Υπό τη σημαία της ροζ κορδέλας -ένα αποτελεσματικό και ουσιαστικό σύμβολο που δημιουργήθηκε το 1992 από την Evelyn Lauder- για πάνω από 30 χρόνια, αμέτρητες οργανώσεις έχουν αφιερωθεί σε αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό. Ας ξεκινήσουμε με τους αριθμούς.

Καρκίνος του μαστού: Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου και διάφορες υγειονομικές αναφορές, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος μεταξύ γυναικών στην Ελλάδα. Το 2023, αντιπροσώπευσε περίπου το 29,2% όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε γυναίκες.

Η γενική τάση δείχνει αύξηση στις διαγνώσεις του καρκίνου του μαστού, με μια ετήσια αύξηση περίπου 0,6%. Αυτό αντικατοπτρίζει παρόμοιες τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού μειώνεται σταδιακά, κάτι που οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων πρώιμης διάγνωσης και στις εξελίξεις στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί ετήσια μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 1,2%.

Ενώ ο καρκίνος του μαστού παραμένει σημαντική υγειονομική πρόκληση, η αυξημένη διαθεσιμότητα προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της πρώιμης διάγνωσης και των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Πρωτοβουλίες σε εξέλιξη

Μέχρι τώρα έχουμε μιλήσει για την αυτοεξέταση. Ας συγκεντρώσουμε μια λίστα με πόρους, πρωτοβουλίες και επαφές.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ενημερωτικών καμπανιών. Αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πρόληψη και τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης.

Η Εταιρεία Υποστήριξης Ογκολογικών Ασθενών, προσφέρει δωρεάν υποστηρικτικές υπηρεσίες για γυναίκες με καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών συμβουλών και ομάδων στήριξης. Επιπλέον, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ενισχύσει την έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου μέσω διαρθρωτικών επενδύσεων σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Εθνικής Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ στην Αθήνα, διοργανώνονται ετήσιες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, όπως η “Ροζ Πορεία”, που συνδυάζει άθληση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.

Η Ελληνική Ένωση κατά του Καρκίνου συνεργάζεται με πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν την υγεία των γυναικών, προσφέροντας παράλληλα πόρους για γυναίκες που επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών και της κοινωνίας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και την προώθηση της γυναικείας υγείας στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφθείς τις επίσημες ιστοσελίδες των αντίστοιχων οργανισμών.

Η πρόληψη δεν είναι προσβάσιμη για όλους

Είναι εύκολο να μιλάμε για τη σημασία της πρόληψης σε μια χώρα που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, προωθώντας παράλληλα την ιδιωτική φροντίδα. Ο καρκίνος του μαστού δεν επηρεάζει μόνο τις υγιείς και εύπορες γυναίκες που διαθέτουν τα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά μέσα για να τον ανιχνεύσουν νωρίς και να ζητήσουν θεραπεία. Επηρεάζει όλες τις γυναίκες. Αυτές οι πρωτοβουλίες, όσο βοηθητικές κι αν είναι, ποτέ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες όλων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από μια συλλογική προσέγγιση που φαίνεται να αντιβαίνει σε αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται καθημερινά.

Ο αγώνας για δημόσια και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, για δωρεάν, σαφείς και αμερόληπτες πληροφορίες, και για πλήρη ένταξη σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και λιγότερο ατομικιστική και περισσότερο φροντιστική, είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού απαιτεί όχι μόνο ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Στην Ελλάδα, οι ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι προφανείς και απαιτούν συλλογική δράση από τις πολιτικές ηγεσίες και τους οργανισμούς υγείας, για να διασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα μπορεί να έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την κατάλληλη θεραπεία.