Ίσως να έχεις φτιάξει την τέλεια ρουτίνα για να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο. Έχεις αγοράσει κεριά που σου προσφέρουν ηρεμία και απομακρύνουν το στρες με λεβάντα, φασκόμηλο και κέδρο.

Έχεις σταματήσει να σκρολάρεις στο κινητό πριν τον ύπνο, μάλιστα δεν το παίρνεις καν δίπλα σου στο κομοδίνο. Σκέφτεσαι όλη μέρα και ανυπομονείς για το βράδυ που θα επιστρέψεις σπίτι σου και επιτέλους θα κοιμηθείς. Έχεις χτίσει ολόκληρη ιεροτελεστία για να απολαύσεις αυτές τις ώρες που αναλογούν στον ύπνο.

Και μάντεψε, δεν μπορείς. Ένας απολαυστικός και ποιοτικός αποτελεί άπιαστο όνειρο για εσένα.

Τι μπορεί να φταίει; Τι επηρεάζει τον ύπνο σου; Φταίνε μόνο εξωτερικοί παράγοντες; Η απάντηση κρύβεται στη διατροφή που ακολουθείς και σ’ αυτά που αποφασίζεις να φας. Ίσως υπάρχουν τροφές που σου προκαλούν ευαισθησία και εμποδίζουν τον ύπνο σου. 

Τροφικές ευαισθησίες και διαταραχή ύπνου 

Οι τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες  μπορούν με μεγάλη ευκολία να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Δεν είναι το ίδιο με τις αλλεργίες σε τρόφιμα αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και κατ’ επέκταση την ευεξία και την ενέργειά σου. Με την πάροδο του χρόνου και όχι στιγμιαία μπορούν να σου προκαλέσουν φλεγμονές που με τη σειρά τους προκαλούν στομαχικές διαταραχές, φουσκώματα, άγχος και κεφαλικό άλγος και επίσης, ορμονικές ανισορροπίες. 

Ας σκεφτούμε τον πρωινό καφέ, που δεν ζεις χωρίς αυτόν αλλά υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει τον ύπνο σου χωρίς να το γνωρίζεις και τελικά καταλήξεις να μένεις άγρυπνη και την επόμενη μέρα να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. 

Ο φαύλος κύκλος φλεγμονής, άγχους και κακού ύπνου 

Φλεγμονή, ύπνος και άγχος τρεις παράγοντες που συνδέονται τόσο στενά που το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Η συσχέτιση αυτών των τριών δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που δύσκολα βγαίνεις από αυτόν και συνήθως καταφέρνει να σου δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. 

Η φλεγμονή προκαλείται στο σώμα, όταν μολύνεται ή υπάρχει ”τραυματισμός” για να ¨αμυνθεί¨. Όμως το άγχος σε συνεχή διάρκεια στη ζωή σου μπορεί κι αυτό να προκαλέσει φλεγμονή. Όταν λοιπόν αγχώνεσαι ο οργανισμός και το μυαλό δεν ηρεμούν, βρίσκονται σε μία ένταση, οι σκέψεις δεν σ’ αφήνουν να απολαύσεις ένα βαθύ ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος με τη σειρά του σου προκαλεί περισσότερο άγχος για την επόμενη μέρα. Άρα ένας κακός ύπνος δημιουργεί περισσότερο άγχος και το άγχος δυσκολεύει περισσότερο τον ύπνο. 

Τρόφιμα που προκαλούν ευαισθησίες και σου χαλάνε τον ύπνο 

Η διατροφολόγος Edie Horstman μιλώντας στο site Camille Style, αποκάλυψε κάποιες κοινές τροφές που σου προκαλούν ευαισθησίες και επηρεάζουν τον ύπνο σου. 

Γαλακτοκομικά 

Όταν αναφερόμαστε σε γαλακτοκομικά προϊόντα, το μοναδικά που σκεφτόμαστε είναι γάλα, τυρί, γιαούρτι. Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη τα συμπτώματα που θα σε απομακρύνουν από ένα ποιοτικό ύπνο είναι φούσκωμα, αέρια και δυσφορία στο στομάχι. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά παράγουν υπερβολική ποσότητα βλέννας που προκαλούν το ροχαλητό. Δοκίμασε τυρί cottage που θα σου δώσει τη γεύση των γαλακτοκομικών χωρίς πρόσθετα όμως και χωρίς παρενέργειες. 

