Το Feeld, το οποίο αυτοαποκαλείται η εφαρμογή γνωριμιών για τους “περίεργους” (A dating app for the curious), ξεκίνησε το 2014- τότε ήταν μια ιστοσελίδα γνωριμιών και ομαδικού σεξ, γνωστή ως 3nder.

Περνάμε στο σήμερα και σχεδόν όλοι έχουν ακούσει πια για αυτή την εφαρμογή. Στην πραγματικότητα, το 2023, η εφαρμογή σχεδόν διπλασίασε τα έσοδά της, κάνοντας άλμα από 20,87 εκατομμύρια λίρες σε 39,5 εκατομμύρια λίρες (τα κέρδη αυξήθηκαν από 2,4 εκατομμύρια λίρες σε 5,5 εκατομμύρια λίρες) και αποδεικνύεται ότι είναι μεγάλη επιχείρηση η εξυπηρέτηση του kinky κοινού. Ή μήπως όχι; Αυτές τις μέρες, οι περισσότεροι από τους χρήστες του Feeld θεωρούν τους εαυτούς τους, λοιπόν, αρκετά ήμερους. Η εφαρμογή και η κοινότητά της, έχουν εξελιχθεί πολύ από το μακρινό 2014.

Η εφαρμογή είναι υπέρ της σεξεργασίας και υπέρ των LGBTQI+ με μεγάλη έμφαση στις διατομεακές εμπειρίες – υπάρχουν 18 επιλογές σεξουαλικού προσανατολισμού στην ιστοσελίδα, μια αναζωογονητική απόκλιση από το straight, bi ή gay dropdown που προσφέρουν οι περισσότερες εφαρμογές. Και δεν είναι μόνο για ομαδικό σεξ πια -δηλαδή, μπορείς να το βρεις πολύ εύκολα στο Feeld- αλλά μπορείς επίσης να βρεις φίλους για να πας στο πρώτο σου σεξ πάρτι, κάποι@ με το ίδιο kink με εσένα, έναν/μία μακροχρόνι@ σύντροφο που του αρέσει αυτό το στυλ σχέσεων, ή απλά κάποι@ για να κάνεις sexting για λίγο.

Οι χρήστες του app, εκθειάζουν τις αρετές της δυνατότητας να βρουν μια κοινότητα, να ανακαλύψουν εναλλακτικά στυλ ζωής και σχέσεων, να κάνουν νέους φίλους, να αποδεχτούν την “παραξενιά” τους και να νιώσουν λιγότερο ντροπιασμένοι – ειδικά αν δεν έχουν πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή γνωριμιών που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές.

Αλλά ενώ είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η εξέλιξη του Feeld έχει μειώσει τη ντροπή γύρω από τα kinks, η μαζική αύξηση των χρηστών (το Feeld αυξήθηκε κατά 107% μεταξύ των τριών πρώτων τριμήνων του 2022 και του 2023) είχε αντίκτυπο σε όλη την κοινότητα των kink. Υπάρχουν *πολλοί* άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή τώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γνωρίζουν πραγματικά τίποτα για τις αποχρώσεις του kink, πώς να είναι κανείς ηθικά μη μονογαμικός ή πώς να περιηγηθεί στη συναίνεση. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Είναι τέλειο που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν απλά να ανοίξουν μια εφαρμογή αντί να είναι πιεστικοί με την πιο kinky συνομιλία στο Hinge. Αλλά τώρα που το Feeld φιλοξενεί ένα τόσο τεράστιο φάσμα χρηστών, είναι ένα είδος αραιωμένης, λιγότερο ασφαλούς και λιγότερο kinky εκδοχής αυτού που ήταν κάποτε;

Η Ana Kirova, διευθύνουσα σύμβουλος του Feeld, ανέφερε στο Cosmopolitan UK ότι αυτή η εισροή νέων χρηστών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τις κοινότητες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, ωστόσο, όπως λέει, “όσον αφορά την κλίμακα, υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες για το Feeld, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν για τους σωστούς λόγους και συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν προσπαθούμε να αναπτυχθούμε με κάθε κόστος”.

