Ο χρόνος που αφιερώνεις στην εργασία σου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αφιερώνεις στην προσωπική σου ζωή ή στο σπίτι. Περνάς περισσότερο χρόνο με τα άτομα εκεί παρά με τους δικούς σου ανθρώπους. Δεδομένου αυτού είναι συχνό φαινόμενο η δημιουργίας μίας φιλίας στον εργασιακό χώρο, η οποία έχει θετικά αποτελέσματα στην απόδοσή σου και στην καριέρα σου.

Η έρευνα του Workforce Confidence Index, του LinkedIn διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες έχουν φίλους στον εργασιακό χώρο. Παρατηρώντας την έρευνα πιο συγκεκριμένα, ανά γενιά, βλέπουμε ότι άνθρωποι από όλες τις γενιές είναι πιο πιθανό να πουν ότι έχουν φίλους στην εργασία. Αντίθετα οι νεότερες γενιές είναι πιθανό να πουν ότι χρειάζονται έναν φίλο. Το 61% της genZ υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα φίλο στο γραφείο και μόνο το ένα τρίτο των baby boomers και το μισό της γενιάς Χ, έχουν φιλίες που έχουν χτιστεί στην πάροδο των χρόνων.

Η πανδημία εκτός από τις αλλαγές που προκάλεσε στη ζωή των ανθρώπων με την επιβολή περιορισμών και την απομόνωση του, έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην αλλαγή που υπέστη ο χώρος εργασίας με την υβριδική και εξ αποστάσεως εργασία, χωρίς τη φυσική παρουσία και τα όρια μεταξύ τεχνολογίας, εργασίας και σπιτιού άρχισαν να χάνονται. Έρευνα της Gallup έδειξε ότι με το τέλος της πανδημίας η ύπαρξη ενός καλού φίλου στη δουλειά είναι απαραίτητη απ’ ότι στην αρχή της, τα άτομα που είχαν καλύτερο φίλο στη δουλειά ήταν πιο πιθανό να την απολαμβάνουν και να γίνονται πιο αποδοτικοί στην εργασία τους, καθώς το διασκεδάζουν, τελειώνουν αναθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούν να προσελκύσουν νέους συνεργάτες, ενώ το να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους, ήταν λιγότερο πιθανό.

Μία ακόμη αντίθεση στην έρευνα του LinkedIn είναι ότι το γυναικείο φύλο, με ποσοστό 48% είναι πιο πιθανό να έχει καλούς φίλους στη δουλειά και να τους χρειάζεται, με το αντρικό φύλο να ακολουθεί με μικρότερο ποσοστό, 38%. Μόνο το ένα πέμπτο των αντρών πιστεύει ότι χρειάζεται φίλους σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο των γυναικών.

Μπορείς να διαπιστώσεις κι εσύ από την καθημερινότητά σου, πως για να νιώσεις απόλυτα ικανοποιημένος από την εργασία σου, δεν παίζει μόνο ρόλο το αντικείμενο ασχολίας αλλά και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου. Όταν έρχεσαι σε επαφή με άτομα που σε καταλαβαίνουν, σου προσφέρουν χαρά, πηγαίνεις με άλλη διάθεση και σίγουρα είσαι πιο αποδοτικός και λειτουργικός σε ό, τι σου αναθέσουν. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και για τον εργοδότη σου και για όλη την εταιρεία/ επιχείρηση.

Πολλοί θα υποστηρίξουν και θα αποκαλέσουν ψεύτικες και παροδικές τις φιλίες στον χώρο αυτό. Θα σου προτείναμε να μην τους ακούσεις και να επενδύσεις στις φιλίες αυτές και θα γίνουν η πιο ωραία σου καθημερινή ρουτίνα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις και μετά από χρόνια θα είναι ακόμα δίπλα σου.