Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υγεία και την αναζωογόνηση του δέρματος και πολλές φορές χωρίς να μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε κάνουμε λάθη που έχουν καταστροφικό κόστος για την επιδερμίδα μας και ακυρώνουν τα όποια οφέλη του ύπνου.

Θα γνωρίζεις πως ο ύπνος είναι η ώρα της αναγέννησης του δέρματος, συγκεκριμένα μεταξύ 10μ.μ. με 2 π. μ.. Σε σχετικό άρθρο, ο δερματολόγος Brendan Camp λέει πως η έλλειψη του ύπνου οδηγεί σε διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό και η υγεία του δέρματος επηρεάζεται άμεσα από τις αλλαγές στην παραγωγή της μελατονίνης από το σώμα.

Ο αισθητικός δερματολόγος και χειρουργός Dendy Engelman έρχεται και συμπληρώνει πως όταν το σώμα βρίσκεται σε ξεκούραστο και βαθύ ύπνο, το δέρμα επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του όπου ανανεώνεται και αυξάνονται οι ορμόνες που επιτρέπουν στα κατεστραμμένα κύτταρα να επισκευαστούν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στη ρουτίνα που ακολουθείς το βράδυ και στην αποφυγή κάποιων λαθών με σκοπό να δεις ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα και στην υγεία του δέρματός σου.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο συχνά λάθη που όλες έχουμε κάνει έστω και μία φορά και προτείνουμε λύσεις για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και λαμπερό.

Ανεπαρκής ύπνος

Η υγεία του δέρματος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον ύπνο. Αν μένεις ξύπνια μέχρι αργά το μόνο που καταφέρνεις είναι η κακή υγεία του δέρματός σου. Όπως αναφέρει και ο Dendy Engelman, με έναν ανεπαρκή και φυσικά μη ποιοτικό ύπνο το δέρμα δεν αναζωογονείται, πέφτουν τα επίπεδα της ποιότητάς του και έτσι επιταχύνεται η γήρανσή του. Οι λίγες ώρες ύπνου το μόνο που σου προσφέρουν είναι μαύρους κύκλους, πρήξιμο, θαμπή όψη και ακμή.

Άλλαξε μαξιλαροθήκες

Έχεις ολοκληρώσει όλη τη βραδινή ρουτίνα του skincare σου και νιώθεις καθαρή και λαμπερή. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Brendan Camp αποκάλυψε πως στις μαξιλαροθήκες συσσωρεύονται ο ιδρώτας, τα βακτήρια, το σάλιο, τα έλαια που παράγει το δέρμα και τα υπολείμματα των προϊόντων περιποίησης, με αποτέλεσμα να ακουμπάμε το πρόσωπό μας σε ¨βρώμικη¨ τελικά επιφάνεια. Για να παρατηρήσεις τη διαφορά κάνε ένα μίνι τεστ. Για μερικά βράδια τοποθέτησε τα χέρια σου στο πρόσωπο σου και προσπάθησε να κοιμηθείς έτσι, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα με τη μαξιλαροθήκη. Θα δεις διαφορά στην υφή του δέρματος.

Η λύση είναι να αλλάζεις μεριά στο μαξιλάρι για αρχή και μετά να αλλάξεις ολόκληρη τη μαξιλαροθήκη προς το τέλος της εβδομάδας. Άλλαζε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μαξιλαροθήκες. Επίσης προσοχή στην ποιότητα της μαξιλαροθήκης. Οι βαμβακερές μαξιλαροθήκες είναι πολύ πιθανό από την τριβή να προκαλέσουν πρόωρες ρυτίδες. Ενώ αντίθετα οι μεταξωτές ή σατέν μειώνουν την όποια τριβή, έτσι αποφεύγεις και την εμφάνιση ακμής και τις ρυτίδες, αφού διατηρείται η υγρασία στο δέρμα.

Μην κοιμάσαι μόνο από μία πλευρά

Σου αρέσει κι εσένα όσο και σε εμάς να κοιμάσαι μπρούμητα ή από μία συγκεκριμένη πλευρά;

Το συνεχές και επαναλαμβανόμενο τράβηγμα, όπως έχει αναφέρει ο Dendy Engelman, με την πάροδο του χρόνου λόγω συγκεκριμένων θέσεων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων γι’ αυτό και προτείνει ύπνο ανάσκελα και όπως είπαμε και παραπάνω να προτιμάς μεταξωτές ή σατέν μαξιλαροθήκες. Τονίζει πως το βαμβακερό ύφασμα λόγω της απορροφητικότητάς του φιλοξενεί λάδι, βακτήρια και περίσσεια προϊόντα, επιβλαβή για την υγεία του δέρματος.

Ξεχνάς πολλές φορές τη βραδινή καθαριότητα και φροντίδα του προσώπου σου

Ένας κανόνας στο κομμάτι της ομορφιάς είναι να μην πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να έχεις αφαιρέσει το μακιγιάζ σου.

Το πλύσιμο του προσώπου, σύμφωνα με τον Dendy Engelman μετά από μία μεγάλη μέρα αφαιρεί τα προϊόντα περιποίησης, το αντηλιακό, τυχόν συσσωρευμένες ακαθαρσίες, στοιχεία που μένουν στο πρόσωπό σου όλη τη διάρκεια της νύχτας και υπάρχει πιθανότητα να σου προκαλέσουν ακμή, πρόωρη γήρανση αλλά και ερεθισμό. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι βαριέσαι να καθαρίσεις το πρόσωπό σου συνιστά να μην το κάνεις. Αν δεν έχεις χρόνο να ακολουθήσεις όλα τα βήματα της ρουτίνας σου τουλάχιστον εξισορρόπησε το ph του δέρματος σου εφαρμόζοντας μία απαλή τονωτική λοσιόν.

Ενυδατώσου και τη νύχτα

Τη νύχτα η απώλεια υγρασίας μέσω του δέρματος είναι μεγαλύτερη λόγω του ότι η άμυνα του δέρματος την ώρα εκείνη είναι πιο χαμηλή και χρήζει αντιμετώπισης, εξηγεί ο Dendy Enfelman, διαφορετικά μπορεί να ξυπνήσεις με ξηρό δέρμα. Ένας ενυδατικός ορός και κρέμα θα βοηθήσουν.

Μην παραλείπεις να ενυδατώνεις την περιοχή του στήθους και το ντεκολτέ

Μην ξεχνάς να ενυδατώνεις και την περιοχή του ντεκολτέ κατά τη διάρκεια της περιποίησής σας, ιδιαίτερα αν κοιμάσαι στο πλάι. Η δερματολόγος Marisa Garshick συμβουλεύει να προτιμάς εξαιρετικά ενυδατικά συστατικά όπως κεραμίδια και υαλουρονικό οξύ.