Αν και το αλκοόλ δεν είναι καλό για την υγεία, οι διαιτολόγοι λένε ότι υπάρχουν πιο υγιεινές αλκοόλες για κατανάλωση που είναι χαμηλές σε θερμίδες και σε ζάχαρη. 

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί με ένα γεύμα. Ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέγεις τα αλκοολούχα ποτά σου με σύνεση για καλύτερη υγεία. Αν και το αλκοόλ δεν είναι καλό για την υγεία σου, μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν το καταναλώνεις προσεκτικά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια. Μερικά μπορεί να είναι σοκαριστικά υψηλά σε θερμίδες και ζάχαρη, επομένως η εύρεση των πιο υγιεινών αλκοολών για κατανάλωση απαιτεί να γνωρίζεις τι να επιλέξεις και να κάνεις συνειδητές επιλογές. 

Πρώτον είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς ορισμένα αναμεμειγμένα ποτά μπορεί να περιέχουν τόση ζάχαρη όση ένα κουτί αναψυκτικού ή ακόμα περισσότερο. Το δεύτερο είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το αλκοόλ δεν είναι ιδανική πηγή θερμίδων και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλώνεται υπερβολικά. Το τρίτο είναι το είδος του αλκοόλ που πίνεις. Ορισμένες επιλογές είναι εγγενώς πιο υγιεινές από άλλες λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και θερμίδες. 

Εάν επιλέξεις να πίνεις αλκοόλ, υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι να το συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Για παράδειγμα, το πόσιμο νερό μαζί με το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αφυδατωτικών του επιπτώσεων. Θα πρέπει επίσης να περιορίσεις την πρόσληψή σου σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.  

Παρακάτω θα μάθεις τους έξι πιο υγιεινούς τύπους αλκοόλ για κατανάλωση.  

Light Μπύρα 

Διατροφική αξία (ανά 330 ml.): 

Θερμίδες: 103 

Λιπαρά: 0 g (Κορεσμένα λιπαρά: 0 g) 

Νάτριο: 14 mg 

Υδατάνθρακες: 6 g (Φινικές ίνες: 0 g, Ζάχαρη: 0 g) 

Πρωτεΐνη: 1 γρ 

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 3,5-5% 

Μερικοί μπορεί να συνοφρυωθούν όταν παραγγείλουν μια ελαφριά μπύρα και να τη συγκρίνουν με νερό, αλλά αυτό το ποτό είναι ένα από τα πιο υγιεινά αλκοόλ για κατανάλωση. Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και μόνο 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, αυτό το ρόφημα μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα σου χωρίς να εκτροχιάσει τους στόχους σου. Επιπλέον, έχει ένα από τα χαμηλότερα ABV, πράγμα που σημαίνει ότι συνεισφέρει λιγότερες θερμίδες από το αλκοόλ. Απλά μην υπερβάλλεις στη μερίδα σου. Ενώ μία ή δύο ελαφριές μπύρες μπορούν να λειτουργήσουν για τους στόχους υγείας σου, η κατανάλωση πολλών κάθε φορά είναι λιγότερο υγιεινή. 

Κόκκινο κρασί 

Διατροφική αξία (ανά 140 ml ): 

Θερμίδες: 125 

Λιπαρά: 0 g (Κορεσμένα λιπαρά: 0 g) 

Νάτριο: 6 mg 

Υδατάνθρακες: 4 g (Φινικές ίνες: 0 g, Ζάχαρη: 1 g) 

Πρωτεΐνη: 0 γρ 

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 12-15% 

Το κόκκινο κρασί παρασκευάζεται από σταφύλια, γεγονός που το οδηγεί στο να περιέχει αντιοξειδωτικά. Τα αλκοολούχα ποτά γενικά δεν αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί το καθιστούν πιο υγιεινή επιλογή από άλλες ποικιλίες κρασιού και αλκοόλ. Επιπλέον, το κόκκινο κρασί γενικά δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και έρχεται σε λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες ανά 1 ποτήρι κρασί. Το υψηλότερο ABV το καθιστά υψηλότερο σε θερμίδες από την ελαφριά μπύρα, αλλά μπορεί επίσης να είσαι ικανοποιημέν@ με ένα μόνο ποτήρι, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή εάν θέλεις ένα αλκοολούχο ποτό. 

