Αν αναζητήσεις “Raw Garlic For Acne” στο TikTok αυτή τη στιγμή, θα συναντήσεις αναρτήσεις που απεικονίζουν τους πάσχοντες από ακμή είτε να μασουλάνε σκελίδες σκόρδου είτε να τις ακουμπάνε απαλά στα σπυράκια τους, αλλά είναι πράγματι αλήθεια ότι το ωμό σκόρδο έχει μαγικές δυνάμεις που εξουδετερώνουν την ακμή; Τρεις εμπειρογνώμονες – η Dr Ketaki Bhate, σύμβουλος δερματολόγος στο Self London, η πιστοποιημένη δερματολόγος Dr Shereene Idriss και η Emily English, διατροφολόγος και ιδρύτρια του epetōme – παίρνουν θέση μιλώντας στη Vogue.

@drdrayzday

While there is no research looking at consuming garlic for acne, it is a relatively safe thing to do. Garlic has numerous beneficial compounds and consuming garlic is associated with several positive health outcomes. The most bioactive compound in garlic is Allicin. It is formed and released when the garlic clove is crushed. I suggest crushing garlic prior to consumption, so as to ensure you are getting this beneficial compound. #garlicforacne #garlicbenefits #clearskin #dermatologist @misspeytonsmith

♬ original sound – Dr Dray | Dermatologist

Ενώ και οι τρεις ειδικοί κατανοούν την ελκυστικότητα των απλών, οικιακών “λύσεων” για κοινά δερματολογικά προβλήματα, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς: Δεν είναι καλή ιδέα να τρίβεις σκόρδο στο δέρμα σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να “προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμη και χημικά εγκαύματα, τα οποία θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους μεταφλεγμονώδη σημάδια”, εξηγεί η Dr Bhate, ενώ η Dr Idriss είναι κατηγορηματική: η εφαρμογή σκόρδου “τοπικά στο δέρμα δεν μπορεί να καθαρίσει την ακμή σου”. Η Dr Idriss συνεχίζει: “η πλειοψηφία των βίντεο στο διαδίκτυο όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σκόρδο για να “θεραπεύσουν” την ακμή τους απεικονίζουν όσους παλεύουν με ορμονική ακμή”, η οποία “τις περισσότερες φορές απαιτεί συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι τόσο σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως μακροχρόνιες ουλές”.

Τι πρέπει να χρησιμοποιείς λοιπόν όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα;

Η Bhate θέλει να τονίσει ότι τα καλύτερα σχέδια προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες σου από έναν δερματολόγο. “Το δέρμα του καθενός είναι τόσο διαφορετικό, οπότε μια γενική προσέγγιση δεν είναι ιδανική”, σημειώνει. “Γενικά, συνιστώ προϊόντα φιλικά προς την ακμή (μη κωμειογόνα) και ένα λιτό σχήμα, καθώς τα πολλά προϊόντα ταυτόχρονα μπορεί να καταλήξουν να ερεθίζουν το δέρμα”.

Η Idriss έχει μερικές πιο συγκεκριμένες συμβουλές για λιγότερο ακραίες περιπτώσεις φλεγμονώδους ακμής. “Τα απολεπιστικά οξέα – ιδίως τα BHAs όπως το σαλικυλικό οξύ – μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος που συσσωρεύεται μέσα στους πόρους σας για να ελαχιστοποιήσετε περαιτέρω ξεσπάσματα, ενώ συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βακτηριακού φορτίου στο δέρμα σας… Η ρετινόλη και η ρετινάλη βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου εργασιών. Τέλος, τα ειδικά patches μπορεί να είναι μια τελευταία λύση αν έχεις ένα μεγάλο, γεμάτο υγρό σπυράκι, που προσπαθείς να ξεφορτωθείς σε μια στιγμή, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση”.

Ενώ έχουμε διαπιστώσει ότι το να τρίβεις το σκόρδο στο δέρμα σου είναι απαγορευτικό, η κατανάλωση σκόρδου ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής δεν είναι κακή ιδέα, εφόσον δεν έχεις αλλεργίες ή ευαισθησίες. “Το σκόρδο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και B6, μαγγανίου και σεληνίου“, λέει η English στη Vogue. “Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις, όπως η αλλικίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες”. Τι άλλο πρέπει να τρως λοιπόν εκτός από τα σκόρδα για μία λαμπερή υγιή επιδερμίδα; Η English συνιστά στους πάσχοντες από ακμή να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε γλυκαιμία, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πλούσια σε ω-3 (λιπαρά ψάρια και καρύδια), προβιοτικά (κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi) και ψευδάργυρο (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων κολοκύθας και της κινόα).