H Ίρις Λεονταρίτη είναι fashion stylist & consultant. “Για περισσότερα από 15 χρόνια έχω την τύχη να δουλεύω στο χώρο της μόδας και να δημιουργώ εικόνες για μεγάλα περιοδικά, brands & celebrities.” μου λέει η ίδια όταν ξεκινάω τις ερωτήσεις μου.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Δεν είχα φανταστεί ποτέ τον εαυτό μου να δουλεύει για τη μόδα παρά μόνο όταν τελείωσα τις σπουδές μου της μετάφρασης & διερμηνείας και έπειτα αποφάσισα ξαφνικά να συνεχίσω να σπουδάζω fashion buying & merchandising θέλοντας να ασχοληθώ με αυτό το χώρο από μια πιο business θέση. Ωστόσο η πρώτη μου δουλειά ήταν στη Vogue Hellas όπου εκεί ανακάλυψα τη μαγεία του styling, μπήκε η μόδα για τα καλά στη ζωή μου & αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μου μέχρι σήμερα. Η μόδα είναι για μένα είναι ένα από τα πράγματα που μου δίνουν χαρά, ενέργεια & με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική. Fashion is my playground!

Πώς θα περιέγραφες το style σου με τρεις λέξεις;

Effortlessly cool & timeless.

Ποιο είναι το outfit που διαλέγεις ξανά και ξανά;

Τζιν παντελόνι, λευκό tshirt & ένα ωραίο blazer συνδυασμένο είτε με sneakers είτε με τακούνια και τα κοσμήματα μου που δεν αποχωρίζομαι σχεδόν ποτέ.

Πώς θα περιέγραφες την πόλη σου με τρεις λέξεις;

Vibrant, Historic, Inspiring.

Ποια είναι τα go-to spots της πόλης για σένα;

Αγαπώ πολύ τη θάλασσα οπότε μου αρέσει οτιδήποτε στην πόλη σε φέρνει κοντά σε αυτήν. Συνεπώς τα my go-to spots στη Αθήνα βρίσκονται στα Νότια Προάστια.

Πώς το ότι ζεις στη Αθήνα έχει επηρεάσει τις στιλιστικές επιλογές σου;

Η Αθήνα μου αρέσει γιατί αισθάνομαι οτι είναι μια πόλη χαλαρή που σου δίνει πάντα την ευκαιρία όπου και αν πας να είσαι απλά ο εαυτός σου.

Πώς χρησιμοποιείς το αστικό τοπίο της πόλης για τις φωτογραφίες σου στα social media;

Υπάρχουν πολλές κρυμμένες γωνίες στην πόλη που αν τις ανακαλύψεις αποτελούν το ιδανικό background για τέλειες φωτογραφίες τόσο για τα προσωπικά social media αλλά και για editorial μόδας. Αγαπημένη μου πάντα στιγμή της ημέρας είναι το ηλιοβασίλεμα που σίγουρα θα το απαθανατίσω από όποιο σημείο της Αθήνας μπορεί να το βλέπω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου στοιχείο από το «αθηναϊκό στυλ» σου;

Το οτι μπορώ να κυκλοφορώ απο το πρωί μέχρι το βράδυ, σχεδόν πάντα και παντού με τα sneakers μου καθώς επίσης και το οτι μπορώ να φοράω τα γυαλιά ηλίου μου λόγω του καλού καιρού σχεδόν 365 μέρες το χρόνο.

Πώς έχεις δει να αλλάζει η μόδα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια; Πιστεύεις ότι ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις ή διατηρεί μία πιο ανεξάρτητη προσέγγιση;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ ολοένα και περισσότερους καλοντυμένους ανθρώπους στους δρόμους της πόλης, πράγμα που σημαίνει οτι οι Αθηναίοι δίνουν πια περισσότερη σημασία στη μόδα. Σε αυτό θεωρώ οτι μεγάλο έχουν παίξει τα social media και ο καταιγισμός εικόνων μόδας που λαμβάνουμε μέσα από αυτά. Ωστόσο πιστεύω οτι η Αθήνα ναι μεν παρακολουθεί τις τάσεις αλλά έχει ακόμα μια πιο ουδέτερη και ανεξάρτητη προσέγγιση απέναντι στη μόδα. Ας πούμε οτι δεν έχει βρει την ταυτότητα της στο 100%.

Τι θα ‘’πειράξεις’’ φέτος τον χειμώνα στην εικόνα σου;

Φέτος το χειμώνα θα ήθελα να εντάξω περισσότερα γήινα χρώματα στην ντουλάπα μου, να μειώσω τις fast fashion αγορές και να επενδύσω σε πιο διαχρονικά σχεδιαστικά κομμάτια.

Τι θα άλλαζες ευχαρίστως στην πόλη;

Θα ήθελα να δω τα παλιά ιστορικά εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να ξαναπαίρνουν ζωή.

Τι είναι style τελικά για σένα;

Στυλ για μένα είναι ο τρόπος που ζεις και συμπεριφέρεσαι. Είναι η απόλυτη έκφραση της προσωπικότητας σου.