Ο πρωινός καφές ή εκείνος που παραγγέλνεις μόλις φτάνεις στο γραφείο σου, κρύβουν άλλη απόλαυση. Όπως και τα ενεργειακά ποτά που επιλέγεις στα διαλείμματα για να ανεβάσουν την ενέργεια σου, ώστε να ανταπεξέλθεις στο εξουθενωτικό πρόγραμμα της ημέρας ή αυτά λίγο πριν την προπόνηση. Όλοι μας έχουμε μία μικρή απόλαυση, κάτι που θέλουμε και έχουμε ανάγκη να μας ανεβάσει τη διάθεση.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στη βιομηχανία της ευεξίας και κατ’ επέκταση στην αγορά εναλλακτικές λύσεις, τα υγιεινά ενεργειακά ποτά που διαθέτουν περισσότερα λειτουργικά οφέλη και υποστηρίζουν την ενέργεια χωρίς να έχουν πολλά από τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών ενεργειακών ποτών. Είμαστε σίγουροι θα γίνουν η επόμενη εμμονή σου, πάντα με την απαραίτητη προσοχή.

Υπάρχουν ¨καλά¨ ενεργειακά ποτά;

Τα ενεργειακά ποτά παρέχουν στον οργανισμό μία γρήγορη και ισχυρή ώθηση, μία παροδική ενέργεια που πολλές φορές καταλήγει να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, ειδικά αν η κατανάλωσή τους γίνεται μακροχρόνια αλλά και τακτικά. Παρέχουν μία έκρηξη ενέργειας λόγω της υψηλής δόσης καφεΐνης που περιέχουν. Επίσης, διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης και τεχνητών συστατικών. Αυτά σε συνδυασμό κατακλύζουν το σώμα με παροδική ενέργεια. Ακολουθεί μία απότομη πτώση, η ενέργεια σταδιακά ελαττώνεται και νιώθεις κούραση.

Επίλεξε υγιεινά ενεργειακά ποτά με ¨καθαρά¨ συστατικά και φυσικές πηγές καφεΐνης, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ιδανικά διάλεξε αυτά που περιέχουν μη συνθετική καφεΐνη όπως εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ή guayusa, αμινοξέα για την ανάπτυξη των μυών, θεανίνη που μειώνει το στρες και βελτιώνει την εστίαση, βιταμίνες όπως η B που μειώνει την κούραση, ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση, φυσικά γλυκαντικά όπως στέβια, φρούτα ή μέλι. Απόφυγε αυτά με προσμείξεις ζάχαρης και τα τεχνητά πρόσθετα.

Όταν η λήψη τους γίνεται με μέτρο, σε μικρότερες δόσεις και με τα κατάλληλα συστατικά που αναφέραμε τότε μπορούν να γίνουν σύμμαχός σου στις μέρες που έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές υποχρεώσεις.

Κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ποτά

Η καφεΐνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά τους και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι μία μικρή ώθηση, τα μιλιγκράμ που πρέπει να καταναλώσετε είναι πενήντα με εκατό. Αν τώρα από την άλλη θέλεις κάτι πιο μέτριο σε ενέργεια προτίμησε ποτά με περιεκτικότητα εκατό έως διακόσια μιλιγκράμ. Προσοχή σ΄ αυτά που περιέχουν τριακόσια με πεντακόσια μιλιγκράμ καφεΐνης, είναι συνήθως το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.

Αν δεν γνωρίζεις πιο είναι για τις δικές σου ανάγκες υπάρχουν μερικές συμβουλές για να καταλήξεις. Αν έχει κάποια ευαισθησία στην καφεΐνη η κατάλληλη ποσότητα που πρέπει να λαμβάνεις από τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 μιλιγκράμ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω αναζήτησε συστατικά όπως η θεανίνη. Αν ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή, έλεγξε τις ετικέτες για να τσεκάρεις αν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει. Τέλος, αν ψάχνει ποτά όχι μόνο για ενέργεια αλλά επιθυμείς και μία συνολική ευεξία, επίλεξε αυτά με πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα και προσαρμογόνα βότανα που εξισορροπούν την αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο στρες.

Ποιες είναι οι πιο συχνές και βασικές ερωτήσεις για τα υγιεινά ενεργειακά ποτά 

Είναι τελικά ασφαλή τα υγιεινά ενεργειακά ποτά;

Όταν η δεν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες, τότε ναι, με εξαίρεση για τις εγκύους και για τις γυναίκες που θηλάζουν. Πρόσφατα μία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τετρακόσια μιλιγκράμ ημερησίως δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, δηλαδή είναι σαν να καταναλώνετε τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

Η λήψη υγιεινών ενεργειακών ποτών μπορεί να είναι καθημερινή;

Η σωστή κατανάλωση, για την αποφυγή της υπερδιέγερσης και της υπερέντασης, είναι μία την ημέρα.

Ανταποκρίνονται σε όλα αυτά που υπόσχονται τα υγιεινά ενεργειακά ποτά;

Ναι, χαρίζουν ενέργεια, ενυδάτωση και εστίαση χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα των κλασσικών ενεργειακών ποτών.

Με ποιον τρόπο συγκρίνονται τα υγιεινά ενεργειακά ποτά με τον καφέ;

Ο καφές αποτελεί μία απλή πηγή καφεΐνης ενώ από τα υγιεινά ενεργειακά ποτά παίρνεις πρόσθετα οφέλη, όπως βιταμίνες.

Υπάρχουν παρενέργειες στην κατανάλωσή τους;

Καλό θα ήταν να μην ξεπερνάς τη συνιστώμενη ποσότητα, καθώς η υψηλή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, διαταραχές στον ύπνο και λόγω της καφεΐνης, υπερδιέγερση

Φτιάξε μόνη σου το ενεργειακό σου ποτό

Αν προτιμάς να φτιάξεις μόνη σου το ενεργειακό σου ποτό γιατί με τον τρόπο αυτόν νιώθεις πιο σίγουρη για την ποιότητα των συστατικών, το site Camille Styles μας κατευθύνει για ακόμη μία φορά και προτείνει ενεργειακό ποτό πράσινου τσαγιού.

Θα χρειαστείς, 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, το χυμό 1 λεμονιού, μία πρέζα υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι (για ηλεκτρολύτες) και παγάκια. Συνδύασε όλα τα υλικά και καλή σου απόλαυση. Διατήρησέ το στο ψυγείο.