Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Μπορείς να τα τρως κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε κάθε περίσταση. Είναι έρωτας και πώς θα μπορούσε να μην είναι, αφού έχουν ιταλική προέλευση, un grande amore.  

Υπάρχουν διάφορα είδη και σχέδια ζυμαρικών, μπορείς να τα βρεις με γέμιση και μπορείς να τα μαγειρέψεις με διάφορους τρόπους, συνδυάζοντάς τα με πάρα πολλές σάλτσες, γρήγορα κι εύκολα. 

Πριν τρία χρόνια στην αγορά κυκλοφόρησε ένα νέο σχήμα ζυμαρικών με την υπογραφή του Dan Pashman, το cascatelli (που σημαίνει καταρράκτης), με το περιοδικό Time να το ονομάζει μία από τις καλύτερες ”εφευρέσεις” της χρονιάς. Ο Pashman δημιούργησε αυτό το νέο σχήμα ζυμαρικών γιατί τα περισσότερα ζυμαρικά δεν συγκρατούν τη σάλτσα. 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Dan Pashman (@thesporkful)

Τα cascatelli είναι ένα κοντό καμπυλωτό ζυμαρικό με δύο παράλληλα βολάν στη μία πλευρά και στη μέση να κρατάει ποσότητα σάλτσας. Φαίνεται πως η ιδέα του έπιασε, καθώς η πρώτη παρτίδα εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες. Η ζήτηση καλύφθηκε αλλά ο Pashman απογοητεύτηκε από τις σάλτσες που συνόδευαν τα ζυμαρικά του, τον τάγκαρε ο κόσμος στις αναρτήσεις του με τις συνταγές που έκαναν και όλες οι σάλτσες ήταν οι συνηθισμένες.

Έτσι, το Μάρτιο του 2024 έβγαλε το πρώτο του βιβλίο με μία συλλογή από μη παραδοσιακές σάλτσες, το Anything’s Pastable: 81 Inventive Pasta Recipes For Saucy People, με τη βοήθεια ομάδας που είχε συγκεντρώσει, με σκοπό να πείσει τους οικιακούς μάγειρες να δοκιμάσουν νέες σάλτσες να συνοδεύουν τα ζυμαρικά τους πέραν του συνηθισμένου, ξεκινώντας το ταξίδι από την Ιταλία. 

Τα 4 υλικά που σύμφωνα με τον Pashman κάνουν τα ζυμαρικά πιο ενδιαφέροντα.

Τσίλι  

Σύμφωνα με το Pashman υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταγών που απαιτεί τραγανό τσίλι και ταιριάζει παντού. Του αρέσει να το συνδυάζει με γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείς να το δοκιμάσεις στο riff του Cacio e Pepe, με τυρί και με παγωτό. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος το Lao Gan Ma είναι ένα από τα πιο τραγανά τσιπς τσίλι. 

Zaatar  

Zaatar είναι η Αραβική λέξη για το θυμάρι. Διαθέτει αλεσμένο σουμάκ, θυμάρι, σουσάμι, κάποιες φορές μπορεί να περιλαμβάνει μαντζουράνα, ρίγανη, κύμινο ή κόλιανδρο. 

Είναι ένα μείγμα καρυκευμάτων της Μέσης Ανατολής, ταιριάζει σε ψητό κοτόπουλο, focaccia ή σε τηγανιτά αυγά. Ο Pashman το χρησιμοποιεί σε πολλές συνταγές στο βιβλίο μαγειρικής του. 

Λεμόνια σε κονσέρβα

Μία «υπερδύναμη» για τον Pashman. Σε όλο του το βιβλίο το λεμόνι και το λάιμ αναφέρονται συχνά. Το χρησιμοποιεί στη θέση των κανονικών λεμονιών, σε συνταγές όπως η Τραγανή Σαλάτα Νιόκι με Διατηρημένο Ντρέσινγκ Λεμονιού- Τομάτας και το Καβατέλι με Ψητές Αγκινάρες και Διατηρημένο Λεμόνι.  

Θα τα βρεις να πωλούνται σε βάζα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ταιριάζουν απίστευτα σε σάλτσες για σαλάτες, μαρινάδες, tagines και σε σάλτσες γιαουρτιού. 

Ritz Crackers 

Πολλά ιταλικά και ασιατικά πιάτα με νουντλς και ρύζι ενσωματώνουν την υφή αυτήν, ενώ στα ζυμαρικά της Αμερικής δεν το προτιμούν.  

Ο Pashman για να κάνει πιο τραγανή οποιαδήποτε συνταγή ζυμαρικών έχει κάνει ένα μείγμα pangrattatos. Παραδοσιακά αυτά είναι φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού και καρυκεύματα αλλά αν θέλεις μία βουτυρώδη και τραγανή επικάλυψη δοκίμασε τα ritz crackers. Επίσης, δοκίμασέ τα στην κορυφή κουνουπιδιού και του Beer Cheese Mac ή σε οποιαδήποτε σάλτσα ranch ή Caesar. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι θρυμματισμένα Ritz Crackers, ανάλατο βούτυρο και φρέσκο σχοινόπρασο.