Κι εκεί που νόμιζες ότι η ακμή είναι κάτι που έχεις αφήσει χρόνια πίσω σου, αυτή κάνει την εμφάνισή της ξανά, χωρίς καμία προειδοποίηση! Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Η Dr Deirdre Fitzgerald από την ιδιωτική κλινική Fitzgerald αναλύει τις αιτίες, τις θεραπείες και τα συστατικά που πρέπει να γνωρίζεις.

Αν και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ακμή των ενηλίκων, είναι, φυσικά, σημαντικό να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ιατρό αν η κατάσταση του δέρματος δεν καταλαγιάζει με απλά μέτρα στο σπίτι. Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί. Δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάμε ανθρώπους που προηγουμένως έκαναν αυτοθεραπεία για ακμή, ενώ το υποκείμενο πρόβλημα ήταν στην πραγματικότητα ροδόχρου ακμή ή ατοπική δερματίτιδα.

Γιατί, λοιπόν, μπορεί να έχουμε καθαρό δέρμα για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μας, αλλά στη συνέχεια να παρατηρούμε ξαφνικά ότι το δέρμα μας έχει αλλάξει, και όχι με τρόπο που να τον καλωσορίζουμε; Φυσικά, οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως συμβαίνει με την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η ακμή μπορεί να μας χτυπήσει για πολλούς λόγους.

Πρώτο βήμα: καλό ψάξιμο

Η εξατομικευμένη διαβούλευση με το δέρμα είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ακμής των ενηλίκων, καθώς το δέρμα κάθε ατόμου έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ανταποκρίνεται διαφορετικά στις διάφορες θεραπείες. Μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους σπάνια αρκεί, επειδή παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, οι υποκείμενες συνθήκες υγείας, ο τρόπος ζωής και η περιβαλλοντική έκθεση ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ατόμων.

Αιτίες και εντοπισμός των αιτιών

Η ακμή των ενηλίκων, μια πολυπαραγοντική κατάσταση, μπορεί να προκληθεί από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδίως στις γυναίκες, παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο, με τις αλλαγές στα επίπεδα των ανδρογόνων να οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας και φραγμένους πόρους. Φάρμακα όπως το αντισυλληπτικό χάπι και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορούν να αλλάξουν αυτά τα επίπεδα οδηγώντας σε αλλαγές στο δέρμα. Πολλές γυναίκες στα σαράντα τους βρίσκονται επίσης τώρα να ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που επίσης μεταβάλλουν σκόπιμα τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης, συμβάλλοντας έτσι ενδεχομένως στην αλλαγή του δέρματος.

Το άγχος είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας, καθώς αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και την παραγωγή λιπαρότητας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, οι συνήθειες περιποίησης του δέρματος και η έκθεση στη ρύπανση, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Ο εντοπισμός αυτών των αιτιών συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη διενέργεια στενής εξέτασης του δέρματος που έχει προσβληθεί.

Ξεκίνα αργά την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που αναζητούν βοήθεια για την ακμή των ενηλίκων έχουν ήδη κατακλύσει το δέρμα τους με μια σειρά θεραπειών, κάνοντας μερικές φορές περισσότερο κακό παρά καλό. Όμως, η μετρημένη προσέγγιση είναι το κλειδί. Πρέπει να ξεκινήσεις αργά και να μειώσεις τις επιθετικές θεραπείες για να αποκαταστήσεις το φυσικό φραγμό του δέρματος. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη της φλεγμονής και στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος.

Επιμέλεια ενός εξατομικευμένου πρωτοκόλλου περιποίησης κατά της ακμής

Μόλις αποκατασταθεί ο δερματικός φραγμός, η ενσωμάτωση ενός καλά σχεδιασμένου ρετινοειδούς καθίσταται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ακμής. Τα ρετινοειδή, που προέρχονται από τη βιταμίνη Α, επιταχύνουν τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, ξεβουλώνουν τους πόρους και μειώνουν τη φλεγμονή, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Παράλληλα με τα ρετινοειδή, η χρήση ενός απολεπιστικού οξέος, όπως το σαλικυλικό οξύ, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το πρωτόκολλο θεραπείας.

Θρέψη του δέρματος: Ο ρόλος της θεραπείας από μέσα προς τα έξω

Κατά τη θεραπεία της ακμής, είναι ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση του προβλήματος από μέσα προς τα έξω, καθώς οι υποκείμενες ανισορροπίες συχνά συμβάλλουν στα δερματικά προβλήματα. Καλά διαμορφωμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαχείριση της ακμής.

Επαγγελματικές θεραπείες

Χημικά πίλινγκ: Όταν αντιμετωπίζεις την ενεργή ακμή, συνιστάται να ξεκινάς με χημικά peeling. Λειτουργεί ως μέρος ενός αποτελεσματικού πρωτοκόλλου κατά της ακμής, καθώς η συγκέντρωση σαλικυλικών σε συνταγογραφούμενο επίπεδο παρέχει μια ισχυρή κερατολυτική και σμηγματορυθμιστική δράση. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως τα εκχυλίσματα ρίζας γλυκόριζας και φλοιού ιτιάς βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής που συνοδεύει την ακμή.

LED Light Therapy: Αυτή η εντελώς μη επεμβατική, υπέροχα χαλαρωτική θεραπεία είναι εξαιρετική ως αυτόνομη θεραπεία ή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Το μπλε φως LED 415nm έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει το βακτηριακό φορτίο του δέρματος, γεγονός που βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ακμής. Πρόκειται για μια εξαιρετική θεραπεία για μεσημεριανό διάλειμμα, καθώς είναι γρήγορη και δεν υπάρχει χρόνος διακοπής.

Microneedling: Το microneedling είναι η θεραπεία μας για τις ουλές ακμής λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του δέρματος. Με τη δημιουργία ελεγχόμενων μικροτραυματισμών με λεπτές βελόνες, το microneedling ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση του δέρματος. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βοηθά στην εξομάλυνση της ανομοιόμορφης υφής του δέρματος, αλλά μειώνει επίσης την εμφάνιση των ουλών ακμής με την πάροδο του χρόνου.

Microneedling με ραδιοσυχνότητα: Πρόκειται για microneedling με ταυτόχρονη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι ακριβώς τη στιγμή που η μικροβελόνα βρίσκεται στο χόριο, απελευθερώνεται επίσης μια ελεγχόμενη έκρηξη ενέργειας, προκαλώντας διπλή διέγερση της αναδιαμόρφωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για βαθύτερες, πιο σοβαρές ουλές που σχετίζονται με την ακμή.

Η επιδερμίδα με σημάδια και ακμή στα 40, είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι, αλλά είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να βελτιωθεί μαζικά όταν επιλεγεί η σωστή θεραπεία.