Αν είσαι έστω και ελάχιστα πνευματικ@ ή περνάς ώρες ατελείωτες στο TikTok, πιθανότατα έχεις δει τις αναγνώστριες Ταρώ στη δημοφιλή πλατφόρμα. Ίσως έπεσες στην παγίδα όπου, ενώ κοιτούσες τη δουλειά σου, κάνοντας scrolling κατά μήκος του FYP σου, παρακολούθησες ένα από τα βίντεό τους, και τώρα είσαι παγιδευμέν@ σε μια ατελείωτη θάλασσα περιεχομένου Ταρώ. Ή ίσως αυτό να συμβαίνει μόνο σε μένα.

Διαδικτυακοί αναγνώστες Ταρώ: το μεγάλο φαινόμενο TarotTok

Πρόκειται για ανθρώπους που τραβούν κάρτες Ταρώ και προσφέρουν γενικές αναγνώσεις σε όποιον βρει το βίντεο. Ουσιαστικά, πιστεύουν ότι αν το βίντεο βρεθεί στο FYP σου, μπορεί να είναι για κάποιο λόγο, και μπορεί να έχουν ένα μήνυμα για εσένα από το σύμπαν. Είτε τους πιστεύεις είτε όχι, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από τα μηνύματά τους. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως χρήματα, καριέρα, ζωή, σχέσεις κ.λπ. Ωστόσο, τα περισσότερα εστιάζουν στην αγάπη. Αυτές οι αναγνώσεις αγάπης είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο TikTok, γεγονός που αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι αυτές οι αναγνώστριες Ταρώ απευθύνονται στο κοινό τους.

Αν και δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, κάνει κάποιον να αναρωτιέται αν τα μηνύματα που επικοινωνούν είναι μια άλλη μορφή view-bait. Τα μηνύματά τους είναι πάντα γενικά, ωστόσο, μερικές φορές είναι παράξενα συγκεκριμένα για τη ζωή σου, οπότε ποιος ξέρει;

@ginareadstarot

♬ love songs – 🎧

Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;

Λοιπόν, ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου; Επικοινωνούν αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα Ταρώ με το θείο και παρέχουν διαύγεια, ή μήπως τρέφουν τις αυταπάτες όσων είναι χρόνια στο διαδίκτυο; Κάποιοι λένε ότι αυτοί οι μάντεις απλώς τροφοδοτούν αυταπάτες, λένε στους ανθρώπους αυτό που θέλουν να ακούσουν και χρησιμοποιούν την εξουσία μιας “ανώτερης δύναμης” για να εδραιωθούν. Η αντίδραση προέρχεται από το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κατανοούν την ευθύνη και τη δύναμη που φέρουν. Υπάρχουν πολλοί ευεπηρέαστοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιοι μπορεί να δουν αυτά τα βίντεο, να ακούσουν κάτι που σχετίζεται με τη ζωή τους και να κρατήσουν αυτό το μήνυμα, ακόμη και αν είναι εντελώς επινοημένο.

Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που τους πιστεύουν

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που κατακλύζουν κάποιες από τις ενότητες σχολίων με επιβεβαιώσεις ότι αυτές οι αναγνώστριες Ταρώ τους έδωσαν σαφήνεια, τους βοήθησαν να συνειδητοποιήσουν περισσότερα για τον εαυτό τους και την κατάσταση, και τελικά, τους βοήθησαν να αναπτυχθούν. Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε με κάποιον σε αυτή την κατάσταση ή να πούμε με σιγουριά αν υπάρχει καν σωστό ή λάθος- το σημαντικό είναι να είμαστε ανοιχτοί αλλά επιφυλακτικοί.

Είναι πάντα καλό να προσεγγίζεις αυτές τις καταστάσεις προσεκτικά. Δεν θέλεις να πέσεις σε μια παγίδα όπου θα είσαι υπερβολικά προσηλωμέν@ στα μηνύματα αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια θα αγνοείς τα σημάδια που βιώνεις στην πραγματική ζωή. Αν και το να είσαι λίγο delulu μπορεί να είναι καλό πράγμα, είναι μια λεπτή γραμμή που πρέπει να προσέξεις. Με όλα όσα βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να τα παίρνεις με επιφύλαξη. Να είσαι προσεκτικ@ με τα συναισθήματά σου και, όπως λένε οι αναγνώστες καρτών Ταρώ, “Προχώρα με ό,τι συντονίζεται με εσένα και αφήστε ό,τι δεν συντονίζεται”.