Καθώς οι μέρες μικραίνουν και ο καιρός δροσίζει, η εποχή της ανεμελιάς βρίσκεται πλέον για τα καλά πίσω μας. Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση: Το χαλαρό καλοκαίρι της παύσης είναι πίσω και η νέα χρονιά μπροστά. Κι αυτό το ενδιάμεσο στάδιο δεν είναι καθόλου αδιάφορο. Αντιθέτως, σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους τους έτους: Μια περίοδο αποφάσεων και αλλαγών.

Είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς το νιώθουμε ούτως ή άλλως. Η «θεωρία του Οκτωβρίου» του TikTok ήρθε απλώς να μας το επιβεβαιώσει. Πρόκειται για μια νέα ιδέα που έχει καταλάβει την πλατφόρμα και μετατρέπει τον Οκτώβριο από έναν απλό φθινοπωρινό μήνα σε μια περίοδο σημαντικής προσωπικής ανάπτυξης και αλλαγής. Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα, βρίσκοντας πολλούς υποστηρικτές, που παραδέχονται ότι, γι’ αυτούς, ο Οκτώβριος είναι ό,τι για άλλους η Πρωτοχρονιά: Μια νέα αρχή.

Τι ακριβώς είναι η θεωρία του Οκτωβρίου;

Η θεωρία του Οκτωβρίου βασίζεται στην ιδέα ότι αυτός ο μήνας αποτελεί ένα σημείο καμπής μέσα στο έτος, μια περίοδο περισυλλογής, που ωθεί τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την πρόοδό τους το τρέχον έτος και να κάνουν αλλαγές πριν ο χρόνος εκπνεύσει. Η δημιουργός περιεχομένου Chloe Van Berkel, που μετρά σχεδόν 70.000 ακόλουθους στο TikTok, παρομοιάζει τον Οκτώβριο με την αρχή ενός νέου έτους. Για την ίδια και πολλούς άλλους, ο Οκτώβριος είναι η ώρα να κοιτάξει κανείς πίσω του και να μετρήσει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Αυτός ο μήνας φαίνεται να εμπνέει ένα μοναδικό είδος αναστοχασμού, αυτοκριτικής και επαναπροσδιορισμού.

@chloevanberkel tik tok comes up with a lot of theories but i’m kinda here for this one #october #octobertheory #firstofthemonth #endoftheyear #fallseason ♬ original sound – Chloe Van Berkel

Ώρα για αλλαγές και νέα ξεκινήματα

Για πολλούς TikTokers, η θεωρία του Οκτωβρίου χρησιμεύει ως κάλεσμα για δράση. Είναι η στιγμή που νιώθουν την ώθηση να θέσουν τα πράγματα σε κίνηση, είτε πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους, είτε για τη δέσμευση σε μια νέα σχέση, είτε για την αναζήτηση μιας νέας εργασίας. Μια TikToker ονόματι Monica περιγράφει τον Οκτώβριο ως την εποχή που οι άνθρωποι «αποφασίζουν ποια πράγματα πρέπει να τεθούν σε κίνηση», χρησιμοποιώντας τον ως εφαλτήριο για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, που δε χωρούν άλλη καθυστέρηση.

Η Van Berkel, από την πλευρά της, νιώθει ότι αυτός ο μήνας σηματοδοτεί μια ταχύτητα: Όλα μοιάζουν να κυλούν με γρηγορότερους ρυθμούς, παρασύροντάς μας σε μια κατάσταση επαγρύπνησης. Όλα αυτά συνθέτουν μια εποχή ιδανική για ρίσκα, αλλαγές, αποφάσεις, δράση.

Τι γίνεται με τις σχέσεις;

Αυτή η μεταβατική περίοδος δεν αφήνει φυσικά ανεπηρέαστες τις ανθρώπινες σχέσεις, με τη «θεωρία του Οκτωβρίου» να υποστηρίζει ότι η ανάγκη για δέσμευση και αφοσίωση ενισχύεται τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου. «Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι θέλουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο για να περάσουν τις γιορτές μαζί του. Οπότε σίγουρα θα δεις πολλά νέα ζευγάρια αυτή την περίοδο», λέει η Van Berkel.

Ψυχική επαναφορά

Αυτό που τελικά φαίνεται να σηματοδοτεί η δημοφιλής θεωρία του TikTok είναι μια ευκαιρία για νοητική επαναφορά, μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τους στόχους μας και να θέσουμε μια νέα πορεία. Αυτή η εποχή του έτους, λοιπόν, λειτουργεί ως καταλύτης για προσωπική μεταμόρφωση.

@mindandbodymamas It’s the first of the month ✨ wishing you the best rest of the year #octobertheory #october1st #q4 ♬ original sound – Monica ✨ Mind and Body Mamas✨

Η θεωρία του Οκτωβρίου μας έμαθε κάτι: Είτε πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων που αλλάζουν τη ζωή, είτε για την έναρξη νέων σχέσεων, είτε απλώς για την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα να πατηθεί το κουμπί της επανεκκίνησης, ο Οκτώβριος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Για εμάς και όσους ακόμη αναζητούν διαρκώς τρόπους να βελτιώνουν τη ζωή τους, ο Οκτώβριος δεν θα είναι πια απλά ένας μήνας, αλλά μια ολόκληρη νοοτροπία. Καθώς η χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, η θεωρία του Οκτωβρίου ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αδράξουν τη στιγμή, να κάνουν αλλαγές και να θέσουν τις βάσεις για ένα δυνατό φινάλε και μια ακόμη πιο δυναμική νέα χρονιά.