Για ορισμένα μέλη της κοινότητας του kink, τα νέα μέλη καλωσορίζονται με ενθουσιασμό, για άλλους η πρόσφατη δημοτικότητα του Feeld τους κάνει να αισθάνονται σαν “θέαμα”. Ένας χρήστης λέει στο Cosmopolitan UK ότι ορισμένοι άνδρες “βλέπουν τις γυναίκες εκεί ως *πολύ* διαθέσιμες για σεξ” και ότι έχει αρχίσει να αισθάνεται σαν “μια πλατφόρμα για τους άνδρες που πετάνε τη λέξη “dom” χωρίς να την καταλαβαίνουν”. Μια άλλη γυναίκα χρήστης του app συμφώνησε, περιγράφοντας το Feeld ως “υπερκορεσμένο από ανθρώπους χωρίς ιδέα, που κάνουν υπερβολικά προσωπικές ερωτήσεις αμέσως”. Και εκεί έγκειται το πρόβλημα. Αν συμμετέχεις σε μια κοινότητα αλλά δεν ακολουθείς τους κανόνες αυτής της κοινότητας, καταστρέφεις την ατμόσφαιρα για όλους. 

“Είναι υπέροχο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγκαλιάζουν αυτή την πλευρά της ζωής, δίνοντας περισσότερες επιλογές για συνδέσεις”, λέει ένας χρόνιος χρήστης του Feeld. “Αλλά δυστυχώς σημαίνει επίσης ότι θα βρεθεί στο ραντάρ περισσότερων προβληματικών ανθρώπων”.

Η θετικότητα του σεξ είναι υπέροχη, αρκεί να μην γίνεται φετίχ ή να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Feeld υποβλήθηκε σε μια ανανέωση, συμπεριλαμβανομένων νέων χαρακτηριστικών που μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη της ύποπτης συμπεριφοράς που θα μπορούσε να επιτρέψει η δημοτικότητά του. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ενός τολμηρού νέου συνόρου για τη σεξουαλική έκφραση, οπότε με περισσότερους ανθρώπους να συρρέουν στην πλατφόρμα σε αναζήτηση μιας πιο αυθεντικής ανθρώπινης εμπειρίας, περισσότερης ειλικρίνειας και πιο πονηρού σεξ, η διασφάλιση και η υποστήριξη πρέπει να είναι εξίσου σημαντικές με μια νέα κομψή διεπαφή και χαρακτηριστικά.

“Εξερευνούμε πάντα διόδους για να συνδέουμε τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και να δημιουργούμε άλλες ευκαιρίες για τυχαία γεγονότα και ανακαλύψεις στην πλατφόρμα”, λέει η Kirova. “Το πιο σημαντικό μέρος της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού μας είναι η δέσμευσή μας στην εξέλιξη. Κάναμε λάθη και χρειάστηκε να κάνουμε αλλαγές στην πορεία, αλλά πάντα κάναμε τα πράγματα πολύ σκόπιμα”.

Και, κοίταξε, το kinky sex είναι διασκεδαστικό, τα ραντεβού είναι διασκεδαστικά, η γνωριμία με περιπετειώδεις ανθρώπους είναι διασκεδαστική. Και το Feeld το κάνει πιο εύκολο να ρίξεις τα ζάρια και να γνωρίσεις ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι υπέροχο, που υπάρχει μια εφαρμογή που επιτρέπει προφίλ συνδεδεμένα με πολυγαμικότητα και πολλαπλές ετικέτες που δείχνουν τις σεξουαλικές κλίσεις και προτιμήσεις και όλοι όσοι έχουν αυτή την ανάγκη, πρέπει να μπορούν να το απολαύσουν. Ελπίζω απλώς να παραμείνει ένας χώρος ασφάλειας στην πιο αγνή, πιο kinky μορφή του, ανεξάρτητα από το πόσο δημοφιλής γίνεται.