Αν έχεις κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις ή αν το προφυλακτικό έσπασε, προσπάθησε να μην πανικοβληθείς. Αυτά συμβαίνουν και δεν είσαι @ μόν@ που έχει βιώσει μία τέτοια κατάσταση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις σεξουαλικές εμπειρίες. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσεις την σεξουαλική σου υγεία.

Άμεσες κινήσεις

Αν παρατηρήσεις ότι το προφυλακτικό έσπασε, σταμάτησε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Χρησιμοποίησε την τουαλέτα

Πρώτα, κατευθύνσου στην τουαλέτα για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα υγρών από τα γεννητικά όργανα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο άνετα και να βοηθήσει στην απομάκρυνση βακτηρίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Η ούρηση μπορεί επίσης να βοηθήσει, δεν θα αφαιρέσει όμως τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, καθώς τα πράγματα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους.

Κάνε ένα χλιαρό ντους ή ξέπλυνε απλά την περιοχή

Είναι μύθος ότι οι γεννητικές περιοχές χρειάζονται πλήρη καθαριότητα μετά από σεξ. Ίσα ίσα που ένα υπερβολικά σχολαστικό πλύσιμο, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις. Το ιδανικό είναι ένα ντους ή να χρησιμοποιήσεις χλιαρό νερό για να ξεπλύνεις την περιοχή.

Έλεγξε τα συναισθήματά σου

Πάρε χρόνο για να αναλογιστείς πώς αισθάνεσαι. Είναι φυσιολογικό να βιώνεις μια σειρά από συναισθήματα μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, όπως ανησυχία, θυμό ή θλίψη.

Προσπάθησε να μιλήσεις με άτομα που θα σε καταλάβουν για την κατάσταση, ώστε να μπορούν να σε υποστηρίξουν. Αν δεν νιώθεις άνετα μπορείς να απευθυνθείς στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας όπου θα λάβεις τις απαραίτητες συμβουλές και υποστήριξη.

Σχέδιο για τα επόμενα βήματα

Χάπι της επόμενης μέρας

Αν χρειάζεσαι επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης μέρας), δες πού βρίσκεται το πλησιέστερο φαρμακείο και ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του. Ορισμένες μορφές διατίθενται χωρίς συνταγή, όμως σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να μιλήσεις με τ@ν γιατρό σου για τις κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις.

Αν ανησυχείς ότι μπορεί να εκτέθηκες σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) ή HIV, κλείσε ραντεβού με τ@ γιατρό σου.

Παρακολούθησε για συμπτώματα

Ενώ ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, άλλα μπορεί να εκδηλωθούν με έλκη, φαγούρα, δύσοσμες εκκρίσεις ή πόνο κατά την ούρηση. Πρόσεξε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στόματος και προγραμμάτισε μια εξέταση για ΣΜΝ αν παρατηρήσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Συμπτώματα όπως ασυνήθιστη έκκριση και πόνος κατά την ούρηση είναι κοινά σε λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια. Πρέπει να προσέξεις και για αιμορραγία μετά το σεξ ή μεταξύ περιόδων. Είναι σημαντικό να κάνεις τεστ για ΣΜΝ 2 εβδομάδες μετά το σεξ, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως υπογονιμότητα.

Αν ανησυχείς ότι μπορεί να είσαι έγκυος, το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια χαμένη περίοδος. Πρέπει να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης 3 εβδομάδες μετά το σεξ, καθώς μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί η ορμόνη hCG στον οργανισμό σου.

Συνιστάται να κάνεις τεστ για οποιαδήποτε ΣΜΝ ξανά λίγους μήνες μετά από απροστάτευτο σεξ. Αυτό θα σου δώσει σιγουριά ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα είναι όντως αρνητικό και ότι η θεραπεία που έλαβες έχει λειτουργήσει.

Το άρθρο είναι ενημερωτικό. Να θυμάσαι πάντα πως ένας ειδικός θα σε βοηθήσει και θα σε καθοδηγήσει σωστά σε αντίστοιχες περιπτώσεις.