Όσοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποιας μορφής ακμή, γνωρίζουμε πολύ καλά την ικανοποίηση ενός φαγέσωρα που απελευθερώνεται και βγαίνει, αφήνοντας το δέρμα μας και πάλι καθαρό. Η ακμή, όμως, έχει πολλά πρόσωπα και ακόμη περισσότερους τρόπους να μας ενοχλεί. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού αποτελούν οι κλειστοί φαγέσωρες – αυτά τα επίμονα, καλά κρυμμένα εσωτερικά εξογκώματα, από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγείς. Συνήθως, αναφέρονται ως λευκά στίγματα κεφαλές και αποτελούν μια μορφή ελαφριάς ακμής.
Σε αντίθεση με τις φλύκταινες (οι οποίες έχουν μια κεφαλή γεμάτη πύον), οι κλειστοί κομήτες σχηματίζονται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα (το φυσικό έλαιο του δέρματος) φράζουν τους θύλακες των τριχών, δημιουργώντας ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Αυτές οι ατέλειες δεν έχουν αναπτύξει ακόμη φλεγμονή – εξ ου και ο λόγος που δεν είναι έτοιμες να «εκραγούν». Αναπτύσσονται κυρίως σε λιπαρά δέρματα και, λόγω της δυσκολίας τους να καθαριστούν, μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε κανονικά σπυράκια.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν το σχηματισμό κλειστών κομηδόνων. Οι πρωταρχικοί ένοχοι είναι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και η περίσσεια λιπαρών ουσιών που έχουν παγιδευτεί στους πόρους. Εάν η περιοχή ερεθιστεί ή εκτεθεί σε βακτήρια, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό φλεγμονώδους ακμής. Ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως τα προϊόντα ομορφιάς, οι ορμονικές διακυμάνσεις, ακόμη και οι περιβαλλοντικοί ερεθιστικοί παράγοντες, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες, οδηγώντας σε περισσότερους κλειστούς φαγέσωρες.
Οι κλειστοί φαγέσωρες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αν και δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου. Για παράδειγμα, τα εξογκώματα κοντά στη γραμμή των μαλλιών μπορεί να συνδέονται με λιπαρά ή ερεθιστικά προϊόντα μαλλιών, ενώ οι φαγέσωρες κατά μήκος του πηγουνιού και της γραμμής του σαγονιού συχνά συνδέονται με ορμονικές αλλαγές.
Και τώρα τι κάνουμε;
Ναι, η διαχείρισή τους είναι μια πρόκληση, αλλά ευτυχώς η αντιμετώπισή τους δεν είναι αδύνατη. Υπάρχουν εγκεκριμένες μέθοδοι για την καταπολέμηση αυτών των ενοχλητικών εξογκωμάτων.
Καμιά φορά, μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν από μόνοι τους, καλύτερα όμως να μην βασίζεσαι σε αυτό. Ακολουθούν πέντε αποδεδειγμένοι τρόποι να τους αντιμετωπίσεις και να αποτρέψεις μελλοντικές εξάρσεις:
Μη τους πειράζεις!
Ναι, το ξέρω είναι δελεαστικό και μοιάζει με τον πιο άμεσο τρόπο αντιμετώπισης, αλλά αντιστάσου στην παρόρμηση να πιέσεις ή να σκαλίσεις τους κλειστούς κομηδόνες. Το σκάψιμο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, οδηγώντας σε φλεγμονή, μεγαλύτερες κύστεις ή ακόμη και μόνιμες ουλές. Η δρ. Kavita Mariwalla τονίζει ότι η υπομονή είναι πολύτιμη εδώ και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τη μακροχρόνια βλάβη του δέρματος.
Χρησιμοποίησε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης
Η μετάβαση σε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος που δεν πυροδοτεί τη δημιουργία κλειστών κομηδόνων είναι ένα βασικό βήμα. Αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να μην φράζουν τους πόρους, βοηθώντας στην πρόληψη του σχηματισμού λευκών στιγμάτων. Μελέτησε τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιείς και φρόντισε να αποφεύγεις τα κοινά συστατικά που φράζουν τους πόρους, όπως η σιλικόνη, το έλαιο καρύδας, το καστορέλαιο και η βιταμίνη Ε.
Ναι στα χημικά απολεπιστικά
Η χημική απολέπιση είναι ένας ισχυρός τρόπος να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους σου. Απολεπιστικά όπως το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ λειτουργούν για να διαλύσουν τα υπολείμματα μέσα στους θύλακες των τριχών, βοηθώντας να καθαρίσουν οι υπάρχοντες κομήτες, ενώ παράλληλα εμποδίζουν το σχηματισμό νέων. Για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, το γαλακτικό οξύ μπορεί να είναι μια πιο ήπια επιλογή, που απολεπίζει και ενυδατώνει. Ξεκίνα αργά – μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή – και αύξησε σταδιακά τη χρήση του.
Δοκίμασε το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
Πρόκειται για μια κλασική θεραπεία ακμής, που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των κλειστών κομηδόνων. Λειτουργεί εξαλείφοντας τα βακτήρια που ευθύνονται για την ακμή. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό συστατικό μπορεί να είναι ξηρό ή ερεθιστικό για ορισμένους, ειδικά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Προτίμησε σκευάσματα με όχι περισσότερο από 2,5% υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και συνδύαζέ το πάντα με μια ελαφριά, ενυδατική κρέμα για να διατηρήσεις τον φραγμό του δέρματός σου ανέπαφο.
Ξεκίνα τη σταδιακή χρήση ρετινοειδών
Τα ρετινοειδή -παράγωγα της βιταμίνης Α- επιταχύνουν τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, εμποδίζοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να συσσωρεύονται στους πόρους σου. Αυτό τα καθιστά μια αποτελεσματική θεραπεία για τους κλειστούς κομήτες. Ωστόσο, πρόκειται για μια ουσία αρκετά ισχυρά και δυνητικά ερεθιστική, ειδικά για τους αρχάριους ή όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Ξεκίνα κάνοντας χρήση 2 έως 3 φορές την εβδομάδα και απόφυγε να τα συνδυάζεις με άλλες ισχυρές δραστικές ουσίες, όπως χημικά απολεπιστικά ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, τις ίδιες νύχτες.
Πότε να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια
Εάν η διαχείριση με τις παραπάνω μεθόδους δεν παρουσιάζει αποτελέσματα μετά από μερικούς μήνες ή εάν η κατάστασή σου επιδεινώνεται, ίσως ήρθε η ώρα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγή των κομηδόνων, να συνταγογραφήσει ισχυρότερες τοπικές θεραπείες ή να προβεί σε άλλες παρεμβάσεις. Είναι σίγουρο ότι θα μπεις στον πειρασμό να τα πειράξεις, αλλά είναι πάντα ασφαλέστερο να αφήσεις αυτή την εργασία στους ειδικούς, αποφεύγοντας έτσι περιττές δερματικές βλάβες ή μολύνσεις.
Ακολουθώντας μια συνεπή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, που δίνει προτεραιότητα στην απολέπιση και τα κατάλληλα προϊόντα, μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά το πρόβλημα. Η υπομονή είναι το κλειδί, καθώς πολλές θεραπείες χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να δείξουν πλήρη αποτελέσματα. Ωστόσο, με τη σωστή στρατηγική, θα έχεις σύντομα ένα πιο καθαρό και λείο δέρμα.