Η ιστορία του kilt, το παραδοσιακό ένδυμα των Σκοτσέζων, μετράει πολλά χρόνια, ήδη από τον 16ο αιώνα. Στην αρχή το kilt δεν ήταν φούστα, έμοιαζε περισσότερο με μία μεγάλη κουβέρτα, από μάλλινο ύφασμα και σε σχέδιο ταρτάν. Είχε μήκος σχεδόν πέντε μέτρων, το φορούσαν τυλιγμένο περίτεχνα γύρω από το σώμα και την άκρη του να είναι περασμένη πάνω από τον ώμο, έδενε με ζώνη και έκλεινε με καρφίτσα. 

Ένα τυπικό ανδρικό ένδυμα που όμως σε δεύτερο επίπεδο φαίνεται να αμφισβητεί τις διαχωρίσεις που γίνονται ανάμεσα σε γυναικεία και αντρικά ρούχα. 

Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε κοντύτερο, που μοιάζει αρκετά με το σημερινό σύγχρονο kilt, τη λεγόμενη πλισέ φούστα. Το kilt στη Σκωτία αποτέλεσε σύμβολο υπερηφάνειας και εθνικής ταυτότητας, το φορούσαν οι Σκωτσέζοι πολεμιστές στις μάχες για να δηλώσουν την αντίστασή τους κατά της βρετανικής κυριαρχίας, η οποία παρά την απαγόρευση του kilt που επέβαλε, κατάφερε και επέζησε (το kilt). 

Παράδοση και Μοντέρνο, το kilt σήμερα 

Μία ερώτηση που γίνεται συχνά στο χώρο της μόδας, πως μπορεί να συνδυαστεί η παράδοση με το σύγχρονο και μοντέρνο λειτουργικά; Καταφέρνουν να συνυπάρξουν; Ναι μπορούν να συνυπάρξουν, καθώς κάθε τι μοντέρνο έχει τις ρίζες του στην παράδοση. Σήμερα το kilt έχει δεχθεί σύγχρονες παρεμβάσεις, νέες υφές, χρώματα πέρα από το κλασσικό ταρτάν, καρό print με μία πιο punk διάθεση. Η Vivienne Westwood είναι η πρώτη που του έδωσε punk στοιχεία, πρόσθεσε δερμάτινα στοιχεία, ζώνες και καρφίτσες. Ενέπνευσε κι άλλους σχεδιαστές όπως Allexander McQueen και John Gallianο, καθώς και αμέτρητους στιλίστες. 

Την αρχή για τη φετινή χρονιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι την έκανε ο Daniel Lee για την Burberry, μία άλλη ματιά πιο φίνα εκδοχή, μακριά, ελαφριά και ταυτόχρονα τολμηρή. Μία από αυτές τις εκδοχές της συλλογής, φθινόπωρο χειμώνα 2024/ 2025, έδειξε η Jennifer Lopez σε ένα από τα χρώματα της σεζόν, το πράσινο. 

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jennifer Lopez (@jlo)

Και στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, οι θεατές έδειξαν ιδιαίτερα την προτίμησή τους στο kilt από την Chopowa Lowena αλλά και στο street style με πιο φορέσιμους συνδυασμούς, παραδοσιακές ταρτάν μέχρι μονόχρωμες γκρι σε όλα τα μήκη, κάτι σαν σχολική στολή, που θα φορούσες άνετα και στη δουλειά σου. 

Πως να συνδυάσεις το kilt σύμφωνα με το street style και να το εντάξεις στο καθημερινό σου στιλ

Εάν δεν θέλεις να τη συνδυάσεις με την κλασσική παραδοσιακή μορφή, μην ανησυχείς, καθώς μπορεί να φορεθεί με πολλούς τρόπους. Σε περίπτωση που η έμπνευσή σου δεν σε βοηθάει και πολύ, κάνε ένα scroll στο Instagram και πάρε μερικές ιδέες για το πως το έχει φορεθεί από το street style. Όπως είπαμε και πιο πάνω μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα παραδοσιακό καρό kilt, σε κάτι πιο μονόχρωμο και σε όποιο μήκος επιθυμείτε, θα το βρεις και σε maxi μορφή και σε midi και φυσικά σε mini. Σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες παρακάτω. 

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη natasha (@narrinanatasha)

Πάνω από παντελόνι 

Ξέφυγε από τον κλασσικό τρόπο, χτίσ’  το και ξεκίνα να δημιουργείς τάση. Φόρεσε το πάνω από το παντελόνι σου. Για ακόμα περισσότερο στιλ, επίλεξε ένα buggy jeans ή ένα cargo παντελόνι για καθαρά casual look. Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου kilt, ενώνοντας δύο καρό πουκάμισα. 

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jessi Regina (@by.regiina)

H mini εκδοχή 

Επίλεξε τη mini εκδοχή της σκωτσέζικου αυτού ενδύματος, ταιριάζει καλύτερα στο κολεγιακό στιλ που θα δημιουργήσεις. Δημιούργησε ένα πιο preppy look, επιλέγοντας μία μονόχρωμη kilt, σε πιο σκούρες αποχρώσεις. Συνδύασε την με ένα πουκάμισο, με μάλλινο γιλέκο που είναι μία από τις φετινές τάσεις όπως και η πλεκτή ζακέτα και ολοκλήρωσε το outfit με το αγαπημένο σου ζευγάρι loafers. 

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NA-KD.com (@nakdfashion)

90’s Grunge style 

Με 90΄s vibes και punk πινελιές, χάρισε του ένα ανεπιτήδευτο αλλά ταυτόχρονα εκκεντρικό grunge style. Η παράδοση του kilt συγκρούεται με το χαλαρό και ανδρόγυνο χαρακτήρα αυτής της κουλτούρας, grunge. Για να πετύχεις αυτό το casual vibe φόρεσέ το πάνω από slip φορέματα ή παντελόνια, με tshirt και ένα φαρδύ, φθαρμένο leather jacket, το οποίο μπορείς να το φορέσεις κανονικά ή δεμένο γύρω από τη μέση. Ένα ζευγάρι αρβυλάκια είναι τα ιδανικά γι’ αυτό το στιλ. Ολοκλήρωσε το look σου πιάνοντας τα μαλλιά σου halfuphalfdown και πρόσθεσε επίσης, μερικά clips 

Basic κομμάτια

Ένας από τους πιο εύκολους συνδυασμούς για να εντάξεις το kilt στο καθημερινό σου ντύσιμο και να εξασφαλίσεις έτσι ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα χωρίς υπερβολές, είναι τα βασικά κομμάτια που διαθέτεις στην γκαρνταρόμπα σου. Το μαύρο σου πλεκτό με μία midi καρό φούστα και οι cowboy boots σου είναι ο ορισμός του everyday chic 

Ως αξεσουάρ

Νιώσε Αγγλίδα και φόρεσέ το σαν να βρίσκεσαι εκεί, χωρίς να σε νοιάζει, ίσως δεν μπορούν όλοι να εκτιμήσουν το στιλ του. Εδώ επιτρέπονται όλα με ιδιαίτερη έμφαση στα αξεσουάρ, το μαντήλι γύρω από τα μαλλιά δένει απίστευτα. Για αλλαγή δοκίμασε να το φορέσεις με Birkenstock ή με ένα ζευγάρι Mary Janes, πάντα με λευκές κάλτσες εσωτερικά.