Τα προσωπικά μου στατιστικά είναι πολύ συγκεκριμένα: οι δέκα πιο όμορφες σχέσεις που γνωρίζω στον ευρύτερο κύκλο μου δημιουργήθηκαν σε ένα πάρτυ, σε μία παρέα, στο σούπερ μάρκετ, γύρω από ένα τραπέζι με φίλους, σε ένα μπαρ και ναι έχω και μία απο το κλασικό ”να σου γνωρίσω μία φίλη μου;”. Αυτά είναι τα δικά μου στατιστικά και προφανώς δεν αντικατοπτρίζουν το τι πραγματικά ισχύει.

Όμως, ποια είμαι εγώ να αδιαφορήσω για τη δυναμική της -έστω προσωπικής μου- στατιστικής; Δέκα υγιείς σχέσεις το 2024 δεν είναι νούμερο που αγνοείς εύκολα. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένη.

Η Γ. ήταν ”μόνη” της για περίπου τέσσερα χρόνια και, όπως τόσες πολλές γυναίκες, ένιωθε εξαντλημένη από την ασυνεννοησία στις εφαρμογές γνωριμιών. Το swipe left/right είχε γίνει μια μονότονη ρουτίνα, κάτι που έκανε βαριεστημένα στον καναπέ, όταν βαριόταν τα βράδια. Βαριεστημένα ραντεβού χωρίς ουσία, άνθρωποι που είτε δεν έφταναν ποτέ στο ραντεβού είτε πρότειναν απευθείας ένα ξενοδοχείο για συνάντηση, πράγμα που δεν ταίριαζε σ αυτό που εκείνη είχε στο μυαλό της ως ”θέλω να γνωρίσω κάποιον”.

Έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι νέο: Να γνωρίσει ανθρώπους από κοντά. Το πλάνο είχε δύο εξόδους με φίλους τον μήνα σε συγκεντρώσεις που δεν ήξερε πολλούς ανθρώπους. “Αρκεί να μιλήσω με ανθρώπους, να πούμε τι κάνουμε στη ζωή μας, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε. Το να ερωτευτούμε θα είναι το μπόνους” μου λέει.

Τα τελευταία χρόνια, η απογοήτευση πολλών singles από τις εφαρμογές γνωριμιών φαίνεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ορισμένοι χρήστες εφαρμογών έχουν κουραστεί από την έλλειψη ευγένειας των διαδικτυακών γνωριμιών: Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center, πάνω από το 85% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 34 ετών είπαν ότι κάποιος σε μια εφαρμογή γνωριμιών συνέχισε να επικοινωνεί επίμονα μαζί τους ακόμα και αφού είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται ενώ έρευνα του Forbes Health/OnePoll διαπίστωσε ότι το 79% των ερωτηθέντων της Gen Z είχαν κουραστεί συνολικά από τις εφαρμογές γνωριμιών.

Στο TikTok, βίντεο με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές παροτρύνουν τους θεατές να διαγράψουν τις εφαρμογές τους, ενώ δακρυσμένες νεαρές γυναίκες αφηγούνται τις καταστροφές γνωριμιών τους, τόσο εντός όσο και εκτός εφαρμογών, αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο δύσκολο να συναντήσεις κάποιον ή να κάνεις μια γνήσια σύνδεση. Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία της Bumble and Match Group — η οποία κατέχει τα Tinder, Match.com, OkCupid, Hinge και άλλα— έχει πέσει κατακόρυφα κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021.

Είναι το φλερτ ικανότητα που ξέχασαν οι παλιότεροι και δεν έμαθαν οι νεότεροι; 

Το κλειδί για τη σύνδεση με έναν νέο άνθρωπο, λένε οι ειδικοί, είναι να εστιάζεις σε ποιοτικές συνομιλίες με όλους όσους συναντάς και να μην παίρνεις προσωπικά την απόρριψη.

Τα βήματα μοιάζουν απλά: Πηγαίνεις σε ένα πάρτυ/κάλεσμα/οτιδήποτε ενός φίλου φίλης που ξέρεις ελάχιστους ανθρώπους. Δεν κρατάς τα χέρια σου σταυρωμένα, χαμογελάς και συμμετέχεις στις συζητήσεις χωρίς προσδοκίες. Σκέψου ότι πήγες να κάνεις νέους φίλους. Εάν το άτομο με το οποίο μιλάς δίνει σύντομες, κοφτές απαντήσεις και δεν επιδιώκει οπτική επαφή, καλύτερα να φύγεις με χάρη. Αν κάποιος σου αρέσει περίμενε να σου ζητήσει το τηλέφωνό σου (το έκαναν παλιά αυτό οι άνθρωποι) ή έστω τα social σου ή ζήτησέ εσύ να βρεθείτε κάποια στιγμή έξω.

Το να ζητάς από κάποιον να βγείτε δεν χρειάζεται να είναι άβολο. Ίσως απλά η συζήτηση κυλάει, γελάτε ο ένας με τα αστεία του άλλου, υπάρχει πολλή οπτική επαφή, κάνετε και οι δύο ερωτήσεις στον άλλον. Όλα τα σημάδια δείχνουν αμοιβαίο ενδιαφέρον να γνωριστείτε καλύτερα. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις ένα ραντεβού αλλά μπορείς να πεις: «Ίσως θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε αυτό το νέο [wine bar/εστιατόριο/άθλημα]» που αναφέρατε κάποια στιγμή ή «Θα έπρεπε να ανταλλάξουμε νούμερα και να πάμε σ’ αυτή την παράσταση την επόμενη εβδομάδα».

Αν δεν βρεις ανταπόδοση να θυμάσαι πως δεν σημαίνει τίποτα. Φαντάσου πόσες φορές ένας πολύ ΟΚ τύπος σου ζήτησε να βγείτε, αλλά εσύ δεν ένιωθες αυτή τη σπίθα. Δεν απέρριψες τον άνθρωπο αλλά το πως ένιωθες. Τώρα, αν είναι κάποιος αγενής σκέψου τι γλύτωσες. 

Και τέλος, να θυμάσαι πως ένα από τα λίγα μέρη όπου δεν είναι καλή ιδέα να συναντήσεις έναν/μία υποψήφιο/α σύντροφο είναι ο χώρος εργασίας. Σκέψου δύο φορές πριν βγεις ραντεβού με έναν συνάδελφο. Ένας από τους πολλούς λόγους είναι πως αν η σχέση δεν πάει καλά θα γίνει άβολο. Δεν τελείωσαν και τα μπαρ στην τελική.