Αν είσαι νέα μαμά, σίγουρα θα γνωρίζεις ότι ο θηλασμός είναι ακόμα ένα θαύμα της φύσης. Προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του βρέφους αλλά και σε εσένα την ίδια!

Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης ορισμένων παθήσεων αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος και να σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερο συνδεδεμένη με το μωράκι σου!

Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υποστήριξη της παραγωγής μητρικού γάλακτος, ενώ η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να σε “υποστηρίξει” ώστε να αισθανθείς καλύτερα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά — κάτι που σίγουρα το έχεις ανάγκη.

Κυρίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η τήρηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις ότι το μωρό σου λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά, μέσω του μητρικού γάλακτος. Εάν η διατροφή σου δεν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα του μητρικού γάλακτος όσο και την υγεία του μωρού.

• Σωστή θρέψη και κάλυψη ενεργειακών αναγκών

Υπάρχει λόγος που τα επίπεδα πείνας σου είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η δημιουργία μητρικού γάλακτος είναι απαιτητική για το σώμα και απαιτεί επιπλέον συνολικές θερμίδες και μεγαλύτερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υγείας εκτιμούμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού αυξάνονται κατά περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. (500kcal/day). Ενώ τροποποιούνται και διαφοροποιούνται ανάλογα το τρίμηνο του θηλασμού, τη συνολική υγεία της μητέρας και την παραγωγή ή μη γάλακτος από την μητέρα. Επομένως, για να αισθάνεσαι συνεχώς γεμάτη ενέργεια μπορείς να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο που θα σε καθοδηγήσει για την κάλυψη των ενεργειακών σου απαιτήσεων.

• Επαρκής ενυδάτωση

Εκτός από το ότι πεινάς περισσότερο από το συνηθισμένο ενώ θηλάζεις, μπορεί να αισθάνεσαι και πιο διψασμένη. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν το μωρό θηλάζει, τα επίπεδα ωκυτοκίνης της μητέρας αυξάνονται, με αποτέλεσμα το γάλα να αρχίσει να ρέει. Αυτό διεγείρει επίσης τη δίψα. Οι ανάγκες για ενυδάτωση θα ποικίλλουν και δεν υπάρχει μια ενιαία σύσταση για το πόσα υγρά χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κατά γενικό κανόνα, πρέπει ειδικά κατά τον θηλασμό να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού αλλά και συνολικά υγρών (όπως φρέσκος χυμός, τσάι) για αν αποφευχθεί η αφυδάτωση.

• Αποφυγή αυστηρής δίαιτας

Αρκετά συχνά, μετά το μαιευτήριο οι γυναίκες αποζητούν να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και το σώμα τους. Έτσι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι να χάσουν τα κιλά

της εγκυμοσύνης. Όμως, κατά τη διάρκεια του θηλασμού η αυστηρή δίαιτα απαγορεύεται, καθώς οδηγεί σε ένα φτωχό ,σε θρεπτικά συστατικά ,μητρικό γάλα και στη συνέχεια μειώνεται κατά πολύ η ποσότητα αυτού. Αν λοιπόν, έχεις επιλέξει να θηλάσεις, προσπάθησε να τρέφεσαι υγιεινά και να μην κάνεις ακρότητες με δίαιτες που θα σου στερήσουν τη διαδικασία του θηλασμού. Τα επιπλέον κιλά, θα χαθούν αργότερα με σωστή καθοδήγηση.

• Σωστή επιλογή snack και γευμάτων

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντικό να υποστηρίξεις τις δικές σου ανάγκες διατροφικά για να μπορέσεις να παράγεις ένα θρεπτικό γάλα. Επομένως, επίλεξε μικρά και συχνά snack που θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια. Κατανάλωσε φρούτα, ξηρούς καρπούς (με προσοχή για εμφάνιση τυχόν αλλεργίας) γάλα και γιαούρτι ή crackers με κίτρινο τυρί ή αυγό. Στην επιλογή των γευμάτων, φρόντισε να υπάρχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως το άπαχο μοσχάρι, το κρέας και το ψάρι συνδυασμένο πάντα με λαχανικά και μία ποσότητα αμύλου όπως η πατάτα ή το ρύζι.

•Έντονη επιθυμία για γλυκό

Η έντονη επιθυμία για γλυκό είναι χαρακτηριστική ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Σαφώς λόγω της κούρασης, της έλλειψης ύπνου της λεχώνας, αλλά και εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα. Ο πιο έξυπνος τρόπος να την καταπολεμήσεις είναι να εντάξεις περισσότερα φρέσκα φρούτα και νόστιμα smoothies στα snacks σου.

•Προσοχή στα τρόφιμα που σου προκαλούν φούσκωμα

Αν και δεν υπάρχει μία γενική οδηγία για όλες τις θηλάζουσες γυναίκες, κάποιες τροφές φαίνεται να ενοχλούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Τρόφιμα όπως τα σταυρανθή λαχανικά : μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και μερικά φρούτα κυρίως όταν καταναλώνονται με φλούδα, φαίνεται να προκαλούν τυμπανισμό τόσο τη μαμά όσο και στο βρέφος μέσω του γάλακτος, που εμφανίζονται συνήθως με κολικούς. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί να ενοχλήσει το μωράκι σου και τι όχι, μετά από κάθε θηλασμό, ώστε να μπορέσεις να το εντοπίσεις και να το αφαιρέσεις από τηνδική σου διατροφή.

•Αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης

Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή στον περιορισμό αυτών, καθώς η αλκοόλη και η καφεΐνη φτάνουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό και του προκαλούν υπερδιέγερση και ανησυχία.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του βρέφους. Όμως, κάθε θηλάζουσα θα πρέπει να λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση από τον διατροφολόγο της σε συνδυασμό με τον γιατρό της. Έτσι θα είναι σίγουρη ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα έχει ένα ποιοτικό γάλα για το μωράκι της.