταγή για τη ζύμη της πίτσας με 1/4 φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης. Αυτό προσθέτει πρωτεΐνη χωρίς να θυσιάζει τη νοστιμιά μιας σπιτικής  πίτσας! 10 Καφές πρωτεΐνης: Ζεστός ή παγωμένος, ο καφές είναι το τέλειο όχημα για πρωτεΐνη σε σκόνη! Προσθέστε μια κουταλιά στον καφέ σας και ανακατέψτε με blender ή απλά με ένα κουτάλι.

Πριν ενσωματώσετε τη σκόνη πρωτεΐνης στη ρουτίνα σας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.