Τι γίνεται όμως, όταν ο ένας από τους δύο χάνει τη ταυτότητα του, για χάρη του άλλου; Όταν θα καταπιεστεί ή θα βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα, για να μη χάσει τον άλλον ή τον δυσαρεστήσει;

Μπορεί να έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση στο παρελθόν ή να είσαι ήδη χωρίς να το έχεις αντιληφθεί. Αν έχεις την υποψία στο ελάχιστο ή δε ξέρεις περί τίνος πρόκειται, εδώ είναι τα έξι σημάδια ότι μέσα στη σχέση την οποία βρίσκεσαι, σε κάνει να χάνεις κομμάτια του εαυτού σου.

1. Αποξενώνεσαι από τους φίλους σου

Οι φίλοι είναι η οικογένεια που έχουμε επιλέξει πολύ πριν αποφασίσουμε να κάνουμε σχέση. Άπαξ και αρχίσουν τα παράπονα οι φίλοι σου για το πού βρίσκεσαι ή αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις χάσει επεισόδια από τις ζωές τους, τότε γίνεστε σταδιακά ξένοι μεταξύ σας. Δεν είναι υποχρεωμένοι να σε ψάχνουν κάθε μέρα και λεπτό και να σε παρακαλάνε να βγείτε, ενώ εδώ τους ακυρώνεις συνεχώς χωρίς σοβαρό λόγο παρά μόνο με ψέματα.

2. Σταματάς να κάνεις ότι σου προκαλούσε ευχαρίστηση

Οι δραστηριότητες σου, τα χόμπι σου, η διασκέδαση σου, χάνονται από τον χάρτη. Παύεις να κάνεις ότι έκανες είτε γιατί δε συμβαδίζουν με τα γούστα του άλλου είτε γιατί σε κοροϊδεύει για αυτά είτε γιατί σου τα ακυρώνει σαν απόλαυση από το μυαλό σου, λέγοντας σου αερολογίες.

3. Η αυτοφροντίδα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα

Ξεχνάς να σε προσέχεις και να δίνεις σημασία στον εαυτό σου. Ξεχνάς ότι και η δική σου λάμψη αξίζει και ότι

χρειάζεσαι φροντίδα από σένα κυρίως. Αλλάζει η όψη σου και το σουλούπι σου, και όχι προς το θετικό.

4. Δε σε νοιάζει η προσωπική σου εξέλιξη

Είσαι τόσο απορροφημένος/η με την εξέλιξη της σχέσης σου, που ακόμη και στα επαγγελματικά σου ή σε οποιοδήποτε κομμάτι εκπαίδευσης που θα μπορούσες να έχεις για την ανέλιξη σου, προτιμάς να το αναβάλλεις. Θεωρείς σημαντικότερη την εξέλιξη της σχέσης σου και πείθεις με κάποιον μαγικό τρόπο ότι εσύ δεν αξίζεις κάτι καλύτερο. Κάτι παραπάνω. Βάζεις τον εαυτό σου, αυτόματα να θεωρείται κατώτερος από τον άλλον.

5. Δεν μιλάς για ουσιαστικά πράγματα με τη σχέση σου

Σε μια σχέση, δε μοιράζεστε μόνο τα ευχάριστα, αλλά και τις άσχημες σκέψεις που μπορεί να σε τρώνε. Άπαξ και συναντήσεις να το κάνεις ή δε το έκανες ποτέ, αυτό σε τρώει και σε γεμίζει με βάρος που δε μπορείς να το ακουμπήσεις κάπου για να πάρεις ανάσα. Τα μαζεύεις όλα μέσα σου, σκοτεινιάζεις και κλείνεσαι σε σένα.

6. Θεωρείς ok, να μην έχεις απαιτήσεις και αγάπη

Σε μια σχέση, παίρνεις και δίνεις. Όταν όμως, σε έχουν πείσει ότι πρέπει να αρκείσαι με τα λίγα, με πενιχρά δείγματα αγάπης, τότε κάτι έχει πάει παραπάνω από λάθος. Χάνεις κάθε σεβασμό ως προς τον εαυτό σου και το αγνοείς με μεγάλη επιτυχία. Προτιμάς να σε ισοπεδώνεις από το να μιλήσεις.

Μη βάζεις τον εαυτό σου στη γωνία. Σε μια σχέση πρέπει να προχωράτε μαζί και όχι σε απόσταση.