Ποια ειναι η τελεια διαφορα ηλικιας με το φιλο σου;
Τι. Φανταστικό. Θέμα. Είναι. Αυτό; Και. Πόσο. Καμία. Ιδέα. Δεν. Έχω. Το σημερινό ντελίβερι είναι επιταγή της Σοφίας, αλλά θα το αφιερώσω και στον φίλο μου τον Χρήστο Β., καθότι η διαφορά ηλικίας είναι ένα θέμα που έχουμε πεθάνει να συζητάμε τους τελευταίους μήνες. Ρωτήστε και τους τοίχους στον Μπλε Παπαγάλο.
Πφφφ. Ρε συ Σοφία, δεν υπάρχει τέλεια διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι, όπως και δεν υπάρχει ο τέλειος άντρας ή η τέλεια γυναίκα. Ούτε το τέλειο φρικασέ φαντάζομαι. Όμως. ΟΜΩΣ. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο φυσιολογικά σε μια σχέση που η διαφορά ηλικίας είναι περιορισμένη.
Εννοώ ότι ΟΚ, τις πιστεύω τις σχέσεις με 20 και με 30 χρόνια διαφορά στη βάση του ‘πιστεύω καλοπροαίρετα όλες τις σχέσεις’ και ‘άνθρωποι είμαστε’ ή ‘σημασία έχει να ταιριάζετε’. Ξέρω ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας που φαίνονται υγιή και χαρούμενα, όπως για παράδειγμα ο Στάθης Ψάλτης και η γυναίκα του Χριστίνα, οι οποίοι όποτε και να τους δεις μοιάζουν σαν να τα ‘φτιαξαν την προηγούμενη μέρα. Ή σαν να έκαναν σεξ πριν μισή ώρα.
Αλλά είναι ο Στάθης Ψάλτης. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Συντηρεί έναν μύθο. Επειδή ξέρω ότι η απορία σου δεν ήταν για τόσο προχωρημένες, αλλά για πιο μαζεμένες διαφορές, θα μιλήσω με συγκεκριμένες διαφορές, με βάση όσα μου έμαθε η ζωή (γέλα λίγο τώρα, γιατί μετά σοβαρεύει λίγο).
Διαφορά: 0-2 χρόνια μεγαλύτερος ο άντρας ή μεγαλύτερη η γυναίκα απ’ τον άντρα
Χμ. Παρότι μοιάζει ως η ιδανική διαφορά, δεν είναι. Κι αυτό διότι οι αναφορές, το μεγάλωμα και οι παραστάσεις που κουβαλάνε αυτοί οι δύο είναι τόοοοοσο κοντά μεταξύ τους. Να στο πω κι ανάποδα; Στα 16 πιθανότατα τα είχες με κάποιον απ’ την τάξη σου ή κάποιον ένα-δύο χρόνια μεγαλύτερο. Στα 26 θα ήθελες το ίδιο; Δεν θα ‘θελες να ‘μάθεις’ κάτι παραπάνω;
Διαφορά: 3-6 χρόνια μεγαλύτερος ο άντρας
Ό,τι πιο κοντά σε ιδανικό -αλλά όχι και ιδανικό ιδανικό- έχω να προτείνω. Οι μηχανισμοί του θαυμασμού για το αγόρι-άντρα δουλεύουν σε ψηλές στροφές, η πείρα του είναι εκεί για να σε ψαρώνει, εσύ είσαι όσο (πιο) φρέσκια (απ’ αυτόν) χρειάζεται και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Αν ειδικά η διαφορά κλειδώνει στο 4 ή στο 5, πάμε πολύ καλά. Από την άλλη, μπορεί να έμαθα ότι αυτή είναι η ιδανική διαφορά επειδή την έχουν οι γονείς μου και είναι τέσσερις δεκαετίες παντρεμένοι. (Δεν ξέρω πόσο καλό είναι αυτό πια).
Διαφορά: 7-11 χρόνια μεγαλύτερος ο άντρας
Συνήθως υπάρχει δομική διαφορά φάσης. Ο ένας τρέχει και δεν φτάνει στον επαγγελματικό τομέα, η άλλη είναι φοιτήτρια, για να μην πω μαθήτρια και ξύσουμε όλοι το κεφάλι μας με αμηχανία. Ή αν μιλάμε για λίγο πιο προχωρημένες ηλικίες, ο ένας είναι έτοιμος να κάνει οικογένεια και η άλλη μόλις πήρε πτυχίο και θέλει να αράξει. Νομίζω ότι η διαφορά 7-11, όσο ειδικά πλησιάζουμε προς το 11, γίνεται από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για να έρθουν οι πρώτοι -και οι δεύτεροι και οι τρίτοι- τριγμοί. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι το σεξ που αραιώνει επικίνδυνα, αλλά αυτό ισχύει για κάθε ηλικιακή διαφορά.
Διαφορά: 12+ χρόνια μεγαλύτερος ο άντρας
Οι πιθανότητες να μιλάμε για έναν κύριο συγκεκριμένου στάτους είναι αυξημένες. Είχα μια φίλη στα 25-26 νομίζω που τα είχε για ένα φεγγάρι με μεγαλοδιευθυντή καναλιού. Είχα μια άλλη που χαριεντιζόταν με έναν 45άρη και πάλαι ποτέ ροκ/ποπ σταρ πριν κλείσει η ίδια τα 22. Έχω και το παράδειγμα του Στάθη Ψάλτη. Γενικά ο ‘ηλικιωμένος’ κύριος κάτι ψαρωτικό έχει κάνει στη ζωή του. Θες να μιλήσουμε για ισορροπίες εδώ πέρα; Είναι ανάγκη;
Διαφορά: 3+ χρόνια μεγαλύτερη η γυναίκα
Με τα 3 και τα 4 δεν έρχεται και η συντέλεια του κόσμου, αλλά αν φίλη Σοφία ρίχνεις 5ετία και βάλε στο αγόρι σου, λυπάμαι αλλά αυτό το ‘αγόρι’ θα τον συνοδεύει για πάντα. Ακόμη κι όταν 40αρίσει, θα είναι αγόρι μπροστά σου. Εννοείται ότι καταλαβαίνω τη σπουδαιότητα του να κυκλοφορείς ένα πιπίνι όπως το λέτε με τις φίλες σου, αλλά για πόσο; Και μέχρι πότε; Και πότε θα γίνεις μάνα; Και τι άλλα εσείς;