Η ντοπαμίνη, γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας, συνδέεται με την ευχαρίστηση και την αναζήτηση του κινήτρου για ευχαρίστηση.  Το  viral trend του Tik tok, το ¨μενού ντοπαμίνης¨ περιλαμβάνει όλα τα ευχάριστα πράγματα που σε ικανοποιούν και επιχειρεί να σου δώσει την ώθηση που χρειάζεσαι για να αυξήσεις τα επίπεδα της ντοπαμίνης σου. Αυτή η έκταση που απέκτησε και η ιδέα προήλθε από ένα βίντεο στο YouTube, της Jessica MCcabe, δημιουργό του καναλιού ¨How to ADHD¨ και συγγραφέα του βιβλίου ¨How To ADHD: An Insider΄s Guide to Working With Your Brain (Not Against It), για να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ να πάρει ο εγκέφαλός τους την απαραίτητη διέγερση για να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης τους.  Το ¨μενού ντοπαμίνης¨ είναι ένας κατάλογος που περιέχει όλες τις ευχάριστες και υγιεινές συνήθειες, καθώς και τις δραστηριότητες, που θα ανεβάσουν φυσικά τα επίπεδα ντοπαμίνης, με προτεραιότητα την ψυχική ευημερία. Όπως και σε ένα κανονικό μενού εστιατορίου, έτσι κι εδώ το μενού χωρίζεται σε ορεκτικά, κυρίως πιάτα, επιδόρπιο, συνοδευτικά και σπεσιαλιτέ ημέρας. Κάθε μία από αυτές τις ενότητες μπορεί να περιέχει πράγματα που αγαπάς. Δημιούργησε το δικό σου και μπορείς κάθε μέρα να το αλλάζεις, προσθέτοντας νέες συνήθειες και δραστηριότητες. 
@richinlifeco No cause we are obsessed with ✨dopamine menus✨ #dopaminemenu #dopamine #demure #richinlife #lifelessons ♬ EP 157 note to self by payton sartain podcast – Payton Sartain

Τι περιλαμβάνεις το μενού ντοπαμίνης

Ορεκτικά: Τα ορεκτικά περιέχουν γρήγορους και εύκολους τρόπους παραγωγής ντοπαμίνης, που μπορείς να απολαμβάνεις όλη την ημέρα, όποτε το επιθυμείς, ακόμη και ανάμεσα στις δραστηριότητες σου σαν διάλλειμα. Βάλε μουσική, ένα γρήγορο περπάτημα, πιες ένα ρόφημα που σου αρέσει, χάζεψε μία φωτογραφία, ασχολήσου με το κατοικίδιο σου. Αγορές, να κάνεις binge watching στην αγαπημένη σου σειρά/ εκπομπή, παρήγγειλε απέξω. Ένα ταξίδι, μία παράσταση, μία συναυλία, μία μέρα σπα με τις φίλες σου. Μία βόλτα, σωματική άσκηση, μία έξοδος για φαγητό, να μαγειρέψεις το αγαπημένο σου φαγητό.  Κυρίως πιάτα: Τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνουν μεγαλύτερες δραστηριότητες που μπορεί να έχει χρειαστεί να σχεδιάσεις και προγραμματίσεις και φυσικά θα διαρκέσουν περισσότερη ώρα.  Επιδόρπιο: Στο επιδόρπιο ανήκουν τα πράγματα που αγαπάς αλλά χρειάζεται να γίνονται με μέτρο γιατί μπορεί να καταλήξουν ανθυγιεινά. Η ισορροπία εδώ είναι κάτι που χρειάζεσαι για να το απολαύσεις χωρίς τύψεις.  Περιλαμβάνει δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερο χρόνο,  μπορούν να πραγματοποιηθούν μία φορά στο τόσο και απαιτούν έναν σχεδιασμό.  Η MCcabe στο βίντεο στο YouTube αναφέρει, πως το να περάσεις κάποιες ώρες στα social media θα σου προσφέρει μία παροδική χαρά. Το κάνεις γιατί είναι μία γρήγορη λύση και για να πάρεις τη διέγερση που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να συνεχίσεις και να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. Αυτές οι δραστηριότητες σε κάνουν να νιώθεις αυξημένα τα επίπεδα ντοπαμίνης αρχικά αλλά με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα μειώνονται. Το ¨μενού ντοπαμίνης¨ σου δίνει ικανοποιητικές επιλογές που σε ευχαριστούν μακροπρόθεσμα.   Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς λυπημένη, ότι έχεις κολλήσει, δεν έχεις την έμπνευση να συνεχίσεις, θα ανατρέχεις στο μενού αυτό, θα επιλέγεις αυτό που σε ευχαριστεί εκείνη τη στιγμή και θα αυξάνεις την ντοπαμίνη που θα χρειάζεσαι για την ψυχική και σωματική σου υγεία.