Αυγά  

Αυτό δεν θα σ’ αρέσει πολύ ειδικά αν η καθημερινή ρουτίνα της διατροφής σου περιλαμβάνει αυγά. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα, διάρροια, αέρια κ.α., κνίδωση και εκζέματα και αναπνευστικά θέματα. Για να μην τα αποχωριστείς, προμηθεύσου αυγά υψηλής ποιότητας από κοτόπουλα που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια και μαγειρέψτε πολύ καλά. Η θερμότητα μειώνει το ενδεχόμενο αλλεργιογόνας αντίδρασης. 

Γλουτένη 

Αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη ( υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι και τη σίκαλη), σου προκαλεί μία φλεγμονώδη αντίδραση κι αυτή η αντίδραση επηρεάζει τις ορμόνες ρύθμισης του ύπνου. Σου δημιουργεί γαστρεντερικά συμπτώματα που σου καταστρέφουν τον ύπνο. Ακόμη και με δυσανεξία να μην έχεις διαγνωσθεί, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα που θα επηρεάσουν τον ύπνο σου. 

Ξηροί καρποί 

Τα φιστίκια, τα κάσιους και τα καρύδια μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις. Η αντίδραση που έχουν είναι κνησμός και σε πιο ακραίες περιπτώσεις πρήξιμο που καθιστούν τον ύπνο δύσκολο όσο αδύνατον. Επειδή κάποιοι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη και φυτικές ίνες, ίσως ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα, ειδικά αν καταναλωθούν ακριβώς πριν τον ύπνο. 

Εσπεριδοειδή 

Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια λόγω της έντονης οξύτητάς τους μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση. Στην παλινδρόμηση το οξύ του στομάχου επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο κυρίως όταν ξαπλώνεις. Προκαλεί αίσθηση καψίματος στο στομάχι που σε κρατάει ξύπνια. Απόφυγε την κατανάλωσή τους τις βραδινές ώρες, προτίμησε κάποιο άλλο φρούτο. 

Συντηρητικά και άλλα πρόσθετα 

Τροφές πλούσιες σε συντηρητικά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χαλάσουν τον ύπνο σου, να αναστατώσουν το στομάχι σου και να σου προκαλέσουν και αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης κάνουν κατακράτηση υγρών και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και θα σε κρατήσουν ξύπνια. Επίλεξε τρόφιμα καθόλου ή λιγότερο επεξεργασμένα. 

Σόγια 

Μία υγιεινή τροφή, που δεν καταναλώνεται από όλους τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζει εξίσου, ειδικά αν έχεις δυσανεξία σ’ αυτήν. Παρουσιάζει δυσπεψία, φούσκωμα ή άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού και προκαλεί δυσφορία και αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου. Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλεί ακόμη εξάψεις ή εναλλαγή διάθεσης λόγω των φυτικών ενώσεων που μοιάζουν με οιστρογόνα. 

Εάν πιστεύεις πως μπορεί να έχεις κάποιες ευαισθησίες σε τρόφιμα κράτησε σε ένα ημερολόγιο τα τρόφιμα που λαμβάνεις και πως αισθάνεσαι. Αν εντοπίσεις ποια τρόφιμα σε επηρεάζουν θα ισορροπούσες και την ποιότητα του ύπνου σου. Για να είσαι σίγουρη ότι αυτές οι ευαισθησίες ταράσσουν τον ύπνο σου, κάνουμε ανακεφαλαίωση και «τσέκαρε» στον εαυτό σου αν νιώθεις κόπωση κι ας έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες, αν ο ύπνος σε παίρνει με δυσκολία ή δεν κοιμάσαι συνεχόμενα, αν έχει αυξηθεί το άγχος σου ή διάθεσή σου εναλλάσσεται, αν έχεις πεπτικά προβλήματα, δερματικά προβλήματα και αν έχεις πονοκεφάλους. 

Σάκχαρο αίματος και ύπνος 

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης πριν τον ύπνο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και αντί να σε χαλαρώσει σου δίνει έξτρα ενέργεια, όπως και ο καφές. Το ίδιο και τα λιπαρά σνακ, προκαλούν δυσπεψία και βαραίνουν το στομάχι σου με τρόπο που επηρεάζεται ο ύπνο σου. Αν νιώθεις την ανάγκη για ένα σνακ πριν τον ύπνο προτίμησε κάτι χαμηλό σε λιπαρά και σε ζάχαρη και απόλαυσε τον ύπνο σου!