Κάθε όμορφη ιστορία αγάπης… ή ακόμη και κάθε συναρπαστική ερωτική περιπέτεια ξεκινάει με την άχαρη διαδικασία του πρώτου ραντεβού. Άχαρη μεν, απαραίτητη δε. Πρέπει να περάσεις από αυτό το αμήχανο αρχικό στάδιο για να προχωρήσεις με έναν άνθρωπο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σας ευχαριστεί και τους δύο. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις αν θα «δέσει το γλυκό», που έλεγαν και οι παλιοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αυτή η πρώτη γνωριμία να αποτύχει αν αφήσεις να σε επηρεάζουν οι μύθοι και τα κλισέ που συνοδεύουν παραδοσιακά αυτή την εμπειρία του πρώτου ραντεβού.

Ποιοι είναι αυτοί; Η Nicole Moore αναλύει στο Glam τις παγίδες που θα πρέπει να αποφύγεις εάν θέλεις πραγματικά να δώσεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και στη μεταξύ σας γνωριμία μια ευκαιρία να ευδοκιμήσετε:

Μύθος 1: Πρέπει να είσαι τέλει@

Είναι φυσικό να θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση, αλλά το να προσπαθείς να φαίνεσαι αψεγάδιαστ@ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Η Moore τονίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του πρώτου ραντεβού είναι η ανάγκη να κρύψεις τις ατέλειές σου και να παρουσιάσεις μια ιδανική εικόνα. «Πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται στο πρώτο ραντεβού σαν να είναι σε οντισιόν και να πρέπει να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό τους οδηγεί σε μια υπερβολικά επιμελημένη συμπεριφορά», που δεν αρέσει σε όλους, εξηγεί η ειδικός. Δεν αναζητούν όλοι την τελειότητα – κάποιοι θέλουν να δουν την αυθεντικότητα.

Η προσπάθεια να εντυπωσιάσεις τον άλλον και ο φόβος ότι μπορεί να μην καταφέρεις να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του συχνά είναι αυτά που προκαλούν τόσο άγχος για το πρώτο ραντεβού. Αντί να εστιάζεις στη δημιουργία μιας εικόνας, επικεντρώσου στο πώς αισθάνεσαι. Να είσαι ο εαυτός σου – αν το άλλο άτομο δεν ελκύεται από αυτό, τότε δεν είναι για σένα. Η αυθεντικότητα θα κάνει τελικά καλύτερη εντύπωση από μια πλασματική τελειότητα (γιατί, ας το παραδεχθούμε, κανείς μας δεν είναι τέλειος).

Μύθος 2: Η χημεία θα φανεί αμέσως

Χάρη στις ταινίες και τα παραμύθια, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να βιώσουν αυτό τον μεγάλο, σαρωτικό κινηματογραφικό έρωτα, που συμβαίνει από το πρώτο λεπτό της γνωριμίας. Πρόκειται γι’ αυτή την πεποίθηση που υποστηρίζει ότι «όταν βρεις το άλλο σου μισό, το καταλαβαίνεις αμέσως». Η Moore, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή η προσδοκία μπορεί να είναι παραπλανητική. «Δεν ξεκινούν όλες οι σπουδαίες σχέσεις με κεραυνοβόλο έρωτα», εξηγεί. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μια άμεση σύνδεση, άλλοι όμως θα διαπιστώσουν ότι ο δεσμός τους αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Το να περιμένεις τη «μαγική σπίθα» και να απορρίπτεις κάποιον αν δε τη δεις να συμβαίνει, μπορεί να σημαίνει ότι έχασες την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα κάποιον που πραγματικά το άξιζε. Άσε, λοιπόν, τα πυροτεχνήματα και επικεντρώσου στο κατά πόσο απολαμβάνεις τον χρόνο σου με κάποιον κι αν αισθάνεσαι άνετα. Κάποιες συνδέσεις χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν κι αυτό είναι εντάξει.

