Το φούσκωμα μετά το γεύμα είναι σύνηθες μεν, καθόλου ευχάριστο δε. Ειδικά αν ανήκεις σε αυτούς που το αντιμετωπίζουν συχνά, σίγουρα αναζητάς τρόπους να απαλλαγείς. Τα καλά νέα; Αυτό μπορεί να είναι πολύ εύκολο και να εξαρτάται αποκλειστικά από σένα κι αυτό γιατί πολλές αιτίες του φουσκώματος συνδέονται με καθημερινές συνήθειες. Έτσι, κάνοντας μικροαλλαγές, μπορείς να μειώσεις σημαντικά την ενόχληση.

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Hannah Braye, «το φούσκωμα είναι ένα πεπτικό πρόβλημα που αναφέρεται συχνά, με το 15-30% των ανθρώπων να το αντιμετωπίζει ανά διαστήματα». Σύμφωνα με την ίδια, το φούσκωμα μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά κι αυτό είναι πολλές φορές αποτέλεσμα των καθημερινών μας συνηθειών.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι συνήθεις ένοχοι και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις;

1. Δεν μασάς σωστά

Θυμάσαι που σου έλεγαν να μασάς το φαγητό σου 30 φορές πριν το καταπιείς; Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, το μάσημα όμως είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη. «Βοηθά στη μηχανική διάσπαση της τροφής και απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα, όπως η αμυλάση», λέει η Braye. Αν δεν μασήσεις αρκετά την τροφή σου, μπορεί να εγκλωβιστεί στο έντερο, προκαλώντας αέρια. Προσπάθησε να μασάς κάθε μπουκιά τουλάχιστον 20 φορές για να διευκολύνεις την πέψη.

2. Τρως πολύ γρήγορα

Το να τρως βιαστικά μπορεί να εξοικονομεί χρόνο, αλλά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε φούσκωμα. Καταπίνοντας βιαστικά το φαγητό σημαίνει ταυτόχρονα ότι καταπίνεις και υπερβολικό αέρα, κάτι που συμβάλλει στη δημιουργία αερίων. Η Braye προτείνει να αφήνεις τα μαχαιροπήρουνα κάτω ανάμεσα στις μπουκιές σου, δίνοντας στο σώμα σου χρόνο να επεξεργαστεί σωστά την τροφή.

3. Τρως αποσπασματικά

Το να τρως ενώ βλέπεις τηλεόραση ή δουλεύεις, για παράδειγμα, δε βοηθά στην πέψη. Σύμφωνα με την Braye, η διαδικασία της πέψης ξεκινά από τον εγκέφαλο. Αν, λοιπόν, η προσοχή σου αποσπάται από κάτι άλλο την ώρα που τρως, αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε φούσκωμα. Μετάτρεψε τα γεύματά σου σε μια μικρή ιεροτελεστία: Επικεντρώσου στις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του φαγητού σου και να μην αφήνεις τίποτα άλλο να σου αποσπά την προσοχή.

4. Δεν πίνεις αρκετό νερό

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή αιτία φουσκώματος και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να την καταπολεμήσεις είναι να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. «Χρειαζόμαστε άφθονο νερό για τη σωστή λειτουργία του εντέρου», σημειώνει η Braye. Στόχευσε σε περίπου 2 λίτρα νερό καθημερινά και συνδύασέ το με ήπια άσκηση, για να διατηρήσεις την κινητικότητα του σώματός σου.

5. Πίνεις υπερβολικό νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων

Ενώ η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να αραιώσει το οξύ του στομάχου, που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των τροφών, ειδικά των πρωτεϊνών. Η Braye συμβουλεύει να περιορίσεις τα υγρά περίπου 30 λεπτά πριν και κατά τη διάρκεια των γευμάτων, για να αποφύγεις τη διαταραχή της πέψης.

6. Αγνοείς τις τροφικές δυσανεξίες

Ορισμένες τροφές, ιδιαίτερα τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά, είναι γνωστά για την πρόκληση φουσκώματος. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σου κάνει τα απαραίτητα τεστ, που θα αναδείξουν τις πιθανές δυσανεξίες σου σε ορισμένες τροφές και να σε καθοδηγήσει μέσω μιας καταλληλότερης για σένα διατροφής.

7. Συσσωρεύεις το άγχος

Το στρες έχει άμεσο αντίκτυπο στην πέψη, καθώς μειώνει το οξύ του στομάχου και την παραγωγή ενζύμων, διαταράσσοντας παράλληλα τα βακτήρια του εντέρου. Οι διεργασίες αυτές ευνοούν το φούσκωμα. Για να καταπολεμήσεις το στρες, δώσε προτεραιότητα σε δραστηριότητες όπως η ήπια άσκηση και βεβαιώσου ότι κοιμάσαι αρκετά. Εάν το άγχος γίνεται συντριπτικό, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές.

8. Τρως πολύ αργά το βράδυ

Το να τρως αργά το βράδυ μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σου σύστημα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις νυχτερινές ώρες για να επιδιορθώσει και να επαναφέρει, αλλά η πέψη της τροφής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διακόπτει αυτή τη διαδικασία. «Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι μια ολονύκτια νηστεία 12-16 ωρών θα μπορούσε να προσφέρει πεπτικά οφέλη», επισημαίνει η Braye. Δοκίμασε να τρως νωρίτερα το βραδινό σου και να καθυστερείς ελαφρώς το πρωινό για να δώσεις στο πεπτικό σου σύστημα τον χρόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

9. Δεν καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες

Ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα παίζει κρίσιμο ρόλο στην πέψη. «Οι φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο», εξηγεί η Braye. Εάν η διατροφή σου είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, τα επιβλαβή βακτήρια που παράγουν αέρια μπορούν να ευδοκιμήσουν. Αύξησε σταδιακά την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, για να υποστηρίξεις ένα υγιές έντερο. Η προσθήκη ενός ήπιου συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί επιπλέον να βοηθήσει.

Κάνοντας μικρές αλλαγές, μπορείς να αλλάξεις πολλά. Δοκίμασε αυτά τα tips και ίσως απαλλαγείς οριστικά από το ενοχλητικό φούσκωμα.