Το Εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα για την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη και άρχισε να γίνεται γνωστό τη δεκαετία του 1960, όταν ο ψυχολόγος Claudio Naranjo το εισήγαγε στη Δύση. Σήμερα, αποτελεί ένα εργαλείο ευρέως διαδεδομένο, με τα πάντα, από memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι εργαστήρια που συζητούν τους διάφορους «τύπους» Εννεαγράμματος. Η φύση του παραμένει, όμως, σε πολλούς άγνωστη, με αποτέλεσμα να διαχέονται και παραπλανητικές πληροφορίες γι’ αυτό.

Αν θέλεις, λοιπόν, να μάθεις τι είναι το Εννεάγραμμα και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, ήρθε η ώρα να μάθεις τι ισχύει γι’ αυτό το εργαλείο και τι όχι:

Μύθος 1: Το Εννεάγραμμα είναι απλώς ένα εργαλείο προσωπικότητας

Αν και με την πρώτη ματιά μοιάζει με ένα τεστ προσωπικότητας, το Εννεάγραμμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σύνολο χαρακτηριστικών ή γνωρισμάτων. Οι δημοφιλείς συσχετισμοί με τους αριθμούς (συνηθίζουμε, για παράδειγμα, να λέμε ότι «οι Εννιάδες είναι οργανωμένοι» ή «οι Επτάδες είναι περιπετειώδεις») αποτελούν απλώς υπεραπλουστευμένα στερεότυπα. Στον πυρήνα του, το Εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα εννέα σημείων, που έχει σχεδιαστεί για να προάγει την αυτογνωσία, την εσωτερική και τη συναισθηματική ανάπτυξη κι όχι απλώς να προσδιορίζει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Μύθος 2: Ένα τεστ μπορεί να αποκαλύψει τον αριθμό σου στο Εννεάγραμμα

Πολλά διαδικτυακά κουίζ ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσδιορίσουν τον αριθμό του Εννεαγράμματός σου, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Ενώ τα πιστοποιημένα τεστ Εννεαγράμματος μπορούν να σε κατευθύνουν σωστά, η πραγματική ανακάλυψη προέρχεται από την αυτοκριτική και τη βαθύτερη εξερεύνηση. Είναι σημαντικό να μελετήσεις τους αριθμούς και να κατανοήσεις τους βασικούς φόβους και τις επιθυμίες σου, αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο αποτέλεσμα ενός τεστ.

Μύθος 3: Μπορείς να ανήκεις σε περισσότερους από έναν αριθμούς του Εννεαγράμματος

Είναι σύνηθες για τους αρχάριους να αισθάνονται συνδεδεμένοι με πολλούς τύπους του Εννεαγράμματος, αλλά κάθε άτομο έχει τελικά έναν βασικό τύπο. Παρ’ όλο που μπορεί να μοιράζεσαι χαρακτηριστικά με άλλους αριθμούς, ο πρωταρχικός σου αριθμός καθορίζεται από τα βασικά σου κίνητρα – όχι μόνο από τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σου. Για παράδειγμα, αν εμφανίζεις τις οργανωτικές ικανότητες του 1 και την ανεξαρτησία του 8, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι ένα μείγμα και των δύο. Ο πραγματικός σου τύπος αντικατοπτρίζει τους βασικούς σου φόβους και τις επιθυμίες.

Μύθος 4: Ο αριθμός σου στο Εννεάγραμμα μπορεί να αλλάξει

Ο τύπος σου στο Εννεάγραμμα καθορίζεται κατά την παιδική ηλικία και παραμένει σταθερός σε όλη σου τη ζωή. Αυτός ο τύπος προκύπτει από τις διαμορφωτικές σου εμπειρίες και αντανακλά τα βαθύτερα κίνητρα και τους φόβους σου. Ενώ η προσωπική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά σου, ο βασικός σου αριθμός παραμένει ο ίδιος. Η ιδέα είναι να εξελίσσεσαι μέσα στον τύπο σου και όχι να μετατοπίζεσαι σε άλλον αριθμό.