Μύθος 3: Η συζήτηση πρέπει να κινηθεί μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις

Πολλά πρώτα ραντεβού ακολουθούν ένα προβλέψιμο σενάριο: «Τι δουλειά κάνεις;», «Πού μεγάλωσες;», «Πόσα αδέλφια έχεις;». Σύμφωνα με την Moore, αυτή η προσέγγιση είναι ένας άλλος μύθος. «Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις την ίδια σειρά ερωτήσεων», συμβουλεύει. Στην πραγματικότητα, η απογοήτευση που φαίνεται να διέπει τις γνωριμίες του σήμερα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Οι άνθρωποι επιθυμούν πιο αυθεντικές συζητήσεις, που να τους ιντριγκάρουν και να κάνουν τη γνωριμία τους με ένα άλλο άτομο μοναδική.

Αντί, λοιπόν, να βασιστείς στη συνηθισμένη λίστα ερωτήσεων, η Moore προτείνει να ενθαρρύνεις έναν πιο πρωτότυπο κι ελκυστικό διάλογο. Κάνε ερωτήσεις που προκαλούν συναισθήματα, όπως «Ποιος κινηματογραφικός χαρακτήρας θα ήθελες να είσαι;» ή «Αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο χρόνο, ποια περίοδο θα επέλεγες;». Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να κάνει ένα ραντεβού πιο ευχάριστο και να προωθήσει μια βαθύτερη σύνδεση.

Μύθος 4: Το σεξ από νωρίς σημαίνει ότι ψάχνεις μόνο για μια περιπέτεια

Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι αν κοιμηθείς με κάποιον στο πρώτο ραντεβού, μειώνονται οι πιθανότητες μιας σοβαρής σχέσης. Η Moore καταρρίπτει αυτή την αντίληψη, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλές επιτυχημένες σχέσεις που ξεκίνησαν με σεξ στο πρώτο ραντεβού». Ενώ οι παραδοσιακές απόψεις εξακολουθούν να υπάρχουν -ιδιαίτερα εκείνες που κατακρίνουν τις γυναίκες για την πρώιμη οικειότητα- τα σύγχρονα ραντεβού είναι πιο ευέλικτα. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, και είτε επιλέξεις την οικειότητα από νωρίς είτε όχι, το κλειδί είναι να μείνεις πιστ@ στον εαυτό σου, στα όρια και τις επιθυμίες σου.

Μύθος 5: Οι άνδρες πρέπει πάντα να πληρώνουν στο πρώτο ραντεβού

Παραδοσιακά, οι άνδρες αναμένεται να πληρώνουν το λογαριασμό στα πρώτα ραντεβού, μια χειρονομία που συνδέεται με ξεπερασμένους ρόλους των δύο φύλων. Η Moore επισημαίνει ότι στον σημερινό κόσμο των ραντεβού, αυτή η προσδοκία δεν έχει πλέον τόσο μεγάλη βαρύτητα. «Μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα για κάποιον που προτείνει να μοιραστείτε τον λογαριασμό. Η επικοινωνία είναι το κλειδί – η συζήτηση των οικονομικών προσδοκιών από νωρίς μπορεί να αποτρέψει τις παρεξηγήσεις αργότερα», συμβουλεύει η Moore.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το πρώτο ραντεβού είναι πρόκληση και, πέφτοντας στην παγίδα των στερεοτύπων που το συνοδεύουν, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξάνεις τις πιθανότητες αποτυχίας του. Άσε τα κλισέ στην άκρη και επικεντρώσου στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Μην προσπαθείς για την τελειότητα, αλλά για μια ειλικρινή και ουσιαστική σύνδεση. Κάθε γνωριμία είναι ξεχωριστή. Ζήσε, λοιπόν, τη δική σου με τη μοναδικότητά της και μην εγκλωβίζεσαι σε παρωχημένες ιδέες.