Αν θέλεις να προάγεις την υγεία των μαλλιών σου και να ενισχύσεις την ανάπτυξή τους, χρειάζεται να κάνεις περισσότερα από το να χρησιμοποιείς τα καλύτερα μη τοξικά σαμπουάν, conditioner και μάσκες. Για λαμπερά και υγιή μαλλιά, θα πρέπει επίσης να καταναλώνεις θρεπτικές τροφές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξή τους.

Η διατροφή είναι η πηγή των δομικών στοιχείων που χρειάζονται τα μαλλιά μας για να είναι πλούσια και υγιή. Οι τρίχες των μαλλιών μας είναι φτιαγμένες από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η πρώτη ύλη που απαιτείται για την ανάπτυξη των μαλλιών προέρχεται κυρίως από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Χωρίς επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, τα μαλλιά δεν υποστηρίζονται σωστά.

Διάβασε παρακάτω πέντε τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου για να αποκτήσεις υγιή και δυνατά μαλλιά.

1. Υγιή Λίπη

Τροφές πλούσιες σε υγιή λίπη, όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη θρέψη των τριχοθυλακίων, υποστηρίζοντας την αντοχή των μαλλιών και διατηρώντας τα λαμπερά. Ιδιαίτερα, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα είναι πηγές βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που θρέφει τόσο τα μαλλιά όσο και το τριχωτό της κεφαλής.

2. Σπόροι Κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι σημαντικός όχι μόνο για την ανοσολογική μας υγεία αλλά και για την πρόληψη της απώλειας μαλλιών.

3. Ζωμός

Ο ζωμός οστών είναι μία από τις καλύτερες πηγές κολλαγόνου, που δίνει δύναμη στα μαλλιά και προστατεύει τους συνδετικούς ιστούς. Ο οργανισμός μας παράγει φυσικά κολλαγόνο, αλλά η παραγωγή του μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα κολλαγόνου από οργανικό ζωμό οστών ή σκόνη κολλαγόνου, την οποία μπορείς να προσθέσεις σε smoothies, βρώμη ή ζεστά ροφήματα.

4. Εσπεριδοειδή

Φρούτα όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ιδανική για την ανάπτυξη των μαλλιών καθώς βοηθά στην προστασία και διατήρηση των αποθεμάτων κολλαγόνου. Αν πίνεις ζωμό οστών, για παράδειγμα, πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ. Αν προσθέτεις σκόνη κολλαγόνου στο smoothie σου, βάλε και λίγο μηλόξυδο ή κάποιο εσπεριδοειδές για να ενισχύσεις την απορρόφηση του κολλαγόνου.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ. Όταν τα επίπεδα φολικού οξέος είναι χαμηλά, μπορεί να οδηγήσουν σε αδύναμα, αραιά ή εύθραυστα μαλλιά. Κατανάλωσε περισσότερα σταυρανθή λαχανικά όπως οι λαχανίδες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που είναι πλούσιες πηγές φολικού οξέος.

Με την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σου, αυτές οι τροφές θα συμβάλουν σημαντικά στην υγεία και την ομορφιά των μαλλιών σου.