Η τελευταία συλλογή AW2024- 25 του οίκου Chloe κάνει revival το boho στιλ και επέστρεψε δυναμικά. Η Chemena Kamali, καλλιτεχνική διευθύντρια της Chloe, κατάφερε μέσα από τη συλλογή της να δώσει μία νέα πνοή στη μόδα του boho διατηρώντας τις ρίζες του παραδοσιακού των ΄70s αλλά με μία πιο σύγχρονη ματιά.

Ο οίκος Chloe ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένος με την boho αισθητική και συγκεκριμένα με τον όρο «boho chic». Ο όρος αυτός καθόρισε τόσο την ιστορία του boho όσο και του ίδιου του οίκου. Καθόρισε το στιλ αυτό, ένα στιλ που ήθελε να ξεχωρίζει από τη μάζα. Γυναίκες που ήταν και ήθελαν να νιώθουν ελεύθερες και ανεξάρτητες, με μία χαλαρή διάθεση αλλά χωρίς να χάνουν την κομψότητά τους, ήταν αυτές που αμέσως στράφηκαν στην αισθητική της Chloe.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chemena Kamali (@chemena)

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloé (@chloe)

Διάσημες που υιοθέτησαν και εξέλιξαν το boho στιλ

Πολλές ήταν και οι γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου που ¨ασπάστηκαν¨ το boho στιλ, το προσάρμοσαν στην προσωπικότητά τους -βασικό κομμάτι του στιλ- το εξέλιξαν και έχουν καταφέρει να αφήσουν το στίγμα τους και έχουμε συνδέσει και συνδυάσει το όνομά τους με αυτό το είδος στιλ.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Jane Birkin στη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές ιέρειες του boho chic. Το ανεπιτήδευτο, ρομαντικό στιλ της με τα αέρινα φορέματα και το χαρακτηριστικό της ψάθινο καλάθι κατάφερε να την κάνει μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες, όταν αναφερόμαστε στο boho στιλ.

Πλησιάζοντας λίγο περισσότερο στο σήμερα, στη δεκαετία του 2000, το boho chic ήρθε ξανά στο προσκήνιο αυτή τη φορά από την ηθοποιό Siena Miller και μέσα από το στιλ της που ενέπνευσε πολλές γυναίκες και το καθιέρωσε για άλλη μία φορά στις τάσεις. Ξεχώρισε κυρίως για τα γιλέκα, τα floral φορέματα και τις τσάντες με κρόσσια.

Τα δύο fashion icons, η Mary- Kate και η Ashley Olsen ήταν αυτές που μπόρεσαν και ενέταξαν το συγκεκριμένο στιλ στο street style μέσα από τα vintage αξεσουάρ τους και τα layers που δημιουργούσαν κάνοντάς τες τις πιο στιλάτες γυναίκες της εποχής.

Η αναδημιουργία της boho ταυτότητας της Chloe με την υπογραφή της Chemena Kamali

Η Chemena Kamali προσπάθησε με επιτυχία να διατηρήσει και να τιμήσει την ιστορία του οίκου με ένα πιο σύγχρονο χαρακτήρα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες γυναικείες ανάγκες. Ενσωμάτωσε τα παραδοσιακά στοιχεία του στιλ, όπως φαρδιές και loose γραμμές, τα αέρινα φορέματα και τα κεντήματα φέρνοντας όμως με την προσωπική της ματιά και εμπειρία, από άλλους οίκους (Saint Laurent, Celine), στοιχεία που επαναπροσδιορίζουν το στιλ.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία να αναφερθούν είναι η έμφαση που δίνει στη βιωσιμότητα. Εστιάζει στην τάση του slow fashion, δηλαδή δημιουργία διαχρονικών κομματιών και όχι στα παροδικά trends. Χρησιμοποιεί υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως οργανικό βαμβάκι και συμβάλει στην προσπάθεια της Chloe για βιωσιμότητα.

Τα στοιχεία του boho σήμερα

Το boho σήμερα περιλαμβάνει αέρινα φορέματα, πιο χαλαρές γραμμές και χυτά, χαλαρά υφάσματα, αυτά είναι τα κεντρικά στοιχεία. Έχει ως σκοπό να αναδείξει την απλότητα χωρίς να χάνει την κομψότητά του, όπως αναφέραμε εστιάζει στη βιωσιμότητα και χρησιμοποιεί υλικά όπως λινό, μαλακό δέρμα, οργανικό βαμβάκι. Η χρωματική παλέτα της συλλογής είναι εμπνευσμένη από τη φύση. Ήσυχοι, φυσικοί τόνοι του καφέ, του μπεζ της άμμου, του χακί προσφέρουν τη διαχρονικότητα που ταιριάζει στη boho αισθητική. Το πιο όμορφο και χαρακτηριστικό στοιχείο της συλλογής αυτής είναι τα χειροποίητα κεντήματα, η προσοχή που έχει δοθεί στις λεπτομέρειες, μπορεί να τα παρομοιάσει με μία μορφή τέχνης.

Τα oversized γυαλιά ηλίου, οι δερμάτινες τσάντες, τα μακριά scarfs, οι ζώνες χαραγμένες με το όνομα του οίκου σε χρυσό χρώμα, οι chunky ξύλινες γόβες, οι μπότες πάνω από το γόνατο ολοκληρώνουν τη συλλογή αλλά και τη χαλαρή διάθεση του συγκεκριμένου στιλ.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chloé (@chloe)

Η Chloe ως έμπνευση άλλων σχεδιαστών

Η Chloe υπήρξε έμπνευση για πολλούς άλλους σχεδιαστές, αφού ο οίκος Chloe είναι βαθιά συνδεδεμένος με το bohemian στιλ, δημιούργησε μία δική του οπτική και το εξέλιξε. Οίκοι όπως, Isabel Marant, Stella McCartney -που υπήρξε και καλλιτεχνική διευθύντρια της Chloe για τέσσερα χρόνια- Zimmermann και αρκετοί άλλοι επηρεάστηκαν από την Chloe, επαναπροσδιόρισαν το boho στιλ, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο και την προσωπική του υπογραφή, κάνοντάς τους να ξεχωρίσουν για πολλούς λόγους.

Το boho επέστρεψε σήμερα στη μόδα για να καλύψει μία βαθύτερη ανάγκη από αυτήν που φαινομενικά νομίζουν όλοι. Να βρεθεί μία ισορροπία στην πρακτικότητα, στην ευελιξία και στην πολυτέλεια. Η απαιτητική καθημερινότητα και οι ρυθμοί ζωής της σύγχρονης γυναίκας επιτάσσουν χρήσιμα, ευέλικτα κομμάτια που δίνουν τη δυνατότητα να φορεθούν και σε μία χαλαρή καθημερινή εμφάνιση αλλά και σε μία πιο επίσημη.

Η Chloe μαζί με την Chemena Kamali πέτυχαν όλο αυτό χωρίς θα θυσιάσουν την κομψότητα.

Η boho κομψότητα με τη συλλογή AW2024- 25 απέκτησε νέα ζωή αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη διαχρονικότητα της. Βαθύτερα δεν πρόκειται μόνο για μία στιλιστική τάση της μόδας αλλά αντιπροσωπεύει μία ολόκληρη κοσμοθεωρία και έναν τρόπο ζωής. Η boho αισθητική επέστρεψε από τον οίκο που την ανέδειξε.