Ο συγχρονισμός κύκλου είναι μία μέθοδος που ρυθμίζει και συγχρονίζει τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής με τον φυσικό εμμηνορροϊκό κύκλο. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που επηρεάζουν και μειώνουν τη διάθεση και την παραγωγικότητά σου.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που παρακολουθούν την έμμηνο ρύση αλλά καμία δεν σε κατευθύνει και δεν σου προτείνει τρόφιμα κατάλληλα για κάθε φάση του κύκλου σου. Εστίασε στο τι πρέπει να τρως για μία φυσική ευημερία.

Ημέρα 1- 5 (εμμηνορροϊκή φάση)

Στην αρχή του κύκλου σου οι ορμόνες βρίσκονται χαμηλά και αρχίζουν να αυξάνονται πιο σταθερά προς το τέλος του κύκλου. Χάνεις αρκετό αίμα και σίδηρο και οι κράμπες είναι έντονες και επίπονες. Ίσως νιώσεις κουρασμένη, χωρίς ενέργεια, μη παραγωγική, με πεσμένη διάθεση.

Αυτές τις μέρες ο οργανισμός σου χρειάζεται τρόφιμα με υψηλά επίπεδα σιδήρου, τρόφιμα που βοηθούν στην απορρόφησή του και είναι αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση των κραμπών. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη ενυδάτωση από τις υπόλοιπες μέρες, καθώς με την αιμορραγία η ενυδάτωση μειώνεται. Επίλεξε δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή τη γιόγκα.

Τι να επιλέξεις: Τουλάχιστον δύο λίτρα νερού, τσάι( χωρίς καφεΐνη), γενικά απόφυγε την καφεΐνη, αφού αυξάνει τις κράμπες, προτίμησε φρούτα και λαχανικά όπως μπρόκολο, χόρτα, μανιτάρια, σέσκουλα, μάνγκο, φράουλες, κεράσια. Κόκκινο κρέας, πουλερικά, φακές, φασόλια, ρεβίθια για την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι να λάβεις, φαγόπυρο, ρύζι και φιστίκια.

2 ιδέες για να φτιάξεις:

Αβοκάντο τόστ με pesto από kale και ραπανάκι

Φτιάξε τη δική σου granola με φαγόπυρο, βρώμη και μπαχαρικά

Ημέρα 6- 13 (ωοθυλακική φάση)

Πρόκειται για τη φάση που ωριμάζουν τα ωοθυλάκια, το σώμα προετοιμάζει το ωάριο που θα ελευθερωθεί. Αυτές τις μέρες νιώθεις ενέργεια και διάθεση. Εφόσον τα επίπεδα ενέργειας είναι ανεβασμένα, επωφελήσου και γίνε πιο δραστήρια.

Τι να επιλέξεις: Τρόφιμα με πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσεις την ενέργειά σου. Άφθονο νερό ή κάποιον χυμό για ενυδάτωση, αυγά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα για πρωτεΐνη. Αγκινάρες, λάχανο, μπρόκολο, γλυκοπατάτες, μήλο, ακτινίδιο και μπανάνα για ενέργεια και μην ξεχάσεις, βρόμη, φακές, αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια για αντιοξειδωτική δράση.

2 ιδέες για να φτιάξεις:

Ζεστή σαλάτα με παντζάρια, γλυκοπατάτες και τυρί 

Τραγανή σαλάτα με μπρόκολο

Ημέρα 14 (ωορρηξία)

Το ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες για γονιμοποίηση. Έχεις έντονη διάθεση για φλερτ, γίνεσαι πιο εξωστρεφής και κοινωνική, καθώς τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη είναι αυξημένα. Μετά τη διαδικασία της ωορρηξίας η προγεστερόνη παίρνει ανοδική πορεία, επηρεάζοντάς σε συναισθηματικά, αισθάνεσαι υποτονική, πιο προστατευτική και ευσυγκίνητη. Μην παραξενευτείς αν έχεις ναυτία, κράμπες και δυσκοιλιότητα, είναι κάποια από τα συμπτώματα της ωορρηξίας. Ασκηθείτε σε κανονικούς ρυθμούς. Η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκυλιότητας.

Τι να επιλέξεις: Απόφυγε τρόφιμα αλμυρά που αυξάνουν το πρήξιμο και το φούσκωμα και προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Φυσικά μην ξεχνάς την ενυδάτωση, με τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα. Και

σ΄ αυτήν τη φάση προτίμησε το κόκκινο κρέας που τρέφεται με χόρτα, αυγά, σολομό ή οστρακοειδή, μπρόκολο, ντομάτες, πατάτες, καρπούζι, φράουλες, δαμάσκηνα, γκόντζι μπέρι που περιέχουν πολλές βιταμίνες και είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Πρόσθεσε επίσης και λίγα κομμάτια μαύρης σοκολάτας που χαρίζει έξτρα ενέργεια.

2 ιδέες για να φτιάξεις:

Smoothie με σανγκουίνι και μπανάνα

Ψητός σολομός με σάλτσα αβοκάντο

Ημέρα 15- 28 (ωχρινική φάση)

Είναι το δεύτερο μισό του κύκλου, ξεκινάει μετά την ωορρηξία και τελειώνει την πρώτη μέρα της περιόδου, όπου και ξεκινάει ξανά ο κύκλος. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης το ωάριο γονιμοποιείται και στην συνέχεια προσκολλάται στη μήτρα. Η ενέργειά σου είναι σταθερή για τις πρώτες μέρες και πέφτει σταδιακά προς τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Όταν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη οι ορμόνες πέφτουν αρκετά και εκεί θα αντιμετωπίσεις και τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Θα έχεις αυξημένη όρεξη και συγκεκριμένα για λιπαρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Μπορείς να συνεχίσεις να ασκείσαι κανονικά με μέτρια ένταση, χωρίς να πιέσεις τον εαυτό σου αν δεν νιώθεις καλά να το κάνεις.

Άκου το σώμα σου και δώσε του ό, τι σου ζητάει. Η αυξημένη όρεξη οφείλεται στην επερχόμενη εμμηνόρροια. Το κλειδί εδώ είναι comfort τρόφιμα και με θρεπτική αξία. Σε όποια φάση και να βρίσκεσαι δεν θα ξεχνάς την ενυδάτωση. Προτίμησε σούπες, κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ρεβίθια, φασόλια, ζωμούς λαχανικών, μέντα, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, μήλα, σύκα και μπανάνες, καθώς επίσης ζυμαρικά, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρη σοκολάτα.

2 ιδέες για να φτιάξεις:

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Donuts φούρνου με μαύρη σοκολάτα και καρύδα