Αισθάνεσαι αγχωμέν@; Φαίνεται ότι η θεραπεία μπορεί να είναι μια βόλτα στο δάσος. Ο όρος “forest bathing” όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε σαν ανέμελο παιδί στο δάσος, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια αρχαία πρακτική που πραγματικά λειτουργεί.

Η φυσιοθεραπεία είναι πραγματική. Ακριβώς όπως και με το φυσικό φως, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προορίζονταν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Η επιστήμη το υποστηρίζει και τα οφέλη είναι αποδεδειγμένα. Παρακάτω, θα δεις τις συμβουλές για το forest bathing και τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και την υγεία σου.

Τι είναι το forest bathing;

Το “λουτρό στο δάσος”, ή αλλιώς shinrin-yoku, είναι μια πρακτική που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία κατά τη δεκαετία του 1980. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη χρήση όλων των αισθήσεών σου για να απολαύσεις την ατμόσφαιρα του δάσους.

Πώς κάνουμε το forest bathing;

Ακούγεται πολύ απλό, σωστά; Πήγαινε να περάσεις λίγο χρόνο σε ένα δάσος. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι παραπάνω. “Αν θέλεις να έχεις όλα τα οφέλη του forest bathing, η πρωταρχική σου εστίαση πρέπει να είναι η σύνδεση με τη φύση“, λέει ο Gary Evans, διευθυντής του Ινστιτούτου Forest Bathing στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα επεισόδιο του podcast Life Kit του NPR.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρύνεις τις συσκευές σου και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να συνδεθεί πραγματικά με τη φύση. Το θέμα είναι να επιβραδύνεις και να εμπλέξεις όλες τις αισθήσεις σου με το δάσος.

Ποια είναι τα οφέλη forest bathing;

Το να περνάς χρόνο στο δάσος έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, την αρτηριακή πίεση και το άγχος.

Σε ένα επεισόδιο του podcast Life Kit του NPR, ο Gary λέει: “Αυτό που μπορούσαμε να δούμε στα δεδομένα ήταν ότι, μόλις κάποιος ερχόταν κοντά σε ένα δέντρο και ήταν απλά παρών και προσεκτικός, δίνοντας προσοχή και εκτιμώντας το δέντρο, η, βασικά η παρασυμπαθητική του δραστηριότητα (που είναι η απάντηση χαλάρωσης του σώματος) αυξανόταν”.

Η έρευνα του Dr. Qing Li, συγγραφέα του βιβλίου “Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness”, έδειξε ότι τα οφέλη για την υγεία από μία συνεδρία λουτροθεραπείας στο δάσος μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες. Η έρευνά του διαπίστωσε επίσης ότι πολλά από τα οφέλη προέρχονται από την εισπνοή φυτονοσηρών ουσιών, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα δέντρα στον αέρα.

Πόσο καιρό και πόσο συχνά πρέπει να κάνεις forest bathing;

Προγραμμάτισε να διαθέσεις αρκετό χρόνο. Ο Dr. Li λέει ότι ο ιδανικός χρόνος θα ήταν δύο έως έξι ώρες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για εσένα, μπορείς να έχεις τα ίδια οφέλη κάνοντας μικρότερες συνεδρίες πιο συχνά. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το να περνάς τουλάχιστον 120 λεπτά στη φύση σχετίζεται με καλύτερη ευεξία.

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να αποκομίσεις μερικά από τα οφέλη στο σπίτι: 1. Ενσωμάτωσε ένα δασικό περιβάλλον με δέντρα εσωτερικού χώρου, βρύα σε τεράριο και άλλα φυτά. Η έκθεση στη φύση στο σπίτι σου έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων. Ακόμα και η θέαση εικόνων και βίντεο με τη φύση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του στρες.

2. Οι οσφρητικές μας αισθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην αντίδρασή μας στο στρες και η σύγχρονη ζωή στην πόλη μας κρατά μακριά από τις καθαριστικές, αντιμικροβιακές, χαλαρωτικές και αρωματικές μυρωδιές των φυτών και της φύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αρωματοθεραπεία με βοτανικά αιθέρια έλαια είναι τόσο αποτελεσματική.

Ο Dr. Qi διαπίστωσε ότι η διάχυση αιθέριων ελαίων με βάση τα δέντρα στο σπίτι μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις κάποια από τα οφέλη.

3. Η αναπαραγωγή ενός δασικού ηχοτοπίου είναι ένας εύκολος τρόπος για να φέρεις τις δονήσεις του δάσους στο σπίτι σου. Μπορείς να βρεις soundtracks της φύσης στο διαδίκτυο ή στο Spotify.