Hard Seltzer 

Διατροφική αξία (ανά 330 ml) 

Θερμίδες: 99 

Λιπαρά: 0 g (Κορεσμένα λιπαρά: 0 g) 

Νάτριο: 21 mg 

Υδατάνθρακες: 2 g (Φινικές ίνες: 0 g, Ζάχαρη: 2 g) 

Πρωτεΐνη: 0 γρ 

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 4-6% 

Έχεις δει αυτό το είδος αλκοολούχου ποτού να εκρήγνυται σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αν και υπάρχουν πολλές μάρκες και ποικιλίες για να διαλέξεις, όλες μοιράζονται μερικά κοινά. Γενικά, τα σκληρά σέλτζερ είναι ένας συνδυασμός ανθρακούχου νερού, αρωματικών ουσιών και αλκοόλ. Αυτή η απλή λίστα συστατικών που δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη καθιστά το Hard Seltzer μία από τις πιο υγιεινές επιλογές αλκοόλ. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε ABV είναι επίσης ένα πλεονέκτημα και μπορείς να βρεις μερικές επιλογές φτιαγμένες με αληθινά φρούτα. 

Βότκα με σόδα 

Διατροφική αξία (ανά 28 ml βότκα): 

Θερμίδες: 64 

Λιπαρά: 0 g (Κορεσμένα λιπαρά: 0 g) 

Νάτριο: 0 mg 

Υδατάνθρακες: 0 g (Φυτικές ίνες: 0 g, Ζάχαρη: 0 g) 

Πρωτεΐνη: 0 γρ 

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 40-95% 

Αυτό το απλό ποτό φτιάχνεται μόνο με βότκα και ανθρακούχο νερό. Αυτό του επιτρέπει να μην περιέχει υδατάνθρακες ή ζάχαρη και να περιέχει λιγότερες από 75 θερμίδες. Μπορείς να προσθέσεις λίγη γεύση στύβοντας λεμόνι ή λάιμ και να χρησιμοποιήσεις ένα ανθρακούχο νερό χωρίς γεύση, αντί για απλή σόδα. Μια παραδοσιακή σόδα βότκας μπορεί να περιέχει μόνο περίπου 100 ml αφρώδες νερό, αλλά αύξησε αυτή την ποσότητα για να δημιουργήσεις ένα πιο ενυδατικό ρόφημα.

Τequila on the Rocks 

Διατροφική αξία (ανά 28 ml ): 

Θερμίδες: 64 

Λιπαρά: 0 g (Κορεσμένα λιπαρά: 0 g) 

Νάτριο: 0 mg 

Υδατάνθρακες: 0 g (Φινικές ίνες: 0 g, Ζάχαρη: 0 g) 

Πρωτεΐνη: 0 γρ 

Αλκοόλ ανά όγκο (ABV): 35-55% 

Ως η απλούστερη επιλογή στη λίστα μας, ένα σφηνάκι τεκίλα πάνω από πάγο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. Αν και δεν έχει τον ίδιο ενυδατικό παράγοντα με μια σόδα βότκας, διατηρεί χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Επιπλέον, η κατανάλωση του αλκοόλ κατευθείαν μπορεί να σε οδηγήσει στο να πίνεις το ποτό σου πιο αργά με την πάροδο του χρόνου, εμποδίζοντάς σε να πιεις επιπλέον ποτά. Θα μπορούσες επίσης να σερβίρεις την τεκίλα σου με soda club για να έχεις μια επιλογή μεγαλύτερου όγκου και πιο ενυδατική.