Μύθος 5: Τα φτερά σου μπορούν να είναι οποιοσδήποτε αριθμός του Εννεαγράμματος

Τα φτερά είναι συγκεκριμένοι αριθμοί που γειτνιάζουν με τον βασικό σου τύπο. Για παράδειγμα, αν είσαι ένα 5, τα φτερά σου μπορούν να είναι μόνο 4 ή 6 (5w4 ή 5w6). Η ιδέα ότι μπορείς να έχεις οποιοδήποτε αριθμό ως φτερό δεν ισχύει. Αυτό που είναι αληθές είναι ότι το ένα φτερό σου μπορεί να είναι πιο ισχυρό από το άλλο και, με την πάροδο του χρόνου αυτό να αλλάζει και να αναπτύσσεις μια ισορροπία μεταξύ των δύο ή να γίνεται ισχυρότερο το άλλο. Πάντα, όμως, θα πρόκειται για τους αριθμούς που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον βασικό σου τύπο.

Μύθος 6: Το Εννεάγραμμα είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη θρησκεία

Αν και πολλές θρησκευτικές ομάδες χρησιμοποιούν το Εννεάγραμμα ως πνευματικό εργαλείο, η αλήθεια είναι ότι δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Η εστίαση του Εννεαγράμματος στην αυτογνωσία και την προσωπική μεταμόρφωση το καθιστά προσαρμόσιμο σε διάφορα συστήματα πεποιθήσεων. Ο Don Richard Riso, κορυφαίος ειδικός του Εννεαγράμματος, διευκρινίζει ότι, ενώ μπορεί να υποστηρίξει την πνευματική ανάπτυξη, αποτελεί κυρίως ένα εργαλείο αυτογνωσίας και όχι μια θρησκευτική πρακτική.

Μύθος 7: Μπορείς να βρεις τους αριθμούς του Εννεαγράμματος της οικογένειας και των φίλων σου

Σίγουρα, είναι δελεαστικό να προσπαθείς να μαντέψεις σε ποιον αριθμό ανήκουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά οι απαντήσεις είναι πιο σύνθετες απ’ όσο νομίζεις. Το Εννεάγραμμα είναι ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι που απαιτεί αυτοστοχασμό και κατανόηση των βασικών φόβων και επιθυμιών. Ακόμη και οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι δεν μπορούν να γνωρίζουν τον τύπο σου, ούτε κι εσύ τον δικό τους. Μπορείς, φυσικά, να υποθέτεις, αλλά απόφυγε καλύτερα να βάζεις ταμπέλες στους άλλους.

Μύθος 8: Όλοι οι αριθμοί του Εννεαγράμματος μοιάζουν ίδιοι

Οι άνθρωποι που μοιράζονται τον ίδιο αριθμό Εννεαγράμματος μπορεί να φαίνονται παρόμοιοι στην αρχή, αλλά το σύστημα είναι πολύ λεπτομερές και διαφοροποιημένο. Παράγοντες όπως τα φτερά, οι υπότυποι και οι γραμμές ανάπτυξης σημαίνουν ότι δύο άτομα με τον ίδιο αριθμό μπορεί να παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι τύποι του Εννεαγράμματος είναι σαν τα βασικά χρώματα με αμέτρητες αποχρώσεις. Κανένα άτομο με τον ίδιο αριθμό δεν είναι πανομοιότυπο και είναι σημαντικό να αποφεύγεις υποθέσεις και γενικεύσεις με βάση τον τύπο κάποιου.

Μύθος 9: Ο αριθμός σου στο Εννεάγραμμα σε καθορίζει

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί: Δεν ταυτίζεσαι με τον αριθμό σου στο Εννεάγραμμα. Ναι, αυτό το εργαλείο μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τα κίνητρά σου, στόχος του όμως δεν είναι να σε εγκλωβίσει ή να σε καθορίσει πλήρως. Οι άνθρωποι είναι πολύπλευροι και το Εννεάγραμμα είναι απλώς ένα εργαλείο μεταξύ πολλών που μπορούν να σε βοηθήσουν στο δρόμο σου προς την αυτογνωσία και την ανάπτυξη.

Εστιάζοντας, λοιπόν, στον βαθύτερο σκοπό του – την προσωπική ανάπτυξη και την αυτογνωσία – μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις και όχι να περιορίσεις τη ζωή σου.